Lybra 11 pytań o wszystko od nowicjusza
Moderator: stabraf
Lybra 11 pytań o wszystko od nowicjusza
Witajcie.
Zebrało mi sie kilka pytań dotyczących tego autka. Pomyślałem, że wypisze je wszystkie razem- jednocześnie przepraszam za chaos tematyczny:)
1. na zimnym silniku obroty lekko falują, czuć nierytmiczne lekkie drzenie auta-czy to normalne?
2. nie działa elektryczna regulacja świateł- gdzie szukać przyczyny?
3. czym potraktować ubytki w lakierze? bardzo płytkie ryski oraz odpryski do gołego lakieru. kredka? pasta tempo? zaprawka a'la lakier do paznokci?
4. czym czyścić wnętrze? (jasna alkantra) żeby nie było plam i żeby nie zmechacić tapicerki? ktoś polecał szare mydło -na początek będzie ok?
na kokpit można użyć pianki do plastików? nie rozpuści tej jasnej plastiko gumy?
5. dość cieżko chodzą klamki zewnętrzne, drzwi otwierają sie dopiero po dociągnięciu do samej góry- czym to wyregulować? bez problemu ściągnie sie boki drzwi?
6. szyby z tyłu nie otwierają się do końca-zatrzymują się na jakieś 10cm od dołu, obie tak samo- to normalne?
7. nie działa zmieniarka- nie świeci, pojemnik na płyty nie chce sie zablokować w środku tylko od razu wyskakuje. spotkał sie ktoś z tym? może nie jest podłączona? (jak do tego dojść?)
8.czy da się rozebrać klapkę schowka pod poduszką pasażera? rączka wyciąga się tak bardzo, że ociera bokiem o przód schowka i zdziera plastik-chciałem to podregulować, ale przód z tyłem jest ciasno złączony-chyba na zatrzaski-rozbierał to ktoś?
9. nawiewy boczne (nie te na szyby) bardzo słabo działają, w porównaniu do centralnych. czy to normalne? chyba nie są pozatykane...jak to udrożnić?
10. na przedniej szybie jest małe zagłębienie- pewno od kamienia-od drugiej strony jest pęknięcie na 0.5cm. Czy to jest groźne? da się to jakoś usunąć? jest też rysa od wycieraczki. Są jakieś domowe metody na to?:]
11. jak sprawdzić czy głośniki to oryginalne BOSE? często na stacjach radiowych słyszę trzaski, ale nie wiem czy to przesterowanie czy przez zakłócenia. a pod zaślepkami z napisem BOSE widzę same membramy bez żadnych oznaczeń.
Mam nadzieję, że będzie wam się chciało przeczytać te moje wypociny i udzielić mi odpowiedzi. Starałem się znaleźć na forum, ale na wszystkie powyższe nie było w całości satysfakcjonujących mnie rozwiązań.
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
Kuba
Zebrało mi sie kilka pytań dotyczących tego autka. Pomyślałem, że wypisze je wszystkie razem- jednocześnie przepraszam za chaos tematyczny:)
1. na zimnym silniku obroty lekko falują, czuć nierytmiczne lekkie drzenie auta-czy to normalne?
3. czym potraktować ubytki w lakierze? bardzo płytkie ryski oraz odpryski do gołego lakieru. kredka? pasta tempo? zaprawka a'la lakier do paznokci?
4. czym czyścić wnętrze? (jasna alkantra) żeby nie było plam i żeby nie zmechacić tapicerki? ktoś polecał szare mydło -na początek będzie ok?
na kokpit można użyć pianki do plastików? nie rozpuści tej jasnej plastiko gumy?
5. dość cieżko chodzą klamki zewnętrzne, drzwi otwierają sie dopiero po dociągnięciu do samej góry- czym to wyregulować? bez problemu ściągnie sie boki drzwi?
6. szyby z tyłu nie otwierają się do końca-zatrzymują się na jakieś 10cm od dołu, obie tak samo- to normalne?
7. nie działa zmieniarka- nie świeci, pojemnik na płyty nie chce sie zablokować w środku tylko od razu wyskakuje. spotkał sie ktoś z tym? może nie jest podłączona? (jak do tego dojść?)
8.czy da się rozebrać klapkę schowka pod poduszką pasażera? rączka wyciąga się tak bardzo, że ociera bokiem o przód schowka i zdziera plastik-chciałem to podregulować, ale przód z tyłem jest ciasno złączony-chyba na zatrzaski-rozbierał to ktoś?
9. nawiewy boczne (nie te na szyby) bardzo słabo działają, w porównaniu do centralnych. czy to normalne? chyba nie są pozatykane...jak to udrożnić?
10. na przedniej szybie jest małe zagłębienie- pewno od kamienia-od drugiej strony jest pęknięcie na 0.5cm. Czy to jest groźne? da się to jakoś usunąć? jest też rysa od wycieraczki. Są jakieś domowe metody na to?:]
11. jak sprawdzić czy głośniki to oryginalne BOSE? często na stacjach radiowych słyszę trzaski, ale nie wiem czy to przesterowanie czy przez zakłócenia. a pod zaślepkami z napisem BOSE widzę same membramy bez żadnych oznaczeń.
Mam nadzieję, że będzie wam się chciało przeczytać te moje wypociny i udzielić mi odpowiedzi. Starałem się znaleźć na forum, ale na wszystkie powyższe nie było w całości satysfakcjonujących mnie rozwiązań.
Pozdrawiam
Kuba
Ostatnio zmieniony 09 sie 2010, 11:20 przez Dudi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Umieszczamy posty w odpowiednim dziale.
Powód: Umieszczamy posty w odpowiednim dziale.
Re: Lybra 11 pytań o wszystko od nowicjusza
1)obroty moga lekko falowac (+-100rpm) i byc podwyzszone, ale drganie nie wróży nic dobrego, moze to byc dwumasa, moga to byc poduszki pod silnikiem.Jakuda pisze:Witajcie.
Pozdrawiam
Kuba
Otwórz drzwi kierowcy i odpal silnik, jesli drgania sa na tyle duze ze drzwi beda latac to problem.
3) juz pisalem dobierz sobie zaprawki ala lakier do paznokci:)
4) poszukaj było o tym nie raz
5) poszukaj, z tego co pamietam to sie reguluje
10) raczej wymiana szyby. Ale to wyjdzie na przeglądzie, lub tez przy pierwszej kontroli drogowej. Sa zakłady co kleją takie odpryski, dają gwarancje i papier na to...ale nie zawsze jest to potem brane pod uwagę przez służby.
11) trzaski to raczej wina wzmacniacza nie samych głośników. Głośniki łatwo wyjąc (maskownice sa na zatrzaski) po wykręceniu, na magnesie z tylu jest znaczek bose
QV...soon:)
Na wszystkie pytania nie znam odpowiedzi bo nie jestem mechanikiem ale postaram się pomóc.
Ad1. Nie wiem jaki silnik ale falujące obroty to w żadnym samochodzie nie jest poprawna praca.
Ad3. Miałeś na myśli do gołej blachy ? Jeżeli to są malutkie ubytki to są takie zaprawki do kupienia w sklepach. Jeżeli większe to raczej lakiernik Ci pomoże bo trzeba będzie i podkład dać.
Ad4. Są środki do alcantary w sklepach. Ale jeżeli można szarym mydłem to sam z chęcią zapoznam się z tym tematem (na sucho czy na mokro ?).
Ad5. Bolce trzeba wyregulować.
Ad6. Normalne.
Ad7. Nie dokładnie zrozumiałem problem. Sprawdź czy nie wkładasz płyt na odwrót (częsta przypadłość).
Ad8. Nie zrozumiałem dokładnie ale chyba wszystko da się rozebrać
Ad9. Słabiej wieje, to normalne.
Ad10. Jeźdź za zakładu gdzie takie ubytki w szybach robią.
Ad11. Napis BOSE jest na osłonie głośnika.
Ad1. Nie wiem jaki silnik ale falujące obroty to w żadnym samochodzie nie jest poprawna praca.
Ad3. Miałeś na myśli do gołej blachy ? Jeżeli to są malutkie ubytki to są takie zaprawki do kupienia w sklepach. Jeżeli większe to raczej lakiernik Ci pomoże bo trzeba będzie i podkład dać.
Ad4. Są środki do alcantary w sklepach. Ale jeżeli można szarym mydłem to sam z chęcią zapoznam się z tym tematem (na sucho czy na mokro ?).
Ad5. Bolce trzeba wyregulować.
Ad6. Normalne.
Ad7. Nie dokładnie zrozumiałem problem. Sprawdź czy nie wkładasz płyt na odwrót (częsta przypadłość).
Ad8. Nie zrozumiałem dokładnie ale chyba wszystko da się rozebrać

Ad9. Słabiej wieje, to normalne.
Ad10. Jeźdź za zakładu gdzie takie ubytki w szybach robią.
Ad11. Napis BOSE jest na osłonie głośnika.
-
- Klubowicz
- Imię: Krzysiek
Różnie to z tym bywa. Generalnie nic nie powinno falować i drżeć. U mnie też są lekkie drgania, ale ja podejrzewam poduszki silnika i skrzyni.Jakuda pisze:Witajcie.
W siłownikach świateł. Ponoć padają w Lybrach.Jakuda pisze:2. nie działa elektryczna regulacja świateł- gdzie szukać przyczyny?
W zależności od zasobności portfela i jaki efekt chcemy osiągnąć. Ja robiąc baranka dałem do lakiernika i mi ubytki po kamieniach zrobił full profeskę. Drożej, ale efekt na dłużej i na pewno lepiej.Jakuda pisze:3. czym potraktować ubytki w lakierze? bardzo płytkie ryski oraz odpryski do gołego lakieru. kredka? pasta tempo? zaprawka a'la lakier do paznokci?
Pranie tapicerki odkurzaczem albo są różne środki do pielęgnacji Alcantary. Np. Sonax ma taką piankę, ponoć rewelacja. Szare mydło też się ponoć sprawdza.Jakuda pisze:4. czym czyścić wnętrze? (jasna alkantra) żeby nie było plam i żeby nie zmechacić tapicerki? ktoś polecał szare mydło -na początek będzie ok?na kokpit można użyć pianki do plastików? nie rozpuści tej jasnej plastiko gumy?
Reguluje się bolec na słupku środkowym. Jest założy wątek o tym, gdzie wkleiłem zdjęcie i napisałem co i jak.Jakuda pisze:5. dość cieżko chodzą klamki zewnętrzne, drzwi otwierają sie dopiero po dociągnięciu do samej góry- czym to wyregulować? bez problemu ściągnie sie boki drzwi?
To normalne chyba we wszystkich samochodach. Zabezpieczenie dla dzieci.Jakuda pisze:6. szyby z tyłu nie otwierają się do końca-zatrzymują się na jakieś 10cm od dołu, obie tak samo- to normalne?
Nie wiem.Jakuda pisze:7. nie działa zmieniarka- nie świeci, pojemnik na płyty nie chce sie zablokować w środku tylko od razu wyskakuje. spotkał sie ktoś z tym? może nie jest podłączona? (jak do tego dojść?)
Da się rozebrać o ile dobrze zrozumiałem o co chodzi.Jakuda pisze:8.czy da się rozebrać klapkę schowka pod poduszką pasażera? rączka wyciąga się tak bardzo, że ociera bokiem o przód schowka i zdziera plastik-chciałem to podregulować, ale przód z tyłem jest ciasno złączony-chyba na zatrzaski-rozbierał to ktoś?
Może są padnięte silniki położenia klapek. Ale u mnie te nawiewy są też słabsze, a jednak działają prawidłowo.Jakuda pisze:9. nawiewy boczne (nie te na szyby) bardzo słabo działają, w porównaniu do centralnych. czy to normalne? chyba nie są pozatykane...jak to udrożnić?
Zapomnij, te metody domowe to mity. Jeszcze bardziej porysujesz szyby albo je zmatowiejesz.Jakuda pisze:10. na przedniej szybie jest małe zagłębienie- pewno od kamienia-od drugiej strony jest pęknięcie na 0.5cm. Czy to jest groźne? da się to jakoś usunąć? jest też rysa od wycieraczki. Są jakieś domowe metody na to?:]
Nie pamiętam dokładnie, ale jak ściągniesz maskownice, to na tych blaszkach od głośnika chyba jest napis Bose. Ale nie jestem pewny, bo nie pamiętam. Wiem, że sam sprawdzałem i coś znalazłem, ale gdzie i co świadczące o tym, to już mi wyleciało z głowy.Jakuda pisze:11. jak sprawdzić czy głośniki to oryginalne BOSE? często na stacjach radiowych słyszę trzaski, ale nie wiem czy to przesterowanie czy przez zakłócenia. a pod zaślepkami z napisem BOSE widzę same membramy bez żadnych oznaczeń.
- Nat
- Klubowicz
- Kontakt:
To do wypowiedzi kolegów dodam, że jeśli chodzi o zaślepki z tyłu, to faktycznie fabrycznie nie ma tam głosników BOSE. jeśli pod zaślepkami z przodu (np. w drzwiach) brak głośników - ktoś je ukradł.Jakuda pisze:11. a pod zaślepkami z napisem BOSE widzę same membramy bez żadnych oznaczeń.
Zresztą tutaj:

Pozdrawiam
Nat
+ Phedra JTD + Lybra SW 2,0 na emigracji i DS20
Stasiu, co jest najważniejsze w życiu? Staś (2 lata): Luuuuuzik!!! ||| Piotruś (2 lata): Tata, nie ce Pasem, ce Gekiem!
Proszę, używaj polskich znaków! To chyba różnica, czy robisz komuś łaskę, czy laske?
Nat

Stasiu, co jest najważniejsze w życiu? Staś (2 lata): Luuuuuzik!!! ||| Piotruś (2 lata): Tata, nie ce Pasem, ce Gekiem!
Proszę, używaj polskich znaków! To chyba różnica, czy robisz komuś łaskę, czy laske?

Raczej to wynika z budowy tylnych drzwi i wyciecia pod nadkole, dlatego głębiej szyba nie wchodzi:)Krzysiek82 pisze: To normalne chyba we wszystkich samochodach. Zabezpieczenie dla dzieci.
Odnosnie falowania, panowie pod kompem pokaze spokojnie ze faluja obroty o +-50rpm, przy odpaleniu falowanie rzedu +-100rpm (odczyt wizualny z obrotomierza) także jest do zakceptowania. Wieksze falowanie, gasniecie itd to juz problem
QV...soon:)
Witam.
Ad. 1 Jaki silnik ?
Ad. 2 Sprawdź połączenia elektryczne na reflektorze. Może styki są luźne albo zaśniedziałe.
Ad. 3 Zaprawka lakiernicza. możesz nabyć w ASO fiata lub u lakiernika podając numer lakieru.
Ad. 4
.
Ad. 5 Tu nic nie napiszę bo nie mam takich problemów i nie grzebałem przy kalmkach.
Ad. 6 Szyby nie da się opuścić do końca, ponieważ nie pozwala na to jej szerokość, drzwi zwężają się na dole i na ma miejsca na szybę.
Ad. 7 Rozbierz boczek w bagażniku i sprawdź czy kabel jest podłączony to samo tyczy się połączenia kabla z radiem.
Jak nie można załadować magazynka to musi też być inna przyczyna. Ja miałem kilka zmieniarek i w każdej można było załadować magazynek bez zasilania.
Ad. 8 Tu też nie grzebałem, ale wydaje mi się, że nie ma możliwości regulacji tego elementu. ( to jest moje zdanie może jest inaczej )
Ad. 9 Boczne nawiewy mogą wykazywać mniejszą sprawność od tych na środku ponieważ przewody doprowadzające powietrze są wygięte w kilku kierunkach, są dłuższe i to sprawia ich mniejszą sprawność. Wystarczy przykręcić trochę środkowe i będzie ok.
Ad. 10 Można polerować szybę ( sam mam taką i nie ma refleksów, ani zniekształceń, a bałem się jak cholera, że fachman mi sp
rzy szybę ale się udało ), wypełnić ubytki, ale jest to w Twoim przypadki chyba nieopłacalne, lepiej wymienić na nową.
Ad. 11 Po zdemontowaniu maskownic w przednich drzwiach powinien być głośnik dwudrożny z wyraźnym opisem BOSE. W tylnych drzwiach są głośniki szerokopasmowe i na plastikowej obręczy pod głośnikiem jest ów napis. Po zdemontowaniu głośników na "cebuli" jest tez naklejka, z przodu BOSE made in germany, z tyłu BOSE made in ( już dokładnie nie pamiętam ale nie germany ). A zakłócenia powstają z tego że siła sygnału spada i pojawiają się zakłócenia. Czysty dźwięk będzie tylko z CD, bo z taśmy to też żadna rewelacja.
To chyba tyle pozdrawiam
Ad. 1 Jaki silnik ?
Ad. 2 Sprawdź połączenia elektryczne na reflektorze. Może styki są luźne albo zaśniedziałe.
Ad. 3 Zaprawka lakiernicza. możesz nabyć w ASO fiata lub u lakiernika podając numer lakieru.
Ad. 4

Ad. 5 Tu nic nie napiszę bo nie mam takich problemów i nie grzebałem przy kalmkach.
Ad. 6 Szyby nie da się opuścić do końca, ponieważ nie pozwala na to jej szerokość, drzwi zwężają się na dole i na ma miejsca na szybę.
Ad. 7 Rozbierz boczek w bagażniku i sprawdź czy kabel jest podłączony to samo tyczy się połączenia kabla z radiem.
Jak nie można załadować magazynka to musi też być inna przyczyna. Ja miałem kilka zmieniarek i w każdej można było załadować magazynek bez zasilania.
Ad. 8 Tu też nie grzebałem, ale wydaje mi się, że nie ma możliwości regulacji tego elementu. ( to jest moje zdanie może jest inaczej )
Ad. 9 Boczne nawiewy mogą wykazywać mniejszą sprawność od tych na środku ponieważ przewody doprowadzające powietrze są wygięte w kilku kierunkach, są dłuższe i to sprawia ich mniejszą sprawność. Wystarczy przykręcić trochę środkowe i będzie ok.
Ad. 10 Można polerować szybę ( sam mam taką i nie ma refleksów, ani zniekształceń, a bałem się jak cholera, że fachman mi sp

Ad. 11 Po zdemontowaniu maskownic w przednich drzwiach powinien być głośnik dwudrożny z wyraźnym opisem BOSE. W tylnych drzwiach są głośniki szerokopasmowe i na plastikowej obręczy pod głośnikiem jest ów napis. Po zdemontowaniu głośników na "cebuli" jest tez naklejka, z przodu BOSE made in germany, z tyłu BOSE made in ( już dokładnie nie pamiętam ale nie germany ). A zakłócenia powstają z tego że siła sygnału spada i pojawiają się zakłócenia. Czysty dźwięk będzie tylko z CD, bo z taśmy to też żadna rewelacja.
To chyba tyle pozdrawiam
Mefisto
Lancia...the way of life...
Raczej to wynika z budowy tylnych drzwi i wyciecia pod nadkole, dlatego głębiej szyba nie wchodzi:)Heathen pisze:Krzysiek82 pisze: To normalne chyba we wszystkich samochodach. Zabezpieczenie dla dzieci.
Dokładnie tak, jakby nie było tej małej szybki w drzwiach to opuszczałyby się jeszcze mniej.
Mefisto
1) nie no drzwi ani drgną?to nie są tak duże wibracje, ale jednak czuć w fotelu-no i są takie lekko asynchroniczne.
2) Czyli te silniczki? A jak sprawdzić czy to właśnie one padły? Ile kosztują nowe i czy jest sens wymieniać?
3) Hmm ale jak stosować tą zaprawkę? bo chyba w jednym miejscu już ktoś próbował- i została napaćkana taka wypukła warstwa jak by gołąb nasrał. Jak by co kawałek miały takie ciapki być to masakra. Nie da się tego jakoś wypolerować nałożyć tak jak pastę-że jak się zetrze to tylko ubytki wypełni?
4) Ok. kupiłem w bioline taki psikacz do tekstylnych materiałów-mam nadzieje ze nie zniszczy-jutro będę eksperymentował:] jak nie to mydło w płynie albo kupie ten sonax.
5) Oki sprawdze to
6) Dobrze wiedzieć bo już myślałem że coś nie tak:)
7) Nie wkładam płyt na odwrót-po prostu jak pustą kasetę włożę to się nie blokuje tylko od razu wyskakuje. Gdzie się łączy zmieniarka? Jak sprawdzić czemu w ogóle się nie świeci i elektronika nie reaguje?
Z tym schowkiem to chodzi o to że on ma 2 bolce po bokach-które się wciągają po pociągnięciu klamki i się otwiera?niestety chodzi to po włosku i ten dalszy już nie dociąga (więc klamka się wygina wbijając się w przednią część schowka)- także chciałem się dobrać do tego mechanizmu który jest pomiędzy 2 warstwami plastiku?ale on jest chyba na zatrzaski i nie chce rozpieprzyć bez powrotu.
9) Faktycznie jak wyłączę środkowe to boczne zaczynają działać-ale to nie jest normalne że przy nawiewie na środek, boczne KOMPLETNIE nie dmuchają.
Jak do tego dojść czy tam wszystko gites?
10)ok. jakoś to zdzierżę
11) sprawdze to-zastanawia mnie też pochodzenie głośników za tylnymi fotelami. Bo ktoś pisał że one są dorabiane, ale któryś raz widze dokładnie takie same?więc muszą być seryjne.
Mam nadzieje, że ktoś jeszcze wejdzie do tego troche zapomnianego wątku i coś mi podpowie:)
Pozdrawiam
2) Czyli te silniczki? A jak sprawdzić czy to właśnie one padły? Ile kosztują nowe i czy jest sens wymieniać?
3) Hmm ale jak stosować tą zaprawkę? bo chyba w jednym miejscu już ktoś próbował- i została napaćkana taka wypukła warstwa jak by gołąb nasrał. Jak by co kawałek miały takie ciapki być to masakra. Nie da się tego jakoś wypolerować nałożyć tak jak pastę-że jak się zetrze to tylko ubytki wypełni?
4) Ok. kupiłem w bioline taki psikacz do tekstylnych materiałów-mam nadzieje ze nie zniszczy-jutro będę eksperymentował:] jak nie to mydło w płynie albo kupie ten sonax.
5) Oki sprawdze to
6) Dobrze wiedzieć bo już myślałem że coś nie tak:)
7) Nie wkładam płyt na odwrót-po prostu jak pustą kasetę włożę to się nie blokuje tylko od razu wyskakuje. Gdzie się łączy zmieniarka? Jak sprawdzić czemu w ogóle się nie świeci i elektronika nie reaguje?

9) Faktycznie jak wyłączę środkowe to boczne zaczynają działać-ale to nie jest normalne że przy nawiewie na środek, boczne KOMPLETNIE nie dmuchają.
Jak do tego dojść czy tam wszystko gites?
10)ok. jakoś to zdzierżę
11) sprawdze to-zastanawia mnie też pochodzenie głośników za tylnymi fotelami. Bo ktoś pisał że one są dorabiane, ale któryś raz widze dokładnie takie same?więc muszą być seryjne.
Mam nadzieje, że ktoś jeszcze wejdzie do tego troche zapomnianego wątku i coś mi podpowie:)
Pozdrawiam
- Kac_zor
- Dopiero zaczyna na naszym forum
- Kontakt:
ad.2 -sprawdź jeszcze tak ( u mnie zadziałało ) przestaw pokrętło regulacji np z 0 na 3 i uderz ręka nad reflektorem , jeśli silniczki były rzadko używane to mogły się zapiec lub "zastać" i nie mogą ruszyć , jak u mnie zrobię taka operacje 2 razy to jest wszystko ok , ale i tak nie używam tej regulacji raz ustawione rok temu i nie ruszane więc nie wiem czy jest sens a poza tym jest regulacja manualna
- Skalniak71
- Forumowicz/ka
Chciałbym się podłączyć. Mam kilka obić parkingowych, pare sztuk z wgniotem gratis!Jakuda pisze: 3. czym potraktować ubytki w lakierze? bardzo płytkie ryski oraz odpryski do gołego lakieru. kredka? pasta tempo? zaprawka a'la lakier do paznokci?