Lybra - Olej
Lybra - znów pytanie o olej
Czy ja dobrze wnioskuję z instrukcji, że 4l oleju to będzie za mało do 1.9JTD ( pojemność układu smarowania + filtr wynosi niby 4.8l )?
Drugie pytanie-zaskoczenie - ta sama instrukcja poleca do tego silnika olej Selenia Turbo Diesel który jest olejem 10W40... a myślalem, że najlepsiejszy w tym przypadku jest 5w40...
PS. Selenie na szczeście sprzedają w pojemnikach 5l ale Valvoline chyba raczej po 4l...
Drugie pytanie-zaskoczenie - ta sama instrukcja poleca do tego silnika olej Selenia Turbo Diesel który jest olejem 10W40... a myślalem, że najlepsiejszy w tym przypadku jest 5w40...
PS. Selenie na szczeście sprzedają w pojemnikach 5l ale Valvoline chyba raczej po 4l...
- BJK
- Forumowicz/ka
- Kontakt:
Powiem Ci, że ja do mojej benzynowej 1.8 wlewam 10W/40...
Valvoline jest w butelce 5l!
Była Lancia Delta Hpe 1.8 16v vvt
Była Kappa 2.0 16v T.
Jest Alfa Romeo 166 3.0 V6
Była Kappa 2.0 16v T.
Jest Alfa Romeo 166 3.0 V6
ano rzeczywiście, są i 4 i 5L pojemniki.
No ale własnie - czy 4L wystarczy?!
NA stronie valvoline można dobrać olej do samochodu i tu też pokazuje pojemność 4,8 i poleca jednak 10W40. Ale do tej pory poprzedni właściciele lali chyba jednak 5w40. Chociaż w sumie przy przebiegu prawie 220kkm i niezbyt srogich zimach można zalać coś gęściejszego
NA stronie valvoline można dobrać olej do samochodu i tu też pokazuje pojemność 4,8 i poleca jednak 10W40. Ale do tej pory poprzedni właściciele lali chyba jednak 5w40. Chociaż w sumie przy przebiegu prawie 220kkm i niezbyt srogich zimach można zalać coś gęściejszego

- Nat
- Klubowicz
- Kontakt:
Przy okazji małe pytanie dot. oleju ogólnie- czy uwazacie, że mozna mieszać (dolewać) 5W50 do 10W60 (tej samej dobrej firmy, jesli to ma jakies znaczenie- valvoline)
Pozdrawiam
Nat
+ Phedra JTD + Lybra SW 2,0 na emigracji i DS20
Stasiu, co jest najważniejsze w życiu? Staś (2 lata): Luuuuuzik!!! ||| Piotruś (2 lata): Tata, nie ce Pasem, ce Gekiem!
Proszę, używaj polskich znaków! To chyba różnica, czy robisz komuś łaskę, czy laske?
Nat

Stasiu, co jest najważniejsze w życiu? Staś (2 lata): Luuuuuzik!!! ||| Piotruś (2 lata): Tata, nie ce Pasem, ce Gekiem!
Proszę, używaj polskich znaków! To chyba różnica, czy robisz komuś łaskę, czy laske?

- BJK
- Forumowicz/ka
- Kontakt:
Ja wątpię czy można mieszać dwa oleje o różnych właściwościach. Gdyby wymienić to już prędzej.
Wiesz Nat, to nie jest płyn do spryskiwacza tylko niezwykle istotna część auta
Wiesz Nat, to nie jest płyn do spryskiwacza tylko niezwykle istotna część auta

Nie wystarczy, wchodzi dokładnie 4,7 - 4,8 litra, zostanie Ci trochę z 5 litrów, akurat na dolewki przed kolejną wymianą."Simon" pisze:
LYBRA 1,9jtd LX OLSZTYN
no i to jest konkretna odpowiedź 
a co sądzicie o przesiadce na 10w40?
wiem, na pewno, że przynajmniej od 2 lat jeździł na 5W no ale silnik ma już swoje lata i przebieg więc może lepiej mu zagęścić?

a co sądzicie o przesiadce na 10w40?
wiem, na pewno, że przynajmniej od 2 lat jeździł na 5W no ale silnik ma już swoje lata i przebieg więc może lepiej mu zagęścić?
myślę że jeśli nie masz wyceków przy takim przebiegu auta i tym oleju to nie zmieniaj, silnik, nie nowy, będzie miał lżej się kręcić. Ja co prawda jeżdzę na 10 w. ale tak już zalałem pierwszym razem i nie zmieniam.
LYBRA 1,9jtd LX OLSZTYN
Jamam nakręcone ponad 120 tyś. i od nowości mam 5W/40 nie mam powodów do narzekań a co do 1.9 jtd to wchodzi 4.8 l.
- Nat
- Klubowicz
- Kontakt:
Simon, ja leje do Lybry Vline 5W50 i nic nie dolewam. Kiedys patałachy mechaniory wbrew mojej prosbie przy przeglądzie nalali 10W40 z beczki bodajże Castrol i natychmiast zaczął brac- na 6000 km które zrobiłem, zanim moja cierpliwość dobiegła końca- dolałem ponad 1,5 litra. Powrót do Valvoline 5W50 oznaczał natychmiastowe zaprzestanie pobierania oleju przez auto. Polecam więc go, pomimo, że nie najtańszy.
Pozdrawiam
Nat
+ Phedra JTD + Lybra SW 2,0 na emigracji i DS20
Nat

ufff"Arcana" pisze:Jamam nakręcone ponad 120 tyś. i od nowości mam 5W/40 nie mam powodów do narzekań a co do 1.9 jtd to wchodzi 4.8 l.
to ja mam ledwie rok starsze auto a mam nastukane 100kkm wiecej
Wiec albo mój jest wysilony, albo Twój był oszczędnie używany, albo przekręcony

- BJK
- Forumowicz/ka
- Kontakt:
No ja na 10W/40 na jakieś 12 tys dolałem litra... Więc jest to akceptowalne (przynajmniej przeze mnie), a teraz jak będę w kraju Wisłą i Odrą płynącym to wymieniam"Nat" pisze:Simon, ja leje do Lybry Vline 5W50 i nic nie dolewam. Kiedys patałachy mechaniory wbrew mojej prosbie przy przeglądzie nalali 10W40 z beczki bodajże Castrol i natychmiast zaczął brac- na 6000 km które zrobiłem, zanim moja cierpliwość dobiegła końca- dolałem ponad 1,5 litra. Powrót do Valvoline 5W50 oznaczał natychmiastowe zaprzestanie pobierania oleju przez auto. Polecam więc go, pomimo, że nie najtańszy.

Ale zostanę przy 10W/40. To Shell'owski produkt u mnie pod maską. W baku zresztą też tylko Shell

No w drugą stronę zmieniać ( gęsciejszy na rzadszy ) to raczej nie wskazane.
.. też używałem helixa w bravo - brał z litra na 15kkm i zatarł się wałek rozrządu ( ale to była przypadłość tych silników )
.. też używałem helixa w bravo - brał z litra na 15kkm i zatarł się wałek rozrządu ( ale to była przypadłość tych silników )

nigdy nie mieszaj oleju o innych parametrach (lepiej dolać innej marki ale o tych samych właściwościach)"Nat" pisze:Przy okazji małe pytanie dot. oleju ogólnie- czy uwazacie, że mozna mieszać (dolewać) 5W50 do 10W60 (tej samej dobrej firmy, jesli to ma jakies znaczenie- valvoline)
Olej 5W to syntetyk, a 10W półsyntetyk, po wymieszaniu mogą wytrącić się osady szkodliwe dla układu smarowania
była - Lybra SW 2.4 JTD
jest - Scenic II 1.9 dCi
Zapraszam na stronkę mojej połowicy
Praca bez doświadczenia. Zarabiaj lub oszczędzaj
jest - Scenic II 1.9 dCi
Zapraszam na stronkę mojej połowicy

Praca bez doświadczenia. Zarabiaj lub oszczędzaj