Lybra - wymiana przedniej szyby

mallcin
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Lybra - wymiana przedniej szyby

Post autor: mallcin » 19 mar 2010, 16:19

Witam,
#1 musze wymienic przednia szybe w lybrze, mam peknieta wzdłuz wycieraczek i przegladu nie chca dac (bo w polu widzienia. 8-O wycieraczek w moim przekonaniu tylko, mnie wcale to nie przeszkadza i nawet nie zauwazam tego na codzien). Pada non stop pytanie w warsztatach: " z czujnikiem deszczu czy bez?" Jak moge to stwierdzic? czym sie takie szyby różnią?
#2 Moze ktos polecic warsztat w warszawie (rozsadnej okolicy)? Cena odniesienia w szczecinie 430zł (wymiana+szyba). Na chwile obecna najtaniej w Aga-pol, 460zł, ewentualnie Speed glass, 470zl. Chyba zdecyduje sie na drugiego uslugodawce. Ktos zna któregokolwiek z nich?

Pozdrawiam,
M.
Jest
Volvo s60 2,4 Pb 170KM

Było
Lybra 2,4jtd 136KM

Awatar użytkownika
LybraSW
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Michal
Kontakt:

Odp: Lybra - wymiana przedniej szyby

Post autor: LybraSW » 19 mar 2010, 21:11

Ja w Katowicach poniżej 800 zł z montażem nie znalazłem. Co do szyb z czujnikiem ( lub bez ) wszystkie zakłady mówią że mają tylko szyby w wersji z czujnikiem. Wydaje mi się, że wersja szyby pod czujnik, nie będzie miała zamalowanego punktu na wysokości czujnika ( czyli chyba w okolicy lusterka ).
Była - Lancia Lybra SW 2.4 JTD Bicolore - lll miejsce w konkursie piękności na zlocie LKP w Sielpii
Ford Focus II FL 1.6 TDCI 2010r
Cannondale F800 Lefty
Cięższa połówka MonikiSW

mallcin
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: mallcin » 19 mar 2010, 21:23

Heh...
to właśnie ja mam chyba pecha, bo szyba, która mogę mieć ad hoc jest niby bez czujnika...
w zasadzie chyba zleje to bo i tak wydaje mi się, ze jeśli nawet jest ten czujnik to i tak nie działa, bądź nie potrafię go uruchomić... :x
Ostatnio zmieniony 20 mar 2010, 10:04 przez mallcin, łącznie zmieniany 1 raz.
Jest
Volvo s60 2,4 Pb 170KM

Było
Lybra 2,4jtd 136KM

Awatar użytkownika
Dudi
Członek Zarządu LKP
Członek Zarządu LKP
Kontakt:

Post autor: Dudi » 19 mar 2010, 22:25

Ale przecież ten czujnik w dziecinnie prosty sposób idzie zlokalizować. Na szybie, w miejscu (mniej więcej) mocowania lusterka masz okrąg, pod którym jest zamontowany czujnik.
Poza tym przy opadach (możesz sprawdzić, choćby w ręcznej myjni) ustawiasz położenie prawej dźwigienki do pozycji o jeden w dół od wyjściowej i wycieraczki powinny zacząć pracować automatycznie, z natężeniem zależnym od intensywności opadów.
Ważne: kiedy przestanie padać całkowicie, albo po wyłączeniu zapłonu należy czujnik zrestartować, poprzez powrotne skierowanie dźwigienki do pozycji wyjściowej i następnie uruchomienie czujnika poprzez ponowne jej przesunięcie o pozycję w dół.
Mam nadzieję, ze jasno to wytłumaczyłem.
P.S. Po za tym, jeśli macz czujnik deszczu to na prawej dźwigience masz napis "Auto".
Dudi
Fiat Brava 80 16v SX / Alfa Romeo 156 2.0 16v Selespeed / Lancia Lybra SW 1.9 JTD 115 LX Verde Olimpia
Alfa Romeo Giulietta 1.4 Multiair 170KM Distinctive
Fiat Fullback 2.4 MJ LuxNAV 180KM
Nysa Towos 522 '86 (do poprawek) / YAMAHA YZF-R6 (eeeeeeeRRRRRRrrrrr sześć)
Obrazek
Obrazek

mallcin
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: mallcin » 20 mar 2010, 10:06

NO to zonk nieprzeciętny... jest niby kółko w okolicach lusterka, ale nie ma jednocześnie pozycji "auto" na dźwigni przy kierownicy :!:
Jest
Volvo s60 2,4 Pb 170KM

Było
Lybra 2,4jtd 136KM

Krzysiek82
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Krzysiek

Post autor: Krzysiek82 » 20 mar 2010, 15:05

mallcin pisze:NO to zonk nieprzeciętny... jest niby kółko w okolicach lusterka, ale nie ma jednocześnie pozycji "auto" na dźwigni przy kierownicy :!:
No to nie masz czujnika. A to kółko może być w każdej wersji.

KingRoad
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Re: Lybra - wymiana przedniej szyby

Post autor: KingRoad » 20 mar 2010, 22:39

W Poznaniu wymiana szyby niecałe 500zł (w komornikach, ul. Wirowska). Poza szybami z czujnikiem i bez pytali czy ma być z zielonym paskiem czy przezroczysta.

Swoją drogą ten czujnik to nie jest też od zapalania świateł jak sie ściemni? ;)

Pozdrawiam

Waldek
Lancia Lybra 1.6 LS, 2000r, salon polska, golas

w kolejce: Lancia Thesis

mallcin
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: mallcin » 21 mar 2010, 17:53

Wydaje się, że jednak nie było czujnika deszczu. Szyba wymieniona, świat przez nią wygląda zdecydowanie inaczej. I oczywiście jest z zielonym paskiem... BTW, wydaje mi się, że ta już też kiedyś była wymieniana, jej nr seryjny był niezgodny z pozostałymi.
Mam natomiast jeszcze drugie pytanie: czym jest taki czarny wystający "dzyndzel" na środku deski w okolicy nawiewu na szybę?
Jest
Volvo s60 2,4 Pb 170KM

Było
Lybra 2,4jtd 136KM

Qboy
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Qboy » 21 mar 2010, 18:14

mallcin pisze:Mam natomiast jeszcze drugie pytanie: czym jest taki czarny wystający "dzyndzel" na środku deski w okolicy nawiewu na szybę?

Czujnik układu klimatyzacji.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nadwozie i wnętrze”