Lybra - długi/krótki Filtr oleju do 2.4jtd

skromny555
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Wacek

Lybra - długi/krótki Filtr oleju do 2.4jtd

Post autor: skromny555 » 29 sty 2010, 17:28

Witam Kolegów.
Mam takie pytanie do szanownego grona.Jaki stosujecie filtr oleju do Lanci Lybry.Dlaczego pytam?Wymieniałem w swojej czterokołowej miłości olej ,by jej było lepiej no i kupiłem i filtr oleju,bo tak rozsądek nakazuje.Filtr był z sędziszowski z pod cechy i jakież było moje zdziwienie gdy okazało się że niestety nie pasuje.Wymieniany (czyli stary) był włoski ,a nasz polski jest około 2cm.dłuższy i nie podejdzie.Ot i problem .Pojechałem do sklepu i po długich poszukiwaniach gość dobrał mi filtr od jakiegoś Francuza.Czy ktoś z Was miał taki problem?,no i jak go rozwiązał.
Dzięki z góry za zainteresowanie.I odpalania na mrozach.

PeBe
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Odp: Lybra - długi/krótki Filtr oleju do 2.4jtd

Post autor: PeBe » 21 lut 2010, 22:31

Kolego, miałem podobny problem, tyle że u mnie mechanik nie był w stanie założyć oryginalnego krótkiego filtra i musiałem zakupić dłuższy, sędziszowski. Facet byłby w stanie ten krótki jakoś tam wcisnąć ale stwierdził, że o dokręceniu nie byłoby mowy. Dłuższy dał radę jakoś solidniej złapać i dokręcić. Czasami mam wrażenie, że każdy egzemplarz Lybry był składany z nieco innych części i w nieco inny sposób...

Awatar użytkownika
kaeres
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: kaeres » 22 lut 2010, 12:35

PeBe pisze:Kolego, miałem podobny problem, tyle że u mnie mechanik nie był w stanie założyć oryginalnego krótkiego filtra i musiałem zakupić dłuższy, sędziszowski. Facet byłby w stanie ten krótki jakoś tam wcisnąć ale stwierdził, że o dokręceniu nie byłoby mowy. Dłuższy dał radę jakoś solidniej złapać i dokręcić. Czasami mam wrażenie, że każdy egzemplarz Lybry był składany z nieco innych części i w nieco inny sposób...
To tylko takie wrażenie.
Głównym błędem jaki popełniają sklepy to katalogują te same silniki z AR, Fiatów i Lancii jako identyczne.

kartonik
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Marek
Kontakt:

Post autor: kartonik » 22 lut 2010, 20:29

U mnie byl oryginalny dluzszy. Kupilem wysylkowy na wymiane i okazal sie krotki. Oba pasuje idealnie.

A jakie mogl miec mechanik problemy z dokreceniem tego filtra? Przeciez w 2.4 jtd nie ma zadnego problemu z ta czynnoscia bez wzgledu na dlugosc filtra :)

Awatar użytkownika
Dudi
Członek Zarządu LKP
Członek Zarządu LKP
Kontakt:

Post autor: Dudi » 22 lut 2010, 22:24

kartonik pisze: A jakie mogl miec mechanik problemy z dokreceniem tego filtra? Przeciez w 2.4 jtd nie ma zadnego problemu z ta czynnoscia bez wzgledu na dlugosc filtra :)
A takie, że samochód nazywa się Lancia i problemy z góry muszą być :roll: 8-O
Potwierdzam - z przykręceniem/odkręceniem filtra (tu mówie dla wersji 1.9JTD) nie ma najmniejszych problemów (filtr zawsze krótki).
Dudi
Fiat Brava 80 16v SX / Alfa Romeo 156 2.0 16v Selespeed / Lancia Lybra SW 1.9 JTD 115 LX Verde Olimpia
Alfa Romeo Giulietta 1.4 Multiair 170KM Distinctive
Fiat Fullback 2.4 MJ LuxNAV 180KM
Nysa Towos 522 '86 (do poprawek) / YAMAHA YZF-R6 (eeeeeeeRRRRRRrrrrr sześć)
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Sharuga
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Sharuga » 23 lut 2010, 1:29

MANN W714/4 pasuje idealnie... :)
Pozdrowienia z ziemi Połczyńskiej
Lybra SW '99 1.9 jtd,

ODPOWIEDZ