Lybra 2.4JTD - padł licznik i wszystkie światła
- blantek212
- Forumowicz/ka
Lybra 2.4JTD - padł licznik i wszystkie światła
Witam wszystkich,
wczoraj moja Lucyna zafundowała mi przykrą niespodzianke, wieczorem parkowałem auto i nagle wszystkie światła zewnętrzne przestały świecić, brak świateł z przodu, z tyłu, kierunkowskazów świateł stopu, wszystkie które są na zewnątrz, do tego padł jeszcze licznik, tzn nie działa obrotomierz, prędkościomierz, kontrolki, licznik kilometrów i cała reszta wskazówek i kontrolek, jakby nie dochodził tam prąd.
Ma ktoś jakiś pomysł co mogło się stać?
wczoraj moja Lucyna zafundowała mi przykrą niespodzianke, wieczorem parkowałem auto i nagle wszystkie światła zewnętrzne przestały świecić, brak świateł z przodu, z tyłu, kierunkowskazów świateł stopu, wszystkie które są na zewnątrz, do tego padł jeszcze licznik, tzn nie działa obrotomierz, prędkościomierz, kontrolki, licznik kilometrów i cała reszta wskazówek i kontrolek, jakby nie dochodził tam prąd.
Ma ktoś jakiś pomysł co mogło się stać?
-
- Klubowicz
- Imię: Krzysiek
Re: Lybra 2.4JTD - padł licznik i wszytskie światła
Akumulator sprawny i naładowany? Bezpieczniki sprawdzone?
- blantek212
- Forumowicz/ka
Bezpieczniki sprawdziłem wszystkie, przynajmniej te pod pokrywą przy lewej nodze kierowcy, chyba nie ma już więcej w innym miejscu?
A akumulator chyba mam sprawny, bo auto zapala bez problemu, ale jeśli już to jak go sprawdzić? wystarczy zmierzyć napięcie miernikiem?
Dodam jeszcze że wywala mi ciągle błąd na wyświetlaczu "Check trip KO"
A akumulator chyba mam sprawny, bo auto zapala bez problemu, ale jeśli już to jak go sprawdzić? wystarczy zmierzyć napięcie miernikiem?
Dodam jeszcze że wywala mi ciągle błąd na wyświetlaczu "Check trip KO"
pod kompa podłączyć i wyjdzie co jest przyczyną. Ja miałem podobnie w kappie i pojechałem do znajomego bo bezpieczniki sprawdzałem - wyglądały w porządku. Natomiast po podłączeniu pod kompa wykazało ze to jednak bezpiecznik który spalił sie tak nietypowo że nie było widać że jest spalony.
Była japońska gejsza(CIVIC 98r 1.4), jest włoska bella(KAPPA 2.4 JTD 2000r)
Kontakt.509163704;E-mail: mkielkowski07@wp.pl; GG: 3779570; skype: mkielkowski07
Pozdrawiam, Michał

Kontakt.509163704;E-mail: mkielkowski07@wp.pl; GG: 3779570; skype: mkielkowski07
Pozdrawiam, Michał

wygląda mi to tak, jakbyś stracił całą skrzynkę bezpiecznikową. Tam znajdują się bezpieczniki do wszystkich rzeczy o których piszesz... a sprawdzałeś bezpieczniki na akumulatorze??? Niektóre z nich odpowiadają za zasilanie bezpieczników w kabinie (1,2 chyba...)
cool_pibi
Lybra 1,9 JTD
Lybra 1,9 JTD
- blantek212
- Forumowicz/ka
Tych nie sprawdzałem, jak wrócę z pracy to będę musiał na to zerknąć.coolpibi pisze:wygląda mi to tak, jakbyś stracił całą skrzynkę bezpiecznikową. Tam znajdują się bezpieczniki do wszystkich rzeczy o których piszesz... a sprawdzałeś bezpieczniki na akumulatorze??? Niektóre z nich odpowiadają za zasilanie bezpieczników w kabinie (1,2 chyba...)
Re: Lybra 2.4JTD - padł licznik i wszystkie światła
Ja miałem np. słabo dokręconą klemę + a na niej jest właśnie skrzynka bezpieczników i jeden raz nie mogłem wogóle zapalić, wystarczyło potrząsnąć kablami i OK. Teraz oczywiście wszystko przetarte, przesmarowane, dokręcone i nic nie fika. W tej skrzyneczce są ze 4 nakrętki, które trzymają kable i listwy, m.in tę od bezpieczników - może tę masz poluzowaną?
- blantek212
- Forumowicz/ka
Właśnie przyszedłem z garażu, wszystko sprawdziłem na spokojnie i okazało się że padł bezpiecznik, wymieniłem na nowy i jest ok, wszystko działa jak powinno.
Mam tylko kolejne pytanie bo powyciągałem bezpieczniki, wyciągłem też licznikżeby sprawdzić czy dochodzi prąd w przewodach, gdyż za pierwszym razem nie zauważyłem przepalonego bezpiecznika, i teraz wywaliło mi kontrolke poduszek powietrznych pasażera, jest jakiś patent żeby skasować ten błąd?
Mam tylko kolejne pytanie bo powyciągałem bezpieczniki, wyciągłem też licznikżeby sprawdzić czy dochodzi prąd w przewodach, gdyż za pierwszym razem nie zauważyłem przepalonego bezpiecznika, i teraz wywaliło mi kontrolke poduszek powietrznych pasażera, jest jakiś patent żeby skasować ten błąd?
Przy poduszkach nie miałbym odwagi sam grzebać 

cool_pibi
Lybra 1,9 JTD
Lybra 1,9 JTD
Witam
Aby skasować błąd poduszki wystarczy kabelek VAG z allegro za 40zł + mała przeróbka tego kabelka + program fiatecuscan.
Pozdrawiam
Aby skasować błąd poduszki wystarczy kabelek VAG z allegro za 40zł + mała przeróbka tego kabelka + program fiatecuscan.
Pozdrawiam
- blantek212
- Forumowicz/ka
Na allegro jest wiele takich kabli ale zaciekawił mnie tentierti pisze:Witam
Pozdrawiam
http://allegro.pl/interfejs-fiat-alfa-l ... 85906.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Bawił się tym już ktoś? jeśli dobrze rozumie to w tym wypadku nie trzeba już mostkować pinów?
Mam taki: http://allegro.pl/interfejs-fiat-alfa-r ... 72658.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Polecam, działa bezbłednie z lybrą 1.9 jtd cf3 i fiatecuscan-em.
Polecam, działa bezbłednie z lybrą 1.9 jtd cf3 i fiatecuscan-em.
- WrocQ
- Dopiero zaczyna na naszym forum
Witam.
Ja już wałkowem ten temat ale nie uzyskałem odpowiedz ;/
Mi równiej padły liczniki w lancii lybrze 2.4jtd i koledzy z forum powiedzieli mi że to na 99.9 % padły liczniki... (Nic nie wspominali o bezpiecznikach). Zgodnie z ich sugestią kupiłem nowe (używane)...
Liczniki działają, światła również nie tak jak na przednich licznikach - ale ciągle świeci się "Check/Trip/K.O." na ICS... byłem w pogwarancyjnym serwisie Lancii, i tam powiedzieli mi że mam złe liczniki... facet podał mi 3 numery liczników które teoretycznie powinny pasować.. Czy to faktycznie muszą być "dopasowane" czy moje nowe powinny działać bez problemu....
Aha dodam jeszcze że parę razy błąd na komputerze zanik
miałem nadzieje że się naprawiło ale przy następnym odpaleniu silnika błąd powrócił ;/
Raz błąd zanikł a na licznikach zapaliły się wszystkie diody (ręczny, ASR, rezerwa dosłownie wszystko) i nabił się przebieg 999999. Do dziś jeżdżę z tym błędem i z tym przebiegiem ale nie chce zęby tak było dlatego proszę o pomoc .
Pozdrawiam
Ja już wałkowem ten temat ale nie uzyskałem odpowiedz ;/
Mi równiej padły liczniki w lancii lybrze 2.4jtd i koledzy z forum powiedzieli mi że to na 99.9 % padły liczniki... (Nic nie wspominali o bezpiecznikach). Zgodnie z ich sugestią kupiłem nowe (używane)...
Liczniki działają, światła również nie tak jak na przednich licznikach - ale ciągle świeci się "Check/Trip/K.O." na ICS... byłem w pogwarancyjnym serwisie Lancii, i tam powiedzieli mi że mam złe liczniki... facet podał mi 3 numery liczników które teoretycznie powinny pasować.. Czy to faktycznie muszą być "dopasowane" czy moje nowe powinny działać bez problemu....
Aha dodam jeszcze że parę razy błąd na komputerze zanik

Raz błąd zanikł a na licznikach zapaliły się wszystkie diody (ręczny, ASR, rezerwa dosłownie wszystko) i nabił się przebieg 999999. Do dziś jeżdżę z tym błędem i z tym przebiegiem ale nie chce zęby tak było dlatego proszę o pomoc .
Pozdrawiam
- WrocQ
Ja po prostu wiedziałem że nikt nie jest w stanie mi pomóc 

- WrocQ
Wystarczy dobry elektryk i naprawa liczników nie problem 
Już wszytko jest git

Już wszytko jest git