Lybra - 1,9jtd -Zimny silnik faluje na obrotach

kamil128tetryk
Dopiero zaczyna na naszym forum

Lybra - 1,9jtd -Zimny silnik faluje na obrotach

Post autor: kamil128tetryk » 31 paź 2009, 18:50

Witam wszystkich. Jestem tutaj nowy bo niedawno nabyłem Lybre 1.9 jtd. A mam taki mały problemik tak jak temat wskazuje gdy silnik jest zimny lekko faluje mi na obrotach a gdy się rozgrzeje wszystko jest w porządku. I jeszcze jedno, czasami ten silnik odpala delikatnie a nieraz go tak szarpnie że się cała buda trzęsie :lol: tzn. odpala tak twardo, może ktoś wie o co tu chodzi z góry dzięki :)

Awatar użytkownika
olobus

Odp: Lybra - 1,9jtd -Zimny silnik faluje na obrotach

Post autor: olobus » 31 paź 2009, 19:11

W mojej nieraz tez po odpaleniu buda lekko sie zatrzesie, zwlaszcza na zimnym silniku.
Lancia Lybra 1.9jtd

Codee

Post autor: Codee » 31 paź 2009, 21:37

falowanie może być spowodowane żużytymi/zużytą świecą żarową , co prawda nie wyświetla żadnego check ale świeca może nie świecić jak trzeba.
Ja też mam zamiar świece wymienić wszystkie bo mam wrażenie że za długo mi kręci zanim odpali czasem dwa razy trzeba

skyblu
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: skyblu » 31 paź 2009, 21:43

mój ma świece wymienione w roku przeszłym, całe pięć
i dalej telepie, więc myslę, że to koło dwumasowe może być, którego szukam w cenie dość przystepnej tzn. nówka :-P
a co z tym się związalo to również sprzęgło, :-P
pozdrawiam :-P
LANCIA KAPPA JTD sedan-była
Alfa Romeo 166 JTD jest
Krzysiek
Projekty Wnętrz

Codee

Post autor: Codee » 31 paź 2009, 21:55

skyblu pisze:mój ma świece wymienione w roku przeszłym, całe pięć
i dalej telepie, więc myslę, że to koło dwumasowe może być, którego szukam w cenie dość przystepnej tzn. nówka :-P

jaki model silnika masz? bo w 4 cylindrach 5 świec?

skyblu
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: skyblu » 31 paź 2009, 22:22

Codee pisze:
skyblu pisze:mój ma świece wymienione w roku przeszłym, całe pięć

jaki model silnika masz? bo w 4 cylindrach 5 świec?
to je Kappa 2.4 JTD-5x5
pozdro :-P
LANCIA KAPPA JTD sedan-była
Alfa Romeo 166 JTD jest
Krzysiek
Projekty Wnętrz

Codee

Post autor: Codee » 31 paź 2009, 23:03

spoko tak też myślałem ale wolałem spytać czy czasem się nie machnąłeś :lol:

Awatar użytkownika
maydayns
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: maydayns » 03 lis 2009, 0:15

Codee pisze:falowanie może być spowodowane żużytymi/zużytą świecą żarową , co prawda nie wyświetla żadnego check ale świeca może nie świecić jak trzeba.
Ja też mam zamiar świece wymienić wszystkie bo mam wrażenie że za długo mi kręci zanim odpali czasem dwa razy trzeba
A mozesz wytlumaczyc jaki wplyw maja swiece zarowe na falowanie silnika?? tak lopatologicznie... bo do tej pory wydawalo mi sie ze tylko ulatwiaja rozruch w niskich temperaturach i raczej nie maja na nic innego wplywu..
Seat Leon

Gość

Post autor: Gość » 03 lis 2009, 5:53

maydayns pisze:
Codee pisze:falowanie może być spowodowane żużytymi/zużytą świecą żarową , co prawda nie wyświetla żadnego check ale świeca może nie świecić jak trzeba.
A mozesz wytlumaczyc jaki wplyw maja swiece zarowe na falowanie silnika?? tak lopatologicznie... bo do tej pory wydawalo mi sie ze tylko ulatwiaja rozruch w niskich temperaturach i raczej nie maja na nic innego wplywu..
Proszę bardzo -bardziej łopatologicznie nie potrafię
Krótki wydruk z materiałów szkoleniowych/trochę teorii/:
edyt.JPG
A teraz do rzeczy:
W pewnych zakresach obrotów silnika centralka silnika jtd robi bilans energetyczny silnika,sprawdzając napięcie aku i w zalezności od napięcia aku i czy alernator ładuje wpływa na czas wtrysku głównego.Teraz łopatologicznie-jak jest zbyt duzy pobór prądu to mamy dwie możliwosci:
1.Odcina pobór prądu poprzez wyłączenie danego odbiornika/w przypadku klimy/rozłącza sprzęgło klimatyzacji/gdyż to nie jest niezbędne do prawidłowej pracy silnika
2.Wydłuża czas wtrysku głównego na podstawie zwiększonego poboru energii/ spadek napięcia aku spowodowany działaniem centralki podgrzewania świec żarowych jest to niezbędne do prawidłowej pracy silnika/powodując zwiększone obrotu biegu jałowego.I tu mamy jedną z przyczyn falowania wolnych obrotów w silnikach jtd na ecu edc15 i pochodnych w makaronach,jak też odpowiedż na pytanie dlaczego/czy/sprężarka klimatyzacji powinna działać?

To by było na tyle po resztę odsyłam do literatury.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
maydayns
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: maydayns » 03 lis 2009, 13:11

No prosze prosze pod tym wzgledem nie myslalem, ale czlowiek sie caly czas uczy:) Swoja droga podziwiam ogrom wiedzy o wloskich autach, szczegolnie o Lybrze:)
Seat Leon

Codee

Post autor: Codee » 03 lis 2009, 15:34

maydayns pisze: A mozesz wytlumaczyc jaki wplyw maja swiece zarowe na falowanie silnika?? tak lopatologicznie... bo do tej pory wydawalo mi sie ze tylko ulatwiaja rozruch w niskich temperaturach i raczej nie maja na nic innego wplywu..
łopatologicznie, jeśli świece nie byłyby potrzebne jak tylko do rozruchu to wystarczyłaby jedna świeca która po odpaleniu auta by się chowała czy też wyłączała ( ale ropa sama się nie zapali - potrzebuje wysokiego ciśnienia i żaru non stop )
Świece żarowe świecą w dieslu non stop grzejąc się do ok 850'C, widzisz najlepiej jak przeczytasz gdzieś w lekturze jak Jan123456 wspomniał, proponuję Ci zapoznać się działaniem silnika Turbo Diesla z Intercooler'em.

Awatar użytkownika
aro
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Arek

Post autor: aro » 03 lis 2009, 19:15

Mi tak własnie sobie falowało jak miałem walniętą świece żarową.

Mam tylko pytanko to speców:) czy świece żarowe są podgrzewane cały czas, czy tylko do rozruchu, a później już nie? Tak z ciekawosci to po co by miały byc podgrzewane cały czas?

alan0104
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Kontakt:

Post autor: alan0104 » 03 lis 2009, 20:27

moim zdaniem gdyby grzaly non stop, to by dlugo nie posluzyly. uwazam ze max do 30 sek po opdaleniu to juz gasnal.

Gość

Post autor: Gość » 03 lis 2009, 20:33

Po uruchomieniu też,i tu wpływ na czas dogrzewania przez sterownik ma czujnik temperatury silnika,w przypadku lybry do temp ok 50 stopni C/w różnych silnikach temperatura była różnajednak zawsze oscyluje w ok.50 stopni C/,potem świece są rozłączane.

Tak na marginesie "spece"to są w sejmie na wiejskiej

-- 03 Lis 2009, 20:42 --
aro pisze:Mi tak własnie sobie falowało jak miałem walniętą świece żarową.

Mam tylko pytanko to speców:) czy świece żarowe są podgrzewane cały czas, czy tylko do rozruchu, a później już nie? Tak z ciekawosci to po co by miały byc podgrzewane cały czas?
Tak na marginesie:
Moim skromnym zdaniem świece żarowe nie są podgrzewane,ponieważ one same grzeją.Nie spotkałem się z podgrzewanymi świecami żarowymi : yesyes :

-- 03 Lis 2009, 20:51 --

Kol.Codee napisał:

=====łopatologicznie, jeśli świece nie byłyby potrzebne jak tylko do rozruchu to wystarczyłaby jedna świeca która po odpaleniu auta by się chowała czy też wyłączała ( ale ropa sama się nie zapali - potrzebuje wysokiego ciśnienia i żaru non stop )=======

I tu dochodzimy do nastepnej tezy"żar w celu samozapłonu mieszanki"
Tu w pomaga nam zawór egr który kieruje rozgrzane spaliny z powrotem do komory spalania przy niskich temperaturach silnika powodując szybsze nagrzewanie się silnika./Oczywiście w ściśle okreslonej ilości/I znowu wątpliwość czy zaslepić czy nie?
I tak z falujących obrotów zachaczyliśmy o wpływ zaworu egr na szybsze nagrzewanie sie silnika.

Na koniec moich wypocin-dlaczego to ja mam zawsze coś komuś wykładać?,przecież każdy z Was ma dostep do wiedzy/internet/A ja też nie zawsze mam rację.

Awatar użytkownika
aro
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Arek

Post autor: aro » 04 lis 2009, 14:10

och Janie czepiasz się szczegułów :lol: Chodziło mi o to czy cały czas grzeją, czy nie :) Dobrze już wiem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”