Kappa - sprzęgło skrzypi

marcoos_bpik
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Kappa - sprzęgło skrzypi

Post autor: marcoos_bpik » 23 sie 2010, 11:13

Witam.
Wrocilem ostatnio z trasy i juz prawie pod domem przy wcisnieciu sprzegla przed samym koncem uslyszalem lekki zgrzyt i zauwazylem, ze sprzeglo nie wcisnelo sie plynnie jak do tej pory.
Teraz niezaleznie czy silnik jest wlaczony czy nie to jak wciskam sprzeglo to przy koncu pojawia sie wiekszy opor i jak dociskam do konca to slychac skrzypniecie.
Macie jakis pomysl co to moze byc?

Codee

Re: Kappa - sprzeglo skrzypi

Post autor: Codee » 23 sie 2010, 11:18

może się docisk rozsypuje i daje znać. U mnie też w Lybrze tak było, w sumie sprzęgło dałem komplet nowe, ale problem tkwił w docisku. Nie wiem jak w Kappie ale jeśli jak w Lybrze jest hydrauliczne to popychacz łapy może mieć problemy, może płyn hamulcowy trzeba zmienić.

Lukasz_TG
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Lukasz_TG » 23 sie 2010, 11:27

jeżeli skrzypienie wyraźnie pochodzi z okolic pedału to winna jest plastikowa tuleja, w której zamocowany jest pedał, bądz sama pompa sprzęgła też może takie odgłosy wydawać, bez rozebrania nie da się dokładnie stwierdzić co jest przyczyną.

Pozdrawiam
Thema SW 2.0 VIS, Thema 16VT MK III LX (dawca), Kappa 2.0 SW wel gruz :),Bravo 2.0 20V - jeszcze bez - VT, Y 1.2 8V :) Peugeot 206 cc :)

marcoos_bpik
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: marcoos_bpik » 23 sie 2010, 12:07

Poszedlem sie w spokoju przyjrzec (przysluchac) temu zgrzytowi.
Odglos nie pochodzi dokladnie z okolic pedalu, raczej nieco z przodu (pod maska od strony kierowcy).
I to jest niezupelnie skrzypienie a bardziej jedno, pojedyncze stukniecie.

Pomysl z wymiana plynu hamulcowego wydaje sie najszybszy i najtanszy a dodatkowo nie taki glupi, bo jakis czas temu zauwazylem maly ubytek plynu i robilem dolewke.
Jest jakis szybki sposob na spuszczenie plynu (bez kanalu)?

marcoos_bpik
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: marcoos_bpik » 23 sie 2010, 15:31

Codee pisze:może się docisk rozsypuje i daje znać. U mnie też w Lybrze tak było, w sumie sprzęgło dałem komplet nowe, ale problem tkwił w docisku. Nie wiem jak w Kappie ale jeśli jak w Lybrze jest hydrauliczne to popychacz łapy może mieć problemy, może płyn hamulcowy trzeba zmienić.
W kappie jest hydrauliczne. Plyn zmienilem i w czasie "jazdy probnej" praca wyraznie sie poprawila. Jeszcze czasem cos "chrupnie (skrzypnie)" ale w 90% przy wciskaniu jest normalnie.
Mam nadzieje, ze bedzie juz dobrze

Codee

Post autor: Codee » 23 sie 2010, 15:35

Wiesz to ja bym proponował Ci na wymianę całego płynu hamulcowego bo widocznie jego jakość nie jest taka jaka powinna być , a pamiętaj że to też hamulce, sam wiesz co może się stać jak nie zadziałają choć na jednym z kół.

Awatar użytkownika
wujekp
Klubowicz Wspierający
Klubowicz Wspierający

Post autor: wujekp » 23 sie 2010, 23:13

marcoos_bpik pisze: Pomysl z wymiana plynu hamulcowego wydaje sie najszybszy i najtanszy a dodatkowo nie taki glupi, bo jakis czas temu zauwazylem maly ubytek plynu i robilem dolewke.
Jeśli skrzypi, a do tego ubywa płynu to może być pompa. Sprawdź czy nie widać na niej śladów wilgoci i obserwuj poziom płynu.
Pozdrawiam
Wujek (p)
Lancia Delta III 1.8 tbi, Fiat Croma 2.4
była: Lancia Kappa 2.0T, "Lancia" Voyager/Chrysler T&C 3.8

Liczby nie kłamią, ale kłamcy liczą ...
Jeśli chcesz do mnie napisać wybierz raczej maila zamiast PW - wujekp(małpa)lanciapolska.org - mogę odpowiadać z opóźnieniem na PW :)

Czyzyk
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Bartek

Post autor: Czyzyk » 25 sie 2010, 10:44

U mnie podobne objawy dawal cieknacy wysprzeglik. Po wcisnieciu pedalu, przy samym koncu pojawial sie stukot. Moze u Ciebie jest podobnie

marcoos_bpik
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: marcoos_bpik » 26 sie 2010, 17:17

Dzieki za wszystkie rady. Teraz bede uwazniej sie temu przygladal przez najblizszy czas i zobaczymy co z tego wyjdzie

Awatar użytkownika
Luckyy
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: Luckyy » 15 sty 2016, 10:41

U mnie źródłem skrzypienia był "mechanizm" ze sprężyna odpowiedzialny za powrót pedału sprzęgła do pozycji wyjściowej, a dokładnie plastiki które są na końcach tej sprężyny - jeden był złamany.

Aby go wyjąć trzeba zdjąć zabezpieczenie z ośki w górnej części, mocno wcisnąć pedał sprzęgła i zsunąć plastik z ośki delikatnie dociskając sprężynę.

Sprężyna jest dostępna w AS24 ale plastiki nie, więc musiałem to skleić ale nie liczę, że wytrzyma na długo.
Klej 2 składnikowy typu poxipol tego plastiku się nie chwyta.
Cyjanoakrylowy jakoś trzyma (3 tygodnie na razie).

Jeśli ktoś ma te plastiki na zbyciu to chętnie kupie.
KAPPA 2,4 JTD '98 Obrazek
EXcar Obrazek
V Obrazek

"mBank funkcjonuje w zasadniczym oderwaniu od rzeczywistości bankowej go otaczającej"
/biegły sądowy

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”