Kappa - problemy z elektryką

Awatar użytkownika
annubis17
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Damian

Kappa - problemy z elektryką

Post autor: annubis17 » 28 paź 2010, 11:33

Panowie, porady potrzebuję.
Jadę sobie jadę, zakręt, a tu bach wszystko dosłownie gaśnie i znika, silnik przygasa i po sekundzie wszystko wraca tyle że zresetowane. Jadę dalej i za chwilę zapala sie kontrolka ABSu i hamulców a pedał kopie, po sekundzie znowu wszystko ok. Chwile dalej gasną światła, silnik się dusi, obrotomierz poza skalą a kontrolka ABSu się żarzy. Za zakrętem znowu wszystko działa.
Dojechałem do domu bez dalszych niespodzianek, z grubsza kable posprawdzałem i żaden nie wyglądał podejrzanie, masy się trzymają itd.
:?:
Ostatnio zmieniony 28 paź 2010, 13:25 przez Dudi, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Tytuł zgodnie z zasadami
Citroen XM 2.1D / Lancia Kappa 2.0 VIS

Awatar użytkownika
samuel
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Samuel

Re: Kappa i jej dziwy z elektryką

Post autor: samuel » 28 paź 2010, 11:34

To był zakręt śmierci...
Była Kappa 2.0 16VT
Był Citroën Xantia 1.9TD
Jest Renault Scenic 2.0 (115km)

ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
annubis17
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: annubis17 » 28 paź 2010, 11:44

samuel pisze:To był zakręt śmierci...
No wielkie dzieki, normalnie mi ulżyło... Czy jest na sali lekarz?

Zbynek
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Zbynek » 28 paź 2010, 13:10

annubis17 pisze:Panowie, porady potrzebuję.
Jadę sobie jadę, zakręt, a tu bach wszystko dosłownie gaśnie i znika, silnik przygasa i po sekundzie wszystko wraca tyle że zresetowane. Jadę dalej i za chwilę zapala sie kontrolka ABSu i hamulców a pedał kopie, po sekundzie znowu wszystko ok. Chwile dalej gasną światła, silnik się dusi, obrotomierz poza skalą a kontrolka ABSu się żarzy. Za zakrętem znowu wszystko działa.
Dojechałem do domu bez dalszych niespodzianek, z grubsza kable posprawdzałem i żaden nie wyglądał podejrzanie, masy się trzymają itd.
:?:
Masz gdzieś luźny kabel ze startą izolacją. Na zakręcie siła odśrodkowa przesuwa kabel i masz zwarcie, jak jedziesz prosto kabel wraca do swojej pozycji i zwarcia nie ma. Szukaj dobrego elektryka i niech posprawdza całą instalację. Mi wybijało bezpiecznik na niektórych wybojach, później doszedłem że to samo się dzieje przy zmykaniu klapy bagażnika (drgania karoserii).
Winny okazał się kabel w wiązce bagażnika, a znalazł to dopiero trzeci elektryk.

Polej
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Marcin

Re: Kappa - problemy z elektryką

Post autor: Polej » 28 paź 2010, 14:44

raczej bym powiedział, że to nie przesunięcia kabla od siły odśrodkowej, ale raczej coś jest ściskane/dociskane przez element nośny ramy, czy elementy zawieszenia. Może jakaś wiązka przy kierownicy się wplątałą, lub coś? Zwarcie może być w części łączącej wszystko wewnątrz, skoro wszystko nagle się resetuje..Obstawiałbym coś w okolicy zegarów/kierownicy/stacyjki, lub jakąś masę przy nadkolach.
Lancia Kappa 2.0 20V
Saab 9-5 2.8 Turbo6 XWD

Awatar użytkownika
annubis17
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: annubis17 » 28 paź 2010, 16:36

Jeździłem właśnie po mieście trochę i odpukać bez żadnych przygód. Zobaczymy co się będzie działo w przyszłości.

Awatar użytkownika
annubis17
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: annubis17 » 09 lis 2010, 9:48

No i dzisiaj i wczoraj znowu te same problemy, tylko że zaczęły się już na postoju po odpaleniu, przy włączaniu świateł. Obracam pokrętło a tu kaplica. Nic nie działa, tylko silnik chodzi tak jakby był bez akumulatora. Sekunda pózniej wszystko wraca i znowu na chwile gaśnie podczas jazdy.
Zwarcie chyba powinno wybijać jakiś bezpiecznik, prawda? Sam nie wiem już co to moze być, a elektryk pewnie zedrze grubą kasę za to:/

Alan

Post autor: Alan » 09 lis 2010, 10:07

problemy z klemami,masą ewentualnie z przewodem głównym rozrusznika.Sprawdź jeszcze ten główny bezpiecznik 50A i czy wszystkie kable są tam dobrze dokręcone.Bezpiecznik na wysokości kolumny McPersona po stronie kierowcy
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
annubis17
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: annubis17 » 09 lis 2010, 10:25

Wcześniej tam już pobieżnie patrzyłem, ale nic nie widziałem złego. Mimo to sprawdzę to dokładniej.
Ten bezpiecznik jest od czego dokładnie?

Alan

Post autor: Alan » 09 lis 2010, 10:30

od wszystkiego :) zobacz czy przy samym bezpieczniku i pod nim nie masz niedokręconych przewodów,no i głównie sprawdź klemy

Awatar użytkownika
prezesjm
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Janusz

Post autor: prezesjm » 09 lis 2010, 10:33

A ja jak zdarta płyta - wymień klemę minusową akumulatora, dołóż dodatkowy gruby przewód pomiędzy klemą minus a karoserią i skończą się twoje problemy. To że ładnie przewód wygląda to nic nie znaczy.

Awatar użytkownika
annubis17
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: annubis17 » 09 lis 2010, 10:37

Alan pisze:od wszystkiego :) zobacz czy przy samym bezpieczniku i pod nim nie masz niedokręconych przewodów,no i głównie sprawdź klemy
Jak go wyjąłem ostatnio, to w środku nadal wszystko działało, światła, licznik itp. ale nie próbowałem odpalać bo się bałem :D
Jeżeli dobrze rozumiem to nie powinno działać nic...
prezesjm pisze:A ja jak zdarta płyta - wymień klemę minusową akumulatora, dołóż dodatkowy gruby przewód pomiędzy klemą minus a karoserią i skończą się twoje problemy. To że ładnie przewód wygląda to nic nie znaczy.
I tak chyba zrobię.

Awatar użytkownika
krzysiek2
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: krzysiek2 » 09 lis 2010, 10:44

Ja przy takich problemach naniosłem na złącza i gniazda bezpieczników preparat WD 40

cyrusinski
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Post autor: cyrusinski » 09 lis 2010, 14:25

Miałem praktycznie identyczny problem. Przyczyną okazało się zaśniedziałe połączenie kabla masowego z karoserią. Przeszlifowanie tej blachy łączącej karoserię z przewodem, zażegnało problem.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
annubis17
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: annubis17 » 12 lis 2010, 20:13

Poprawiłem nieco masę odkręcając przewody i pryskając wszystko obficie WD40. Wiem ze to krótkotrwałe, ale nie miałem czasu dokładać drugiego kabla.
Na razie odpukać nie gaśnie, a i zauważyłem że napięcie ładowania jest wyższe o półtorej kreski i nie opada jak wcześniej.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja elektryczna”