Lybra - dziwne zachowanie wycieraczek przednich
Lybra - dziwne zachowanie wycieraczek przednich
hej hej
przy roztopach i zimowych opadach deszczu dziwnie mi sie zachowują wycieraczki.
uruchamiam samochod i przez około 4 minuty nie działają po czym zaczynają działać poprawnie.
dzieje mi sie tak od 2 dni... denerwujące jest to troszkę bo po kazdym uruchomieniu musze poczekać
około 4 minut (na komputerze jest czas 4 minuty) zanim pojadę jak pada deszcz, żeby coś widzieć.
pozdrowionka
przy roztopach i zimowych opadach deszczu dziwnie mi sie zachowują wycieraczki.
uruchamiam samochod i przez około 4 minuty nie działają po czym zaczynają działać poprawnie.
dzieje mi sie tak od 2 dni... denerwujące jest to troszkę bo po kazdym uruchomieniu musze poczekać
około 4 minut (na komputerze jest czas 4 minuty) zanim pojadę jak pada deszcz, żeby coś widzieć.
pozdrowionka
-------------------------
- mr.kura
- Klubowicz
- Imię: Paweł
- Kontakt:
Re: LYBRA JTD - dziwne zachowanie wycieraczek przednich
Wszystkie tryby pracy
szybkie, wolne
Może masz je w automacie i czujnik na szybie się "poluzował".

Re: LYBRA JTD - dziwne zachowanie wycieraczek przednich
wszystkie tryby, wogóle nie reagują, natomiast w czasie nie działania przednich wycieraczek, tylna działą bez zarzutu.
nie posiadam czujnika deszczu.
zaobserwowałem dziś że jak odpalam samochod i jest zimny to okolo 4 minut musze czekac az zaczną działać wycieraczki, ale jak stał okolo 50 minut, czyli byl ciepły po odpaleniu wycieraczki działały w porządku.
pozdro
nie posiadam czujnika deszczu.
zaobserwowałem dziś że jak odpalam samochod i jest zimny to okolo 4 minut musze czekac az zaczną działać wycieraczki, ale jak stał okolo 50 minut, czyli byl ciepły po odpaleniu wycieraczki działały w porządku.

Re: Lybra - dziwne zachowanie wycieraczek przednich
Moze woda gdzies zamarza i nie ma styku dopiero jak sie rozmrozi to zaczyna dzialac, kwestia tylko gdzie, ja bym popatrzył przy silniczku od wycieraczek i przesmarował itp.
Sprawdź czy uszczelka między podszybiem a szybą przednią sie styka dobrze. Pewnie woda leci Ci w nadmiarze w okolice mechanizmu wycieraczek i coś Ci nie styka. Podobny problem miał bodajże kolega LybraSW, znajdź mój temat o problemach z wycieraczkami, tam się wypowiadał i opisywał co zrobić.
Pozdr
Pozdr
pisałem przed zimą żeby nasmarować mechanizm wycieraczek przód w każdym autku bo tam nie ma odrobiny smaru i mechanizm się wyrabia ( koszt nowego jest nie mały ) wystarczy smar do łożysk, będzie na dwa sezony i nie spłynie.
Demontaż prosty jak budowa cepa, zatrzaski na podszybie trzeba mieć z 3 w zapasie bo ze starymi różnie bywa
pozdrawiam
Demontaż prosty jak budowa cepa, zatrzaski na podszybie trzeba mieć z 3 w zapasie bo ze starymi różnie bywa
pozdrawiam
hej hej
zauwazylem ze lekko po środku na szybie podszybie odstaje.
moze przez to dostaje sie wiecej wody do mechanizmu,
mam tylko pytanie, jak wyglądają zatrzaski? żebym mógł kupić wcześniej:)
i czy jest sposób na zrobienie podszybie żeby nie odstawało przy szybie?
bo i tak poczekam jak lekko mrozy zejdą żeby to zrobić:)
pozdrowionka
zauwazylem ze lekko po środku na szybie podszybie odstaje.
moze przez to dostaje sie wiecej wody do mechanizmu,
mam tylko pytanie, jak wyglądają zatrzaski? żebym mógł kupić wcześniej:)
i czy jest sposób na zrobienie podszybie żeby nie odstawało przy szybie?
bo i tak poczekam jak lekko mrozy zejdą żeby to zrobić:)
pozdrowionka
aukcja ze spinkami tu
sama spinka wygląda tak
pozdrawiam
ps. na całe podszybie wchodzi chyba 8 spinek ( 7 na bank ale nie pamiętam tej 8ej )
ps2. jeśli któraś ze spinek puściła bądź z podszybia się wyłamała to odstaje podszybie. Masz rację zrób to jak mróz odpuści bo chyba wiesz jak plastik lubi być wyginany na mrozie.
sama spinka wygląda tak
pozdrawiam
ps. na całe podszybie wchodzi chyba 8 spinek ( 7 na bank ale nie pamiętam tej 8ej )
ps2. jeśli któraś ze spinek puściła bądź z podszybia się wyłamała to odstaje podszybie. Masz rację zrób to jak mróz odpuści bo chyba wiesz jak plastik lubi być wyginany na mrozie.
dzięki wielkie
spinki już kupione, jak temperatura będzie koło 0 stopni to się za to wezme:)
bo szkoda zatrzeć mechanizm wycieraczek:)
ale jak teraz myślę to odstające podszybie miałem chyba od początku, nie zauważyłem przy kupnie.
pozdrawiam
spinki już kupione, jak temperatura będzie koło 0 stopni to się za to wezme:)
bo szkoda zatrzeć mechanizm wycieraczek:)
ale jak teraz myślę to odstające podszybie miałem chyba od początku, nie zauważyłem przy kupnie.
pozdrawiam
-
- Forumowicz/ka
- Imię: Grzegorz
LYBRA: przerywacz wycieraczek
Przerywacz wycieraczek zacina pracę tychże na przerywaczu. Wycieraczki stają na szybie w pół drogi. Idealnie działało w trybie auto z czujnikiem deszczu, ale i tutaj ostatnio zdarzają się podobne problemy. Czyżby zacierający się mechanizm wycieraczek? U mnie też odstaje podszybie w jednym miejscu.
Ostatnio zmieniony 22 sty 2011, 0:24 przez Dudi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używamy opcji szukaj przed założeniem nowego tematu/Połączyłem
Powód: Używamy opcji szukaj przed założeniem nowego tematu/Połączyłem
Lancia Lybra SW 2,4 JTD Intensa / 2002
-
- Forumowicz/ka
Wie ktoś, czy to faktycznie wina wilgoci??
raczej tak, ja jeszcze nie miałem czasu tego zrobić, ale jak teraz jest w miarę sucho to jest oki, ale jak padał 2 tygodnie temu deszcze to po 6 minutach dopiero łapały wycieraczki. zatrzaski juz kupiłem, czekam na chwilke czasu i ciepło.... żeby przy mrozie mi plastiki nie popękały
pozdrawiam
pozdrawiam
-
- Klubowicz
- Imię: Marek
- Kontakt:
Nie, to nie wina wilgoci. Szukaj na forum.Gregory76 pisze:Wie ktoś, czy to faktycznie wina wilgoci??
Pisałem o tym, jak się uporać z tym problemem.
pozdro,
mp
-
- Forumowicz/ka
Kartonik, dzięki. Twoje objawy zgadzają się z moimi, kupię jeno zatrzaski do podszybia (rozumiem że trzeba je zdjąć) bo pewnikiem któryś pęknie i będzie przykro. Jak tylko pogoda się poprawi pogmeram w mechanizmie chociaż nie jestem specem od napraw