Lybra - chrobotanie przy włączonym nawiewie
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
Lybra - chrobotanie przy włączonym nawiewie
Witam mimo poszukiwań na forum nic na ten temat nie znalazłem więc albo jestem gapa albo mam coś zupełnie nowego.MIanowicie w kabinie po włączeniu nawiewu słuszę dziwne chrobotanie pod kokpitem coś jaby nieregularne trzaski skrobanie trzeszczenie jest to bardzo charakterystyczny ale trudny do opisania dźwięk. Po wyłączeniu nawiewu ustaje . Nie ma związku z konkretną konfiguracją nawiewu . Objaw ten jest przy systemie auto lub przy ustawieniach indywidualnych. Gdy nawiew jest silniejszy chrobotanie jest niesłyszalne nie wiem czy dlatego że ustaje czy dlatego że jest zagłuszane przez silniejszy wydmuch powietrza. Generalnie nie jest to głóśny dźwięk ale wkurzający. Może ktoś podrzuci jakiś pomysł co można z tym zrobić .Pozdrawiam i z góry dziękuję
Re: LYBRA chrobotanie przy włączonym nawiewie
A nie wpadł Ci po prostu liść albo inny badziew w wentylator? Liść daje podobne objawy 

Item ględziarze i bajdury,/Ciągnący z nieba grubą rentę,/O, łapiduchy z Jasnej Góry,/Z Góry Kalwarii parchy święte,/
I ty, księżuniu, co kutasa/Zawiązanego masz na supeł,/Żeby ci czasem nie pohasał,/Całujcie mnie wszyscy w dupę.
Julian Tuwim
I ty, księżuniu, co kutasa/Zawiązanego masz na supeł,/Żeby ci czasem nie pohasał,/Całujcie mnie wszyscy w dupę.
Julian Tuwim
-
Nie jest to na pewno jakiś brud albo liść . Inaczej brzmi ponadto niezależnie od siły nawiewu łdzwięk się nie zmienia i jak pisałęm wcześniej jest nieregularny. Początkowo też braem to pod uwagę ale po wielu próbach z nawiewem wykluczyłęm to .To cholerstwo jest związane zupełnie z czymś innym.
-
A może to łożysko ::)
-
Łożysko czego? Wydaje mi się że łożysko jakie bądź dawałoby mimo wszystko jednostajny dźwięk a to jest nieregularne coś ale nie wykluczam tylko napisz jakie łożysko w/g ciebie mogłoby być. Łożysko wentylatora raczej nie bo dźwięk jest nie w tym miejscu .Wydaje mi się że dochodzi ze środkowej części kokpitu gdzie są wszystkie panele może trochę bardziej w prawo.
Na 99 % to silniczek sterujący klapkami w nagrzewnicy. Powodzenia!
-
Łożysko na silniku wentylatora ale jeżeli kolega mówi że na 99% klapki tak też może być nie wiem bo nie miałem jeszcze takiego problemu i nie chce mieć bo dostęp jest pewnie przerąbany 

Jeżeli pstrykanie jest słyszalne w konsoli środkowej to bardziej niż prawdopodobne że to silniczek.Przerabiam właśnie to samo. U mnie silniczek przełączający strumień powietrza w zależności od zadanej temperatury nie wyłącza się w położeniach skrajnych po przesunięciu klapek tylko cały czas pstryka. Tylko właśnie nie bardzo wiem dlaczego bo silniczek jako taki jest sprawny...? Dostęp jest średni troszke trzeba porozkrecać.
Zrób eksperyment, ustaw na stałe obieg zamknięty lub otwarty i zobacz czy coś Ci będzie skrzypiało. U mnie też co jakiś czas coś słyszę ale bardzo cicho i mam wrażenie (choć mogę się mylić), że skrzypi wtedy kiedy przełącza się obieg cyrkulacji powietrza. Nie mam pojęcia jak się do tego zabrać dlatego nic z tym nie robie.
Zachorowałem na Lybrę i tylko jej kupno może mnie uleczyć!
P.S. Już ją mam 2,4 SW jtd czarna perła
P.S. Już ją mam 2,4 SW jtd czarna perła
-
dzięki za wskazówki .Dodam jeszcze jeden objaw chrobotanie nie ma nic wspólnego z wentynlatorem mogę wyłączyć nawiew i dalej rzęzi do czasu wyłączenia całego Panela regulacji nawiewem.. Tak że najprawdopodobniej będzie to silniczek sterujący ale jak uważacie czy to uszkodzenie silniczka czy mechanizmów nawiewu?
Najprawdopodobniej silniczek jest zabrudzony i wymaga rozebrania i przeczyszczenia/nasmarowania zębatki i przekładni która znajduję się w jego obudowie. Mogła też pewnie zablokować się któraś klapka w nagrzewnicy i wtedy też silniczek będzie pstrykał próbując ją przesunąć.Lech pisze:jak uważacie czy to uszkodzenie silniczka czy mechanizmów nawiewu?
Otwórz maskę i w podszybiu jest filtr pyłkowy a pod nim klapa, która otwiera/zamyka dopływ powietrza z zewnątrz. Wyciągnij filtr, włącz nawiew i posłuchaj jaki dochodzi dźwięk. Prawdopodobnie wiatraczek będzie wysypany albo coś się tam dostało i goni. Na pewno nie klapka ani silniczek regulacji położenia nawiewu!!!