Delta 1.9 TD - termostat

Gramatyk
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Delta 1.9 TD - termostat

Post autor: Gramatyk » 22 kwie 2010, 23:58

Witam,
czy ktoś z posiadaczy silnika delty 1.9td mógłby mi powiedzieć gdzie pod maską znajdę termostat? ponieważ chciałbym go wymienić, czy jest on po prawej stronie silnika(gdy stoję przodem do auta)? Czy termostat to nierozłączna część z tym "automatycznym ssaniem", z tą linka która idzie do pompy wtryskowej?
Jakieś spostrzeżenia, uwagi odnośnie samej wymiany termostatu? I czy ktoś z Was robił to samemu i czy jest to jakieś trudne zajęcie?
Pozdrawiam

tak poza tematem czy jeśli odepnę tę rurę od kolektora dolotowego to później trzeba coś odpowietrzać?
chodzi o to że mam ją w kiepskim stanie i chciałbym coś z nią zrobić ew. wymienić i gdzie coś takiego mógłbym dostać i za ile?
Obrazek

Awatar użytkownika
tarsar
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Re: Delta 1.9 TD - termostat

Post autor: tarsar » 30 kwie 2010, 20:13

Jak stoisz prozdem do silnika, to termostat jest po prawej - wchodzi w niego klika przewdow czarnych gumowych z cieczą i poare czujników. Najlepje byłoby znalesc na nim jakies numerki i je podać komus w sklepie moto , powinien dojśc co i jak. Było ich kilka typów,więc szkoda kombinować. Ja znalazłęm nr przed wymianą i elegancko wymieniłem.
Co do tej rury nic nie trzeb aodpowietrzać, to nie układ ham,czy chłodzący;) Cześci sa na allegro.
--- Alfa Romeo 156 Sportwagon 2.4 20V M-Jet`04 grigio luci di bosco ---
>> ex: Lancia Delta 1.9 t.ds LE ; Lancia Delta 1.6 GTi.e.`88 bordeaux met. ; Alfa Romeo 156 Sportwagon Distinctive 2.4 Jtd 150 Nero Fuoco <<

Awatar użytkownika
jerzy
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Re: Delta 1.9 TD - termostat

Post autor: jerzy » 01 maja 2010, 11:35

Witaj - przypuszczam,że dedra to to samo co delta. Dobrze wnioskujesz ,że ta linka z takiej dużej gruchy idąca do pompy - t.j. krótko mówiąc ssanie ,gdy silnik jest zimny linka przyspiesza zapłon a gdy się nagrzeje popuszcza.Ten element w którym jest ta linka to jest termostat jako całość-musisz to całe wymienić jeśli uważasz,że musisz to zrobić.Najlepiej gdy byś chciał kupić nowy to trzeba by odczytać nr katalogowy ,który jest na nim lub powinien być ,bo są różnice w tych termostatach.
Aby go wyjąć jest trochę roboty.
1.spuścić trochę płynu chłodzącego- po rzez wąż z dołu chłodnicy - przynajmniej ja tak musiałem,....
2.odpiąć linkę, którą opisujesz od pompy nie ciągnąc za nią zbyt mocno,...
3.ja wyciągałem tą rurę od kolektora do IC bo będzie przeszkadzać,...
4.odpiąć kostki elektryczne od czujników termostatu,..
5.popuścić opaski na wężach gumowych i poluzować te węże,by a następnie zsunąć z termostatu,....
6.odkręcić trzy śruby klucz 13 oczko lub krótki nasadowy - one trzymają cały termostat,...
7.po wyjęciu termostatu na zewnątrz odczytaniu nr katalogowego - odkręcić wszystkie czujniki i przełożyć do nowego termostatu,..
8.montować w odwrotnej kolejności .........to tyle z grubsza mogłem coś pominąć a le w czasie pracy trzeba myśleć i na bieżąco korygować ewentualne moje punkty .......bo na pewno coś mogłem pominąć - takie rzeczy wychodzą na bieżąco ....

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”