kappa - zapowietrzony 2.4 tds
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
kappa - zapowietrzony 2.4 tds
witam, w zwiazku z awaria wskazowki paliwa zabraklo ropy, powstal problem zapowietrzenia tradycyjnie, jak to w dieslach w takiej sytuacji. staralem sie odpowietrzyc odkrecajac nakretki wtryskow i udalo sie tylko polowicznie. autko odpalilo ale chodzilo strasznie nierowno, mialem nadzieje ze do konca sie samo juz pozbedzie powietrza z ukladu, ale chodzila tak z dobre 20 minut i nic sie nie zmienilo. pogazowalem ja troche i efekt jest taki, ze zapala i praktycznie od razu gasnie, a jesli silnik chodzi to gora 10 sekund, oczywiscie strasznie nierowno. ma ktos jakis pomysl w jaki sposob odpowietrzyc do konca uklad ? i zeby znow chodzila ladnie, bez szarpan silnikiem ? bo juz mi sie pomysly skonczyly. pozdrawiam
Re: kappa - zapowietrzony 2.4 tds
nie pamietam dokladnie ale moj kolega kiedys odpowietrzal diesla tak:
odkrecil przewpdy doprowadzajace paliwo do pompowtryskiwaczy (czy jakos tak)
zalal paliwem, zalozyl z powrotem i pomoglo...
troche szarpal na poczatku, ale jak juz zassalo paliwo z baku to chodzil normalnie...
mam nadzieje ze nie opowiadam bajek ale tak to jakos wygladalo
odkrecil przewpdy doprowadzajace paliwo do pompowtryskiwaczy (czy jakos tak)
zalal paliwem, zalozyl z powrotem i pomoglo...
troche szarpal na poczatku, ale jak juz zassalo paliwo z baku to chodzil normalnie...
mam nadzieje ze nie opowiadam bajek ale tak to jakos wygladalo
czy nie zapala Ci się Engine Control System Failure? bo to może być cos innego niż zapowietrzenie
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
komunikat mi sie zaden nie pojawia, nic innego raczej byc nie moze, skoro po prostu paliwo sie skonczylo, to tylko zapowietrzenie. jarecki82 zapewne chodzilo Ci dokladnie o to co zrobilem tylko troche w inny sposob. jak juz wspomnialem samochod zapala, wczesniej pochodzil z 20 minut i dalej szarpalo, nic sie nie zmienilo. teraz zapala i albo chodzi kilkanascie sekund szarpiac albo od razu gasnie. komunikatu przy tym nie ma zadnego.
Zobacz co z filtrem paliwa, może jest niedrożny, najlepiej wymień na nowy. Jeśli auto zapala to po chwili powinien się sam odpowietrzyć, oczywiście jeśli nie ma jakiejś usterki...
KAPPA TDS & JTD
nie wiem czy dobrze Ci pordadze aleja bym zrobił tak-po p[ierwsze to wykręciłbym koszyk z baku i sprawdził czy nie ma syfów w nim-może ogranicza przepływ paliwa,potem sprężarka i przedmuchał wszystkie węże od baku do filtra paliwa,wymiana filtru ale najpierw przed rozbiórka zamontowałbym przeżroczysty wąz pomiędzy pompa i filtrem paliwa-wtedy zobaczysz czy ciagnie paliwo czy nie
bądż jeszcze inaczej-butelka bez denka do nakrętki przyklejasz taśma izolacyjna wężyk i podłączasz do pompy,w butelke lejesz rope a ktoś auto odpala-jesli bedzie chodzic nierówno to cos innego masz zwalone,jesli dobrze-to zasyfiały dolot paliwa,mi nie raz zapowietrzyła sie kappa i zawsze po chwili nierównej pracy sama sie odpowietrzyła-bo skoro pompa ciągnie całą średnicą węża paliwo to powietrze też wyssa
bądż jeszcze inaczej-butelka bez denka do nakrętki przyklejasz taśma izolacyjna wężyk i podłączasz do pompy,w butelke lejesz rope a ktoś auto odpala-jesli bedzie chodzic nierówno to cos innego masz zwalone,jesli dobrze-to zasyfiały dolot paliwa,mi nie raz zapowietrzyła sie kappa i zawsze po chwili nierównej pracy sama sie odpowietrzyła-bo skoro pompa ciągnie całą średnicą węża paliwo to powietrze też wyssa
Lancia Phedra 2.0 desel...Auto na codzien mojej zonki
Lancia Delta 2.0 turbo-moja zabawka-poki co w czesciach
Volvo xc 90- wół roboczy
Yamaha r1 RN09 plus FZR 600-moje
Aprilia rs125.....poczatki przygody z dwoma kolami mojej zonki
Byly kappy 2.4 lpg +2.4 tds,zeta 2.0 turbo,lybra 1.9 jtd
Lancia Delta 2.0 turbo-moja zabawka-poki co w czesciach
Volvo xc 90- wół roboczy
Yamaha r1 RN09 plus FZR 600-moje
Aprilia rs125.....poczatki przygody z dwoma kolami mojej zonki
Byly kappy 2.4 lpg +2.4 tds,zeta 2.0 turbo,lybra 1.9 jtd