Witam
Proszę o pomoc bo mnie już powoli krew zalewa! W zeszłym roku z powodu lejącego się oleju z okolic rozdządu w Themie 2,0 8V robiłem całość prac z tym związanych. Pojechałem do polecanego na Forum warsztatu w trójmieście gdzie wymieniono mi paski, napinacze, jakieś uszczelniacze i bóg wie co jeszcze. Miało być git. Po kilku miesiącach dostrzegłem znów lejący się olej. Wstawiłem auto i po tygodniu dowiedziałem się że nie wiadomo skąd się leje. Silnik podobno chodził wiele godzin w warsztacie i nie znaleziono przyczyny. Miałem przyjechać za jakiś czas. Dziś napełniałem klimę i po wyjeżdzie z warsztatu pękł albo spadł pasek od klimy i wspomagania. Być może trochę sprężarka klimy dała więcej oporu + olej na paskach dały taki efekt. W tej chwili nie wiem gdzie w trójmieście z nim pojechać. Po raz trzeci do "fachowców" na tydzień stania w warsztacie aby znów dowiedzieć się że nie ma źródła przecieku? Do ASO na Hallera? Proszę o jakąś radę, żona mi łeb suszy że lato i nie ma jak z dzieciakami jeździć.
Pozdrawiam
Thema - leje się olej z silnika i mechanicy nie wiedzą skąd!
-
- Klubowicz
Re: Thema - leje się olej z silnika i mechanicy nie wiedzą s
Witam
Nie napisałeś z jakich okolic silnika pochodzi ten wyciek, ale obstawiam zimeringi wału od strony rozrzadu jak i koła zamachowego, miske wykluczam napewno mechanik by to zauważył. Proponuje sprawdzić jeszcze uszczelniacz półosi w skrzyni biegów. Dodatkowo czujnik poziomu i ciśnienia oleju
Podłożyć na noc pod auto biały karton idealnie widać plamy i nie da się pomylić z jakimiś starymi, patrzeć w linii prostej skąd kapie
Pozdrawiam
Nie napisałeś z jakich okolic silnika pochodzi ten wyciek, ale obstawiam zimeringi wału od strony rozrzadu jak i koła zamachowego, miske wykluczam napewno mechanik by to zauważył. Proponuje sprawdzić jeszcze uszczelniacz półosi w skrzyni biegów. Dodatkowo czujnik poziomu i ciśnienia oleju
Podłożyć na noc pod auto biały karton idealnie widać plamy i nie da się pomylić z jakimiś starymi, patrzeć w linii prostej skąd kapie
Pozdrawiam
Thema SW 2.0 VIS, Thema 16VT MK III LX (dawca), Kappa 2.0 SW wel gruz
,Bravo 2.0 20V - jeszcze bez - VT, Y 1.2 8V
Peugeot 206 cc 

Cały rozrząd zarzygany. Auto stało tydzień w warsztacie i tam wymyli rozrząd i badali przez ten czas. Nie znaleźli przecieku. Stąd to moje rozpaczliwe wołanie o pomoc albo raczej o fachowca.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Klubowicz
W tym przypadku moim zdaniem winny jest zimering na wale po stronie rozrządu, lu zimering na wałku rozrządu, ale ta opcja jest raczej mało prawdopodobna. Obstawiam lenistwo mechaników, którym nie chciało się dochodzić przyczyny.
Thema SW 2.0 VIS, Thema 16VT MK III LX (dawca), Kappa 2.0 SW wel gruz
,Bravo 2.0 20V - jeszcze bez - VT, Y 1.2 8V
Peugeot 206 cc 

Uszczelka głowicy...?uszczelka pokrywy zaworów...?