Kappa - Wymiana płynu chłodniczego a odpowietrzanie
Czy trzeba odpowietrzyć układ po wymianie płynu chłodniczego , czy układ się sam odpowietrza - tak przynajmniej miałem w oplu.?
I na co jeszcze zwrócić uwagę ewentualnie przy wymianie płynu.?!
I na co jeszcze zwrócić uwagę ewentualnie przy wymianie płynu.?!
Lancia Kappa 2.0 VIS r1997 sedan + LPG
VW T4 Multivan 1.9TD
Jestem też na >http://www.bus-forum.pl
VW T4 Multivan 1.9TD
Jestem też na >http://www.bus-forum.pl
Niby ma się sam odpowietrzyć, ale to tak średnio działa.
Na górze chłodnicy po stronie od pasażera masz taki wkręcany korek - to służy do odpowietrzania.
Na górze chłodnicy po stronie od pasażera masz taki wkręcany korek - to służy do odpowietrzania.
Lancia i jeszcze raz Lancia
Lancia Kappa 2,4 20V LX Bi-Power
W mojej 2.0 T na wężu do nagrzewnicy jest odpowietrzenie 

Pozdrawiam D1
Kontakt: 783 390 662

Kontakt: 783 390 662

Na wężu od nagrzewnicy też mam odpowietrzanie, ale nim to raczej odpowietrzyć idzie tylko z nagrzewnicy.
Ja w tamtym roku przy wymianie tym odpowietrzaniem na nagrzewnicy odpowietrzyłem, a i tak w układzie było powietrze.
Najlepiej to jest oboma odpowietrzyć.
Ja w tamtym roku przy wymianie tym odpowietrzaniem na nagrzewnicy odpowietrzyłem, a i tak w układzie było powietrze.
Najlepiej to jest oboma odpowietrzyć.
Lancia i jeszcze raz Lancia
Problem??!! Niewiem jak odpowietrzyć układ chłodzący
Witam, mam pytanie czy ktoś z kolegów mógłby mi pomóc w odpowietrzeniu układu chłodzącego ?? w Lanci Kappa, zlałem cały płyn z chłodnicy i dolałem poczekałem aż termostat puści i dolałem do pełna a teraz ciągle mi ginie płyn z chłodnicy i nie mam pojęcia gdzie
silnik 2,4 20V benzyna co mogłem zrobić źle albo może jest jakiś inny sposób proszę o pomoc
silnik 2,4 20V benzyna co mogłem zrobić źle albo może jest jakiś inny sposób proszę o pomoc
Były :
1.Kappa 2.4b 2.Kappa 2,4b 3.Kappa 2.0 4.Kappa 2.0 5.Kappa 2.4b 6. Kappa 2.4b 7.Kappa Coupe 2.4 20V nr 1410,Kappa Coupe 2.4 20V nr 0615, Lanos 1.6 16V,Kappa Coupe 2.0 20VT nr 2774
Jest :
BMW E39 2.5 24V
OPEL VECTRA C GTS OPC LINE
1.Kappa 2.4b 2.Kappa 2,4b 3.Kappa 2.0 4.Kappa 2.0 5.Kappa 2.4b 6. Kappa 2.4b 7.Kappa Coupe 2.4 20V nr 1410,Kappa Coupe 2.4 20V nr 0615, Lanos 1.6 16V,Kappa Coupe 2.0 20VT nr 2774
Jest :
BMW E39 2.5 24V
OPEL VECTRA C GTS OPC LINE
- topcio
- Prezes Lancia Klub Polska
Odp: Kappa - Wymiana płynu chłodniczego a odpowietrzanie
szukajka działa, połączyłem tematy
Korek od odpowietrznika jest w chłodnicy po prawej stronie. Odkręć korek i wlewaj płyn do układu, aż będzie leciał odpowietrznikiem. Stracisz takim sposobem może 1/2 litra płynu, ale będziesz miał pewność, że masz odpowietrzony układ. Po takiej operacji na drugi dzień może brakować minimalna ilość w zbiorniczku. Ja osobiście nie dolewałem nic.
Lybra 2,4 JTD CF3
Jestem po wymianie termostatu i zastanawiam się jak sprawdzić czy mam to zrobione dobrze czy nie. Tzn chodzi mi o ewentualne zapowietrzenie układu. Po czym poznać ???
Kappa 2.0 20v VIS
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
poznać po braku ogrzewania ,przy wymianie płynu należ ogrzewanie włączyć na maksa aby otworzyć zawór nagrzewnicy,Resztę zrobi pompa wody ,na dolocie do nagrzewnicy jest korek do odpowietrzania, po odkręceniu powinien nim wylatywać płyn.Termostat można sprawdzić na górnym wężu dochodzącym do chłodnicy.po odpaleniu póki płyn się nie zagrzeje ta róra powinna być zimna gdyż nie przepływa przez nią płyn (mały obieg,termostat zamknięty)po zagrzaniu powinna zrobić się gorąca(duży obieg ,termostat otwarty)robak pisze:Jestem po wymianie termostatu i zastanawiam się jak sprawdzić czy mam to zrobione dobrze czy nie. Tzn chodzi mi o ewentualne zapowietrzenie układu. Po czym poznać ???
- prezesjm
- Klubowicz
- Imię: Janusz
Ale w Kappie jak i w Themie nie ma zaworu nagrzewnicy więc nie trzeba włączać ogrzewania.markappa pisze:przy wymianie płynu należ ogrzewanie włączyć na maksa aby otworzyć zawór nagrzewnicy
Czyli jednym słowem jedyny sposób na sprawdzenie zapowietrzenia układu chłodzenia to sprawdzenie czy kabina sie ładnie nagrzewa
Mechanik który to robił niby się zna ale wolę dmuchać na zimne i samemu jeszcze wszystko posprawdzać...

Mechanik który to robił niby się zna ale wolę dmuchać na zimne i samemu jeszcze wszystko posprawdzać...
Kappa 2.0 20v VIS
-
Płyn chłodniczy
Koledzy jeszcze jedno pytanko czy ktos moze podeslac fotke co tam trzeba odkrecic jak sie nalewa plyn chlodzacy zeby odpowietrzyc układ?
- miszax
- Forumowicz/ka
Odp: Płyn chłodniczy
Chętnie pomożemy tylko w jakim modeluyogi3 pisze:Koledzy jeszcze jedno pytanko czy ktos moze podeslac fotke co tam trzeba odkrecic jak sie nalewa plyn chlodzacy zeby odpowietrzyc układ?

Były Ford Taunus 2,0 x2, PF125p, VW Golf MK2, Dedra 2,0 Turbo, Kappa 2,0 VIS, BMW E34 2,5, Laguna 1,6 kombi
Są Audi A4 B5 BENZYNA:-)

DeltaIntegrale.pl - właściwy adres w sieci
Są Audi A4 B5 BENZYNA:-)

DeltaIntegrale.pl - właściwy adres w sieci
-
Lancia Kappa 2.0 16v Turbo SW
- topcio
- Prezes Lancia Klub Polska
w 16V nic się nie odkręca, przynajmniej ja nie odkęcałem, poprostu zalałem płyn