Kappa - Kluczyk nie wchodzi do końca do zamka

Awatar użytkownika
goldixll
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Maciej

Kappa - Kluczyk nie wchodzi do końca do zamka

Post autor: goldixll » 26 paź 2009, 7:21

Witam,

Czy może któś miał podobny problem ? Sprawa dotyczy drzwi kierowcy, kluczyk wchodzi do połowy i dalej ani drgnie. Czy wogóle zamek jest na tyle rozbieralny żeby dostać się do jego bebechów ? Bo nie wiem czy jest sens rozbierać drzwi jak i tak nie będę w stanie rozebrać zamka :| Centralny działa normalnie tj. od strony pasażera otwiera i zamyka wszystkie drzwi. : ok2 :

Wszelkie sugestie mile widziane : ok2 :

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 26 paź 2009, 11:18 przez goldixll, łącznie zmieniany 1 raz.

dudekken

Odp: Kluczyk nie wchodzi do końca do zamka - kappa

Post autor: dudekken » 26 paź 2009, 8:06

Możesz mieć tam po prostu kupę syfu, jedyny sposób na pozbycie się tego to demontaż wkładki i moczenie w nafcie (lub czymś innym co rozpuszcza syf) i wydłubywanie drucikiem brudu z dna, aż do skutku.

szymon_delta
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum
Imię: Szymon

Post autor: szymon_delta » 26 paź 2009, 9:02

Oczywiście wkładka jest do wymontowania, przykręcona do kasety klamki na 2 śruby od wewnątrz. Można ją rozłożyć na czynniki pierwsze. Problem włożeniem kluczyka może być spowodowany próbą otwarcia zamka przez osoby nieuprawnione do tego :-). Moja wkładka do spotkaniu z łamakiem była zmielona całkowicie.

Awatar użytkownika
goldixll
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: goldixll » 26 paź 2009, 10:46

szymon_delta pisze:Oczywiście wkładka jest do wymontowania, przykręcona do kasety klamki na 2 śruby od wewnątrz. Można ją rozłożyć na czynniki pierwsze. Problem włożeniem kluczyka może być spowodowany próbą otwarcia zamka przez osoby nieuprawnione do tego :-). Moja wkładka do spotkaniu z łamakiem była zmielona całkowicie.
A byłbyś tak miły i naprowadził mnie jak wogóle wyjąć kasetę z zamkiem ?? Są jakieś trudności przy tej operacji ??

Awatar użytkownika
stabraf
Administrator
Administrator
Imię: Andrzej

Odp: Kappa - Kluczyk nie wchodzi do końca do zamka

Post autor: stabraf » 26 paź 2009, 12:46

Kolego- musisz ściągnąć boczek drzwi ,odkleić folię aluminiową w lewym górnym rogu , ściągnąć cięgno plastikowe łączące wkładkę w klamce z zamkiem. Potem już bodajże trzy nakrętki na kluczyk 8 mm najlepiej nasadówką coby nie pogubić nakrętek w drzwiach ;) i masz bebechy na zewnątrz ;)

Awatar użytkownika
goldixll
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: goldixll » 26 paź 2009, 12:55

stabraf pisze:Kolego- musisz ściągnąć boczek drzwi ,odkleić folię aluminiową w lewym górnym rogu , ściągnąć cięgno plastikowe łączące wkładkę w klamce z zamkiem. Potem już bodajże trzy nakrętki na kluczyk 8 mm najlepiej nasadówką coby nie pogubić nakrętek w drzwiach ;) i masz bebechy na zewnątrz ;)
Podziękował : ok2 :

Zubrania
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Kontakt:

Post autor: Zubrania » 26 paź 2009, 15:42

Jerzeli rozumiesz po rosyjsku to masz tego linka >http://www.alfa-lancia.com/smf/index.ph ... #msg261373 sa tam zdjecia i wszystko mozna zrozumiec' nie wiedzac rosyjskiego.

Pozrdawiam

Awatar użytkownika
stabraf
Administrator
Administrator

Post autor: stabraf » 26 paź 2009, 15:44

Fajna ta radziecka strona ale tam chodzi o stacyjkę a nie zamek drzwi ;)

Awatar użytkownika
solarzmr
Moderator
Moderator
Imię: Marcin
Kontakt:

Post autor: solarzmr » 26 paź 2009, 17:08

A próbowałeś nasmarować ten zamek od zewnątrz np. WD40? Może się okazać że wystarczy porządnie psiknąć do środka wkładki i rozpuści syf w środku. U mojej żony w seicento też nie można było kluczyka wsadzić do zamka drzwi, po nasmarowaniu WD40 wszystko chodziło jak nowe. Wszystko przez to że zamek był nieużywany, samochód zawsze otwierany z pilota :D

Awatar użytkownika
goldixll
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: goldixll » 26 paź 2009, 21:51

Zubrania pisze:Jerzeli rozumiesz po rosyjsku to masz tego linka >http://www.alfa-lancia.com/smf/index.ph ... #msg261373 sa tam zdjecia i wszystko mozna zrozumiec' nie wiedzac rosyjskiego.

Pozrdawiam
No właśnie wszystko super tylko że mnie interesuje zamek drzwi... ja osobiście rosyjskiego niet gawari, więc jeśli kolega rozumie coś to prosiłbym o linka do rozbierania zamka drzwi (jeśli taki oczywiście istnieje)

-- 27 Paź 2009, 10:05 --
solarzmr pisze:A próbowałeś nasmarować ten zamek od zewnątrz np. WD40? Może się okazać że wystarczy porządnie psiknąć do środka wkładki i rozpuści syf w środku. U mojej żony w seicento też nie można było kluczyka wsadzić do zamka drzwi, po nasmarowaniu WD40 wszystko chodziło jak nowe. Wszystko przez to że zamek był nieużywany, samochód zawsze otwierany z pilota :D
No niestety nie da rady, chyba jednak coś jest wyłamane. Ale tak przemyślałem temat i chyba założę sobie alarm z pilotem i będę otwierał/zamykał auto z pilota. : ok2 :

Awatar użytkownika
stabraf
Administrator
Administrator

Post autor: stabraf » 27 paź 2009, 10:33

ewentualnie jeśli da radę to pozamieniaj wkładki między drzwiami i będziesz sobie otwierał z kluczyka od kierowcy ;)

Awatar użytkownika
goldixll
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: goldixll » 27 paź 2009, 10:58

stabraf pisze:ewentualnie jeśli da radę to pozamieniaj wkładki między drzwiami i będziesz sobie otwierał z kluczyka od kierowcy ;)
jeśli gościu od montażu alarmu krzyknie dużą kwotę - to twoja rada jest strzałem w 10 : ok2 : : ok2 : : ok2 :

Zubrania
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Kontakt:

Post autor: Zubrania » 25 sty 2010, 21:28

stabraf pisze:Fajna ta radziecka strona ale tam chodzi o stacyjkę a nie zamek drzwi ;)
Nie jest ta strona radziecka - tylko Bialoruska
Ostatnio zmieniony 25 sty 2010, 21:31 przez Zubrania, łącznie zmieniany 1 raz.

Zubrania
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Kontakt:

Post autor: Zubrania » 25 sty 2010, 21:31

goldixll pisze:
Zubrania pisze:Jerzeli rozumiesz po rosyjsku to masz tego linka >http://www.alfa-lancia.com/smf/index.ph ... #msg261373 sa tam zdjecia i wszystko mozna zrozumiec' nie wiedzac rosyjskiego.
Przepraszam ze zle zrozumialem ze chodzilo o zamek drzwi. Jenzyk polski jest dla mnie obcym dlz tego jeszcze raz przepraszam

Awatar użytkownika
stabraf
Administrator
Administrator

Post autor: stabraf » 26 sty 2010, 9:40

Zubrania pisze: Przepraszam ze zle zrozumialem ze chodzilo o zamek drzwi. Jenzyk polski jest dla mnie obcym dlz tego jeszcze raz przepraszam
Spokojnie kolego nic się nie dzieje ;) loozik i dzięki za stronkę którą podesłałeś : ok2 :

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nadwozie i wnętrze”