Lybra - błąd w podłączeniu kablem

Awatar użytkownika
Piotr84
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Re: Lybra - błąd w podłączeniu kablem

Post autor: Piotr84 » 03 lip 2010, 14:32

Witam
Właśnie otrzymałem kabel :link:. Użyłem programu FiatECUScan i nie chce mi podłączyć się z autem. Co prawda podłącza mi się z airbag-iem ale nie mogę robić żadnych testów.

Proszę o pomoc. Wydaje mi się że kabel (piny) są dobrze podłączone, ale może właśnie kwestia w tym i muszę to ręczenie przerabiać. jeśli tak to głupota że sprzedają te kable nie gotowe do użytku.

Proszę o pomoc.

Witam
Brak odpowiedzi... hmmm dołaczam rysunek i zdjecie kabla, może komus to coś powie.... może źle piny ustawione...

kabel.jpg
kabel1.jpg
kabel3.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 09 lut 2011, 18:29 przez bargaw3181, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Połączyłem posty
Lancia Lybra 1.9 JTD 110

ksk
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: ksk » 03 lip 2010, 15:28

Też kupiłem kabel od tego sprzedającego.
Wychodzi na to że nie tylko u mnie był problem...

Nic nie rób z bebechami interfejsu - wszystko ok.
Winne są sterowniki - za stare, na płycie dostałeś/em o ile pamiętam v1coś. trzeba zmienić na v2.06.00 (z certyfikatem WHQL)
Ściągnij nowe :link: (polecam 2.06.00) i zainstaluj (uprzednio odinstaluj stare).Po instalacji zmniejsz latency time z 16 na 1.

Jeśli to nie pomoże to sprawdź wersję dotneta, jeśli masz 2.0 to zainstaluj 3.5 (na 2.0 nie można importować wyników csv- ja tak miałem).

Trzeba będzie jednak napisać sprzedającemu że kichę odwala, męczyłem się z tym badziewiem z godzinę zanim odpaliłem u siebie, ale jak już działa jest super, niedługo zamieszczę wyniki livedata na forum.

// EDIT:

Tylko pamiętaj, że odinstalować musisz dwa sterowniki, bo przy instalacji pewnie zauważyłeś, że dwa razy prosił o lokalizację/instalację sterowników.
Ostatnio zmieniony 07 lut 2011, 13:21 przez stabraf, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: skróciłem linka
Lancia Lybra Intensa SW 1.9 JTD

Awatar użytkownika
lulu85
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: lulu85 » 03 lip 2010, 15:50

Spróbuj jeszcze to co kolega wyżej polecił ale:

DriverVer=02/04/2004,1.00.2151

No i oczywiście ustawienia portu COM, można pokombinować ze zmniejszeniem Latency
Były :
Kappa TDS, Kappa 2.0 20vt, Kappa JTD

Awatar użytkownika
cocoon
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Wojtek

Post autor: cocoon » 03 lip 2010, 16:23

Kup sobie to:link: lub coś podobnego z tej firmy_VIAKEN. Rzeczy pewne nic nie trzeba przerabiać i bez żadnych kombinacji chodzą trzeba tylko ustawić odpowiedni port w ECUscanie : ok2 :
Ostatnio zmieniony 07 lut 2011, 13:24 przez stabraf, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: skróciłem linka
FREEMONT URBAN 2.0 JTDM2 automat 170 KM (narazie)
była : Kappa 2,4 JTD 616A GRIGIO URANO z jeszcze nowszym wirusem :)
CROMA 1,9 JTDM 150 KM 272/B AVORIO VANITOSO VR.z wirusem
>wojtekr3@interia.pl 600 227 557
Idiotów na świecie nie ma wcale tak wielu. Są tylko bardzo dobrze rozstawieni

Favo
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Favo » 04 lip 2010, 12:13

Ale to co polecasz to jest ELM, którym się nie da skasować błędu poduszek.

Codee

Post autor: Codee » 04 lip 2010, 12:40

Piotr84 widać że robisz i nie czytasz co jest na forum, ale to Twoja brocha.

Piszę ostatni raz dla ludzi takich jak Ty ( bez urazy, ale jakby każdy pytał milion razy o to samo to byłaby masakra)

Żeby robić mostki pinu 1 z pozostałymi potrzeba kawałek kabla ( 5 - 10 cm ) obrobionego na obydwu końcach.
Aby zmostkować piny wyciągasz z rozdzielki bezpieczników przyczepione złącze diagnostyczne ( w Lybrze jest na zatrzaskach więc wychodzi bez problemu ) wyciągasz delikatnie i obracasz. Patrząc na nie "od tyłu" widzisz wszystkie kable które do niego wchodzą.
Z tamtej strony liczysz i mostkujesz 1-3, 1-7 czy jak tam komu potrzeba. Czas operacyjny mostkowania 1 minuta z odpięciem złącza, kolejne mostkowanie zajmuje już 20 sekund ( z ponownym uruchomieniem w EcuScan ).
Widzę że numerację pinów już masz więc mostkowanie pójdzie bez problemu i ROZBIERANIA KABLA

powodzenia

ps. na tych foto Twojego kabla widzę że masz na stałe połączone pin 1-7 i pozostałe, to się nie dziw że nie działa, dobrze że auto Ci jeszcze odpala i się nic nie spaliło. Mostkujesz tylko to co chcesz robić czyli albo nic nie mostkujesz, albo 1-3, albo 1-7 nie wszystko na raz.

ksk
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: ksk » 04 lip 2010, 13:08

Tak Codee ale to jest kabel z przełącznikiem - można wybrać tryb badania:

1) Silnik, ABS
2) Poduszki

poprzez przełączenie przełącznika, więc w jednej chwili nie ma dwóch mostków.

Mam dokładnie ten sam kabel i działa wszystko dobrze (po instalacji dobrych sterowników).

Awatar użytkownika
cocoon
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Wojtek

Post autor: cocoon » 04 lip 2010, 13:48

lub coś podobnego z tej firmy_VIAKEN.
to był tylko przykład -wybierz z ich oferty to co Ci pasuje. Kabli nie trzeba przerabiać ani mostkować pinów jak pisze Codee bo chłopcy sprzedają kable już przerobione przez siebie. Błąd poduszki to to kasuje bo pod wpływem takiego właśnie błędu nabyłem drogą kupna to cudo :D
FREEMONT URBAN 2.0 JTDM2 automat 170 KM (narazie)
była : Kappa 2,4 JTD 616A GRIGIO URANO z jeszcze nowszym wirusem :)
CROMA 1,9 JTDM 150 KM 272/B AVORIO VANITOSO VR.z wirusem
>wojtekr3@interia.pl 600 227 557
Idiotów na świecie nie ma wcale tak wielu. Są tylko bardzo dobrze rozstawieni

lybra1,9
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: lybra1,9 » 04 lip 2010, 14:39

Zanim zaczniesz instalować sterowniki do kabla /vag kkl/proszę odinstalować wszystkie wczesniej zainstalowane sterowniki. Nastepnie masz tutaj najnowsze sterowniki do kabla opartego na chipsecie FDTI:http://www.ftdichip.com/Drivers/VCP.htm.Gdy windows poprawnie wykryje kabel,wchodzimy do menedzera urządzeń i sprawdzamy ,który com został przydzielony przez system naszemu kabelkowi/taki sam nr portu com musimy ustawić w programie FiatEcuScan/.Gdy już wiemy ,który port com przydzielił nam system wchodzimy w ustawienia zawansowane i ustawiamy czas opóznienia na MIN.Masz tu :
com.JPG
Co do zwierania pinów;
1.Jesli podłaczasz abs nalezy pin 1 połaczyć z pin7
2.Air bag pin 3 z pin7
Co wisi na pozostałych pinach w złączu/Eobd/ masz tu:
złacze eobd.JPG
Co do diagnozy poszczególnych sterowników to tylko własna inwencja twórcza ogranicza nas
Wystarczy zmostkować interesujący nas pin z pin 7 i za pomocą odpowiedniego programu;np: dopisać kluczyk,sprawdzić sterownik klimy,lub połaczyć sie z tym co nam w danej chwili potrzeba

Awatar użytkownika
Piotr84
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Piotr84 » 05 lip 2010, 9:53

Codee pisze:Piotr84 widać że robisz i nie czytasz co jest na forum, ale to Twoja brocha.

Piszę ostatni raz dla ludzi takich jak Ty ( bez urazy, ale jakby każdy pytał milion razy o to samo to byłaby masakra)

Żeby robić mostki pinu 1 z pozostałymi potrzeba kawałek kabla ( 5 - 10 cm ) obrobionego na obydwu końcach.
.
Codee Pojechaś troche ze mną za to że nie czytam, choć sam się nie zapoznałeś się dokładnie z moim pytaniem. Tak jak pewnie zauważyłeś kabel jest z przełącznikiem i nie prosiłem o instrukcję mostkowania tylko o sprawdzenie i ewentulane propozycje z jakiego powodu to nie działa.

ksk dzięki za dokładny opis. Zainstalowałem ten sterownik(oczywiście najpier odinstalowałem stary - dwa razy). Niestety nadal nie działa. O co chodzi z wersją dotenta, co to jest wogóle?
Na ta chwilę jak próbuje się połączyć to mam komunikat: Błąd w połaczeniu do portu com1,2,3,4,5,6,(w zależności jaki ustawie) Sprawdz ustawienia potu bądź kabla. Pojawia mi się dziwny komunikat jak w menadzerzu udządzeń zmieniam numer COM. Pojawia się jakaś informacją że Port ten jest obsługiwany przez inną aplikację i zamina portu może spowodować błędne jego działąnie - coś w tym stylu(dziwne bo tylko port 3,4,5 mam w uzyciu) Na starym sterowniku mogłem do woli zmieniać numer portu.
Lancia Lybra 1.9 JTD 110

Codee

Post autor: Codee » 05 lip 2010, 9:58

Najprawdopodobniej nie działa Ci sterownik prawidłowo, lub coś przeoczyłeś w jego instalacji.
Temat o tyle dziwny że ja na 5 laptopach nie miałem do tej pory problemów z kablem. Zawsze działa.
Pozostaje jedynie szukać w necie i sprawdzać czy Tobie to pomoże.

ps. nie pojechałem po Tobie, nawet zamiaru takiego nie miałem. Jak po kimś jadę to dostaję przeważnie z dwa ostrzeżenia i bana na parę godzin :lol: :lol: :lol: : yesyes : : yesyes : : yesyes : : cenzura :

ksk
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: ksk » 05 lip 2010, 16:35

Sorry trochę źle to napisałem - dotnet (Microsoft .NET) to takie środowisko Microsoftu do uruchamiania aplikacji napisanych w tym frameworku.
Nie wiem jaką masz wersję (możesz to sprawdzić w panelu sterowania), ale jak coś to >TUTAJ wersja 3.5< (zainstaluj jeśli masz 2.0)

Ale teraz widzę że mimo wszystko masz problem ze sterownikami.
W załączniku zobacz dwa obrazki jak u mnie to wygląda. Jeśli masz inną wersję to możesz też ewentualnie kliknąć na "Aktualizuj sterownik" wybrać "nie tym razem" > "...(zaawansowane)" i podać katalog z nowymi ściągniętymi sterownikami ("uwzględnij tę lokalizację...") i zaktualizuje.
Wykonać to dla "USB Serial Converter" i "USB Serial Port"
Na końcu po zaktualizowaniu sterowników we właściwościach "Usb Serial Port" jeśli port większy od 4 to przestawić na mniejszy. Opóźnienie (latency) z 16 na 1.
W programie fiatecuscan ustawić na taki sam port jaki ma "Usb Serial Port".

To by było na tyle, mam nadzieję że się uda.

Awatar użytkownika
Piotr84
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Piotr84 » 05 lip 2010, 18:22

Dzieki bardzo.... udało się :)

W silniku wyskoczył mi bład P0335 czy z tego co się orientuje to czujnik połozenia wału. Bład dał sie wykasować, natomiast pytanie moje brzmi, czy dam rade sam wymienić ten czujnik czy oddać samochód do warsztatu?

Wyskoczył mi bład poduszki
Czy ktos posiadał taki komunikat na poduszkach? błedu nie moge wykasować
poduszki.jpg
I ostatnie pytanie, w parametrach jest tam cos takiego jak przebieg czy jakoś tak? Można wierzyć temu pomiarowi? Mi wyszły spore różnice
Lancia Lybra 1.9 JTD 110

Codee

Post autor: Codee » 05 lip 2010, 20:51

Różnica w przebiegu z kompa czyli HODOMETR wynosi 3% więcej niż obok zegarów.
Czyli hodometr to 103% faktycznego przebiegu, licznik to 100%.
Jeśli jest kręcony to
103% - wskazanie hodometru
100% - X ( niewiadoma licznik)

Obliczasz zgodnie z matematyką.

ksk
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: ksk » 05 lip 2010, 21:51

Co do błędu z silnika to ja na Twoim miejscu sprawdził bym ponownie po tygodniu czy nie pojawił się znowu, jeśli tak, to wtedy wymienić, na razie obserwować.

A co do poduszek, to nie jestem pewien, strzelam zupełnie - według mnie podłączyłeś się do złego sterownika poduszek, tam przy "połącz" jest też skanuj czy coś w tym stylu (nie pamiętam) jak naciśniesz wyskoczy nowe okienko i wyszuka do czego trzeba się połączyć.

Mówię to ponieważ ja mogłem się połączyć do kilku linijek, ale po przeskanowaniu wyskoczyło mi, że mam konkretny typ sterownika i tylko do niego się łączę.
Być może masz jakiś błąd, a jest on źle interpretowany z powodu połączenia z innym sterownikiem (głównie chodzi mi o te literki 2f-2p-2l.... są różne kombinacje). No chyba, że łączysz się faktycznie do dobrego, wtedy naprawdę dziwna sprawa.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”