Dedra - czyszczenie alcantary

Awatar użytkownika
Patryklancia
Specjalista ds. części zamiennych
Specjalista ds. części zamiennych

Post autor: Patryklancia » 02 mar 2006, 9:48

Jako że pomału zaczyna robić sie cieplej , wiadomo że bedziemy zajmować sie troche sprzątaniem i czyszczeniem naszych lancii, właśnie nasuneło mi sie pytanie jakich używacie środków do czyszczenia alcantry, czy ktoś ma jakieś doświadczenia i może coś polecić. Osobiście stosowałem ostatniej wiosny środek firmy plast mall: super clasic welur- skóra i dosyć dobrze działał ale może znacie coś lepszego??
ObrazekObrazek
Lancia Dedra 1.8 i.e 16v Ls
GG:7270607 GG:7270607

Awatar użytkownika
Themon
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Arek

Post autor: Themon » 12 mar 2006, 16:18

witam, ja w swojej themie przepralem recznie z uzyciem jakiegos niedrogiego preparatu firmy K2 i wyszlo bardzo ladnie. Natomiast iedy przegladalem instrukcje od kappy wyczytalem ze alcantare pierze sie na mokro tak samo jak tapicerke materialowa, wiec rownie dobrze mozna wziac carchera i do dziela!!:)
pozdr

Awatar użytkownika
bobby123
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Robert

Post autor: bobby123 » 12 mar 2006, 19:17

"Themon" pisze:witam, ja w swojej themie przepralem recznie z uzyciem jakiegos niedrogiego preparatu firmy K2 i wyszlo bardzo ladnie. Natomiast iedy przegladalem instrukcje od kappy wyczytalem ze alcantare pierze sie na mokro tak samo jak tapicerke materialowa, wiec rownie dobrze mozna wziac carchera i do dziela!!:)
pozdr
He he ten niedrogi preparat nazywa się Tapis i kosztuje 7 PLN i jest dobry, ładnie czyści i nie wypala dziur w tapicerce ;-). Nawiasem mówiąc mógłbyś się pochwalić, że to starszy brat dał Ci taki fajny środek ;-).
Ale tak poważnie okazuje się, że za stosunkowo małe pieniądze można kupić dobry środek.
605-365-315 od świtu do zmierzchu :-)

Awatar użytkownika
Kubek
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: Kubek » 17 mar 2006, 14:43

Ja to zlecilem profesjonalnej fimir i mi caly samochodzik w srodku wyczyscili na picus glancus, tlyko teraz mam problem bo jest zimno, nie mam garazu i nie mam jak wysuszyc samochodu w srodku :), ma ktos jakis pomysl ? :)
Juz bez Lancia ale dalej w Klubie :)

Awatar użytkownika
Aras
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Aras » 17 mar 2006, 14:51

Wypożyczę ci garaż :D
ale poważnie Fajnie że ktośporuszył temat mnie też czeka czyszczenie
wię kilka informacji się przyda.
Landrynka -Y 1,2 16V
zamiast Pasikonika srebrna Santarita:)

Awatar użytkownika
Kubek
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: Kubek » 17 mar 2006, 20:07

Eheh no garaz w takiej sytuacji by sie przydal, a boje sie ze przy takiej pogodzie to bedzie schlo poand tydzien :), ale ogolnie jest wyczyszczone picus glancus az sie swieci, wyglada jak nowa, ale goscie nie chcieli mi powiedzieć jakiego środka używaja :).

Jedyne sposob wysuszenia tego to sloneczny dzien a na taki sie nie zapowiada, ewentualnie moge wlaczyc silnik i cieply nadmuch na 2 godziny zostawic, ale dziekuje bardzo, ile mi na to paliwa moze pojsc ! :)

Awatar użytkownika
lukasz22i
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: lukasz22i » 18 mar 2006, 1:00

Bardzo dobry temat...na czasie;) z racji ze posiadam jasną alkantare też zacząłem myśleć o przepraniu foteli, w szczególności kierowcy bo pozostałe wygladają jak nowe(rzadko kogos woze). Siedzisko o raz boczki sa szczególnie brudne(lekko szarawe), podłokietnik również zrobił sie lekko zszarzały 8) Wiosna idzie wiec trzeba sie za to zabrać, aha muszę jeszcze skoczyc do tapicera, boczek fotela kierowcy jest do tego stopnia zmechacony ze porobiły sie już małe dziurki(oczka), chciałbym ten boczek an nowo obszyć, myślicie ze tapicer dobierze do włoskiej alkantary jakis podobny fragment skóry?:)[/b]
Bolesławiec Lancia Fan!

Awatar użytkownika
Kubek
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: Kubek » 18 mar 2006, 12:04

ja u siebie i tak bede zakladal pokrowce, bo alcantra latwo sie brudzi, szczegolnie jak jest jasna.

Awatar użytkownika
Student_
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Kontakt:

Post autor: Student_ » 20 mar 2006, 16:32

"Jaqob" pisze:ja u siebie i tak bede zakladal pokrowce, bo alcantra latwo sie brudzi, szczegolnie jak jest jasna.
Brudzic sie brudzi, ale jak jest czysta to efekt jest oszalamiajacy, wszyscy w pracy mi zazdroszcza.

A tak serio, to gdzie mozna w wawie uprac alkantre? Kiedys bylem na Polczynskiej, ale oni nie podejmuja sie tego.
Lancia Nuova Delta
1.6 8V zagazowany, 94'
Made in Italy

Lancia - i wszystko jasne

Anonymous

Post autor: Anonymous » 12 kwie 2006, 10:39

A propos podłokietnika, to już pisałem na forum, znalazłem firmę, która sprzedaje alcantarę niedrogo http://sklep.lech.poznet.pl/index.php/cPath/34 , trzeba tylko zrobić zdjęcie swojej, najlepiej cyfrówką albo telefonem i porównać kolor.

Z mojego doświadczenia to wynika, że czyszczenie alcantary najlepiej robić odkurzaczem wodnym np. Karcher, które posiadają dobre myjnie. Fachowcy najpierw spryskują jakąś aktywną pianą całość, a potem na mokro jeżdżą tym odkurzaczem, który wyciąga brud i całą wodę z foteli i boczków. Oczywiście po zabiegu najlepiej odstawić auto na 24h do ogrzewanego garażu albo uchylić szyby i na słonko. Efekt jest rzeczywiście niesamowity.

A jeśli chodzi o Rzeszów to na al. wyzwolenia mają taki odkurzacz i dobrze to robią.
Jeśli ktoś ma inną firmę z Rzeszowa to napiszcie.

Awatar użytkownika
mobias
Dopiero zaczyna na naszym forum

Post autor: mobias » 21 maja 2007, 9:47

U mnie fotele z przodu już są zmechacone, szczególnie kierowcy, czy jest jakiś sposób aby pozbyć się tych meszków?
Lancia Delta Nuova HPE 2.0 16V :)

Kabar
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Michał
Kontakt:

Post autor: Kabar » 21 maja 2007, 9:52

"mobias" pisze:U mnie fotele z przodu już są zmechacone, szczególnie kierowcy, czy jest jakiś sposób aby pozbyć się tych meszków?
Golarka do swetrów.
Obrazek

Awatar użytkownika
D1
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Roman

Post autor: D1 » 21 maja 2007, 9:59

"mobias" pisze:U mnie fotele z przodu już są zmechacone, szczególnie kierowcy, czy jest jakiś sposób aby pozbyć się tych meszków?
Na zlocie ogólnopolskim Radicz widząc mój fotel zasugerował aby go ogolić :D i tak też uczyniłem. Do tego zabiegu została użyta golarka do odzieży. Efekt oszałamiający.

Pozdrawiam
D1
Pozdrawiam D1
Kontakt: 783 390 662
Obrazek

Awatar użytkownika
mobias

Post autor: mobias » 05 cze 2007, 23:30

Wielkie dzięki :) Kupiłem sobie maszynkę, użyłem, i jestem bardzo zadowolony z efektu :)
Lancia Delta Nuova HPE 2.0 16V :)

Guliver
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Kontakt:

Post autor: Guliver » 10 cze 2007, 17:04

Lancia Kappa 2,4 T.DS sedan blękitnosqry :)

www.czardasz.org

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nadwozie i wnętrze”