JAKA LAMBDA NA GAZIE
JAKA LAMBDA NA GAZIE
Jak ktoś wie jaki powinien być WNP w zależności od obrotów i co się dzieje, jak jest za duzy to proszę o info. W mojej teraz ustawiłem LAMBDA=1,1 na wolnych obrotach, LAMBDA=1,043 przy 2500obr/min. Teraz się zastanawiam, czy dobrze ustawiłem(mam nadzieję, że wydech jest szczelny).
JAKA LAMBDA NA GAZIE
cos za duze napiecie
ja mam maksymalne napiecie ustawione na 1,1v lub 1.0
na wolnych obrotach napiecie jest w okolicach 0,4v
Lancia Thema 2.0 16v LE VIS - sprzedana
Yamaha FZS600 Fazer 98r - sprowadzony z włoch, więc też makaron
JAKA LAMBDA NA GAZIE
To nie jest napięcie, tylko współczynnik nadmiaru powietrza - to, co mierzy sonda 

JAKA LAMBDA NA GAZIE
A to nie wiedzialem. To mi pokazuje komputer, myslalem ze to napiecie.
Lancia Thema 2.0 16v LE VIS - sprzedana
-
- Klubowicz
- Imię: mgOmichGD
- Kontakt:
JAKA LAMBDA NA GAZIE
Przyjmuje się , że punktem rozdzielającym mieszankę ubogą od bogatej jest napięcie 0,45 V, odpowiadające współczynnikowi lambda równym 1, co w praktyce oznacza, że wskazania od 0,1 do 0,4 V odpowiadają mieszance ubogiej, natomiast wskazania od 0,5 do 1 V odpowiadają mieszance bogatej."Qba" pisze:cos za duze napiecie

to tak dla jasności

Odp: JAKA LAMBDA NA GAZIE
Właściwie to: O co chodzi?"czz" pisze:Jak ktoś wie jaki powinien być WNP w zależności od obrotów i co się dzieje, jak jest za duzy to proszę o info. W mojej teraz ustawiłem LAMBDA=1,1 na wolnych obrotach, LAMBDA=1,043 przy 2500obr/min. Teraz się zastanawiam, czy dobrze ustawiłem(mam nadzieję, że wydech jest szczelny).
Współczynnik oczywiście powinien być stały w całym zakresie obrotów i w miarę możliwości zbliżony do jedności (teoretycznie). Im wyższy wspłóczynnik nadmiaru powietrza tym większa pewność zupełnego/całkowitego spalania, ale też coraz bardziej uboga mieszanka, no i mniejsze spalanie z gorszymi osiągami.
Niektórzy powiadają, że jak jest ubogo to warto mieć w zapasie uszczelkę pod głowicę.

Odp: JAKA LAMBDA NA GAZIE
Lamba=1 to jest teoria, niestety nie da się tego ustawić dokładnie na gazie(a może stety, bo mniej pali). Nawet na wtrysku w całym zakresie obrotów się zmienia. Chciałem się dowiedzieć do jakiej wartości Lambda (np. 1,2) jest to bezpieczne dla silnika (chodzi o zawory i uszczelkę).
Dziękuję za wprowadzenie do teorii silników spalinowych, ale miałem to przez 4 godziny tygodniowo przez 1 semestr na wykładach i laboratoriach na studiach
- nie chcę się pytać o Lambdę teoretyków, bo mógłbym się dowiedzieć w szkole, ale praktyków
Dziękuję za wprowadzenie do teorii silników spalinowych, ale miałem to przez 4 godziny tygodniowo przez 1 semestr na wykładach i laboratoriach na studiach

JAKA LAMBDA NA GAZIE
Dlatego zadałem takie pytanie "o co chodzi" , bo wiem, że masz przygotowanie teoretyczne (niedługo również praktyczne) i doskonale wiesz czym to grozi.
Nikt nie wezmie odpowiedzialności za ustawienia lambdy i ewentualnych skutków praktycznego nabywania wiedzy. Mam nadzieję, że Cię nie uraziłem.
Nikt nie wezmie odpowiedzialności za ustawienia lambdy i ewentualnych skutków praktycznego nabywania wiedzy. Mam nadzieję, że Cię nie uraziłem.
JAKA LAMBDA NA GAZIE
Myślałem, że ktoś weźmie"makek" pisze:Nikt nie wezmie odpowiedzialności za ustawienia lambdy i ewentualnych skutków praktycznego nabywania wiedzy. Mam nadzieję, że Cię nie uraziłem.