JAKA LAMBDA NA GAZIE

Problemy, porady i opinie dotyczące LPG w Naszych Lanciach
Anonymous

JAKA LAMBDA NA GAZIE

Post autor: Anonymous » 05 kwie 2006, 18:01

Jak ktoś wie jaki powinien być WNP w zależności od obrotów i co się dzieje, jak jest za duzy to proszę o info. W mojej teraz ustawiłem LAMBDA=1,1 na wolnych obrotach, LAMBDA=1,043 przy 2500obr/min. Teraz się zastanawiam, czy dobrze ustawiłem(mam nadzieję, że wydech jest szczelny).

Awatar użytkownika
Qba
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

JAKA LAMBDA NA GAZIE

Post autor: Qba » 05 kwie 2006, 23:41

cos za duze napiecie
ja mam maksymalne napiecie ustawione na 1,1v lub 1.0
na wolnych obrotach napiecie jest w okolicach 0,4v
Lancia Thema 2.0 16v LE VIS - sprzedana
Yamaha FZS600 Fazer 98r - sprowadzony z włoch, więc też makaron

Anonymous

JAKA LAMBDA NA GAZIE

Post autor: Anonymous » 06 kwie 2006, 0:06

To nie jest napięcie, tylko współczynnik nadmiaru powietrza - to, co mierzy sonda :wink:

Awatar użytkownika
Qba
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

JAKA LAMBDA NA GAZIE

Post autor: Qba » 06 kwie 2006, 0:14

A to nie wiedzialem. To mi pokazuje komputer, myslalem ze to napiecie.
Lancia Thema 2.0 16v LE VIS - sprzedana
Yamaha FZS600 Fazer 98r - sprowadzony z włoch, więc też makaron

lancia1969
Klubowicz
Klubowicz
Imię: mgOmichGD
Kontakt:

JAKA LAMBDA NA GAZIE

Post autor: lancia1969 » 06 kwie 2006, 10:05

"Qba" pisze:cos za duze napiecie
ja mam maksymalne napiecie ustawione na 1,1v lub 1.0
na wolnych obrotach napiecie jest w okolicach 0,4v
Przyjmuje się , że punktem rozdzielającym mieszankę ubogą od bogatej jest napięcie 0,45 V, odpowiadające współczynnikowi lambda równym 1, co w praktyce oznacza, że wskazania od 0,1 do 0,4 V odpowiadają mieszance ubogiej, natomiast wskazania od 0,5 do 1 V odpowiadają mieszance bogatej. :)

to tak dla jasności :wink:

Awatar użytkownika
makek
Klubowicz
Klubowicz

Odp: JAKA LAMBDA NA GAZIE

Post autor: makek » 09 kwie 2006, 10:16

"czz" pisze:Jak ktoś wie jaki powinien być WNP w zależności od obrotów i co się dzieje, jak jest za duzy to proszę o info. W mojej teraz ustawiłem LAMBDA=1,1 na wolnych obrotach, LAMBDA=1,043 przy 2500obr/min. Teraz się zastanawiam, czy dobrze ustawiłem(mam nadzieję, że wydech jest szczelny).
Właściwie to: O co chodzi?
Współczynnik oczywiście powinien być stały w całym zakresie obrotów i w miarę możliwości zbliżony do jedności (teoretycznie). Im wyższy wspłóczynnik nadmiaru powietrza tym większa pewność zupełnego/całkowitego spalania, ale też coraz bardziej uboga mieszanka, no i mniejsze spalanie z gorszymi osiągami.
Niektórzy powiadają, że jak jest ubogo to warto mieć w zapasie uszczelkę pod głowicę. :)

Anonymous

Odp: JAKA LAMBDA NA GAZIE

Post autor: Anonymous » 09 kwie 2006, 15:08

Lamba=1 to jest teoria, niestety nie da się tego ustawić dokładnie na gazie(a może stety, bo mniej pali). Nawet na wtrysku w całym zakresie obrotów się zmienia. Chciałem się dowiedzieć do jakiej wartości Lambda (np. 1,2) jest to bezpieczne dla silnika (chodzi o zawory i uszczelkę).

Dziękuję za wprowadzenie do teorii silników spalinowych, ale miałem to przez 4 godziny tygodniowo przez 1 semestr na wykładach i laboratoriach na studiach :lol: - nie chcę się pytać o Lambdę teoretyków, bo mógłbym się dowiedzieć w szkole, ale praktyków

Awatar użytkownika
makek
Klubowicz
Klubowicz

JAKA LAMBDA NA GAZIE

Post autor: makek » 09 kwie 2006, 21:38

Dlatego zadałem takie pytanie "o co chodzi" , bo wiem, że masz przygotowanie teoretyczne (niedługo również praktyczne) i doskonale wiesz czym to grozi.
Nikt nie wezmie odpowiedzialności za ustawienia lambdy i ewentualnych skutków praktycznego nabywania wiedzy. Mam nadzieję, że Cię nie uraziłem.

Anonymous

JAKA LAMBDA NA GAZIE

Post autor: Anonymous » 09 kwie 2006, 22:24

"makek" pisze:Nikt nie wezmie odpowiedzialności za ustawienia lambdy i ewentualnych skutków praktycznego nabywania wiedzy. Mam nadzieję, że Cię nie uraziłem.
Myślałem, że ktoś weźmie :wink: Miałem nadzieję, że jest jakiś gazownik na forum. To ustawienie, które jest teraz powinno być optymalne, ale zawsze fajnie by było jakby auto mniej paliło.

ODPOWIEDZ

Wróć do „::: LPG :::”