Delta - 1,9 TD - Pytanie o silnik

lanciamaniak1
Dopiero zaczyna na naszym forum

Delta - 1,9 TD - Pytanie o silnik

Post autor: lanciamaniak1 » 11 kwie 2010, 20:20

Wiatam mam do kupienia lancie deltę w dobrym stanie lecz w dieselu . Nigdy nie miałem diesela i nie wiem jak żywotne są te silniki. Samochód który mnie interesuje ma 265 tysiecy już nalatane i nie wiem w jakim stanie jest ten silnik jeśli chodzi o stan techniczny. Niechce kupować żeby za rok mi się rozleciał i wyrzuce tylko kase w błoto.
CZekam na opinie urzytkowników Delty i osób orientujących się w tym temacie.
Pozdrawiam

szymon_delta
Imię: Szymon

Re: DELTA '97 1,9 TD Pytanie o silnik

Post autor: szymon_delta » 12 kwie 2010, 8:13

Moja Delta 1.9 TDS ma już nalatane ponad 350K kilometrów i nadal daje radę. Podstawa, jeżeli nie została przegrzana i nie brakło nigdy oleju i był wymieniany na czas, to jeszcze polata po polskich drogach. Inna kwestia czy używana była w mieście czy w większości po trasach. generalnie silnik bezawaryjny i tani w utrzymaniu.

lanciamaniak1

Re: Delta - 1,9 TD - Pytanie o silnik

Post autor: lanciamaniak1 » 12 kwie 2010, 17:48

w Holandii to raczej poza miastem smigała, a czemu to ma znaczenie???jakie jest spalanie takiego silnika na miescie i w trasie???

szymon_delta
Imię: Szymon

Post autor: szymon_delta » 13 kwie 2010, 8:04

Zużycie samochodu w mieście jest nieproporcjonalne do zużywania się samochodu na trasie. W szczególności ma to znaczenie dla turbiny. Oczywiście zalezy to od użytkownika dane samochodu.
Moją deltą jeździ w tej chwili żona, codziennie dojeżdża 30 kilometrów do pracy. W zależności od warunków pali 5.2 do 5.7 l/100 km. Przy jeździe tylko po mieście do 6.5 l/100 km. Rekord jaki uzyskałem kiedyś na autostradzie przy ciągłej jeździe do 100 km/h to 4.8 l/100 km.

lanciamaniak1

Post autor: lanciamaniak1 » 13 kwie 2010, 19:26

o to widze że nie wiele pali to maleństwo:) jutro jade obejrzeć co i jak z autem . A na co musze zwracać szczególną uwagę kupując diesela???bo nie mam bldego pojęcia, ponieważ zawsze miałem benzyniaki.

Gramatyk
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Gramatyk » 16 kwie 2010, 18:47

zwróć uwagę czy świece grzeją(kontrolka), czy odpala bez zarzutu, czy nie dymi, czy temperaturę ma odpowiednią 90C a co za tym czy chłodnica się nagrzewa(może być zakamieniała), wiadomo żeby równo silnik pracował bez falowania obrotów, przy rozruchu na zimnym może mieć trochę większe. Napisz jak po oględzinach

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”