Lybra 1.9 JTD - problem po wymianie sprzęgła
- blakly83
- Forumowicz/ka
- Imię: Piotrek
Lybra 1.9 JTD - problem po wymianie sprzęgła
Witam Forumowiczów. Mam następujący problem, wymieniłem komplet sprzęgła VALEO ,sprzęglik odpowietrzyłem tak jak sie odpowietrza hamulce czyli podpompowywałem pedał sprzęgła i przy wciśniętym sprzęgle odkręcałem odpowietrznik sprzęglika żeby uszło powietrze az leciał sam płyn hamulcowy i tak z kilka razy .Pedał sprzęgła odbija,ale sprzęgło bierze bardzo nisko,samochód zaczyna ruszać po popuszczeniu pedału jakies 2cm.Co moze byc powodem i czy tak powinno być.???Z góry dzięki za odpowiedź.
Ostatnio zmieniony 10 sty 2011, 11:44 przez Dudi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Tytuł zgodnie z zasadami/Poprawiłem
Powód: Tytuł zgodnie z zasadami/Poprawiłem
- bargaw3181
- Klubowicz
- Imię: Bartłomiej
- Kontakt:
Re: Lybra 1.9 JTD - problem po wymianie sprzęgła
Masz nowe sprzęgło... normalne że bierze inaczej niż stare...
514449239 Bartek (Bartłomiej, nie Bartosz ! ) vel modo 

Jestem odpowiedzialny za to co powiedziałem, nie za to co zrozumiałeś !

-
- Klubowicz
Skok pedału jest taki sam jak przed wymianą czy mniejszy
Thema SW 2.0 VIS, Thema 16VT MK III LX (dawca), Kappa 2.0 SW wel gruz
,Bravo 2.0 20V - jeszcze bez - VT, Y 1.2 8V
Peugeot 206 cc 

- blakly83
- Forumowicz/ka
pedał sprzęgła po wymianie chodzi o niebo lepiej,bardzo lekko ale bierze blizej podłogi niz przy starym sprzegle.A sprzęgło wymieniałem bo mi autem szarpało przy ruszaniu i okazało się ze miałem pęknięte łozysko i spalony docisk praktycznie a tarcza sprzegła dochodziła do nitów.
- bargaw3181
- Klubowicz
- Imię: Bartłomiej
- Kontakt:
Czyli wszystko jest ok 

514449239 Bartek (Bartłomiej, nie Bartosz ! ) vel modo 

- blakly83
- Forumowicz/ka
skok jest taki sam jak był ,tylko sprżegło bierze juz bardzo blisko podłogi,a wydawało mi sie ze jak jest nowe sprzegło to bierze wysoko.Ale auto na wcisnietym sprzegle i wciśniętej jedynce nie rusza samo wiec jest ok,tylko martwi mnie ze tak nisko juz łapie
-
- Klubowicz
Ja miałem podobnie okazało się, że dalej było powietrze, robiłem dokładnie tak jak ty metodą jak przy hamulcach i nie dało się dobrze odpowietrzyć. Potem robiłem tak odkręcałem odpowietrznik powoli wciskałem pedał, na wciśniętym pedałe zakręcałem i pomogło
Thema SW 2.0 VIS, Thema 16VT MK III LX (dawca), Kappa 2.0 SW wel gruz
,Bravo 2.0 20V - jeszcze bez - VT, Y 1.2 8V
Peugeot 206 cc 

- blakly83
- Forumowicz/ka
zależy co rozumieć tez przez skok:P pedał sprzęgła wraca do swojej pozycji tak jak wracał ,jedyna różnica w ruszaniu,wcześniej musiałem więcej popuścić sprzęgło żeby ruszyć,a teraz dużo mniej .
aha ,to spróbuje tak odpowietrzyć jak kolega mówi czyli odwrotnie do tego co mówiłem może się coś zmieni.wielkie dzięki za pomoc:)
aha ,to spróbuje tak odpowietrzyć jak kolega mówi czyli odwrotnie do tego co mówiłem może się coś zmieni.wielkie dzięki za pomoc:)
Kolego z Imielina jesteś więc jak będziesz widział srebrną strzałę na Cisowcu to moja bo podobnie jak u Ciebie sprzęgło brało mi od połowy, aż obecnie dwumasa się skończyła i nie ma wcale sprzęgła. Rozbiorę to dam znać ale nie prędko bo jakoś nie mam motywacji zwłaszcza jak tak zimno <lol2>
pozdrawiam
pozdrawiam
a dwumasy nie ruszałes?? była ok?
ja ostatnio zmieniłem sprzegło w jtd i śmiga normalnie ale niestety stara dwumasa miała za duże luzy i musiałem w lepszym stanie poszukać..
ja ostatnio zmieniłem sprzegło w jtd i śmiga normalnie ale niestety stara dwumasa miała za duże luzy i musiałem w lepszym stanie poszukać..
Alfa Romeo 155 2,0 TS 16v
Alfa Romeo 166 2,4 JTD 10v
Alfa Romeo 166 2,4 JTD 10v
- blakly83
- Forumowicz/ka
Codee mi sprzęgło brało od samego dołu praktycznie i postanowiłem spróbowac bardziej odpowietrzyc wysprzęglik----- efekt ukręcił mi sie odpowietrznik:/ Własnie wróciłem z garażu.Jutro Intercars i znowu zabawa w mechanika:p Ale prawdopodobnie i tak juz był strzelony bo non stop było powietrze i guma na nim tez była rozwalona wiec trudno sie mówi:/ja dwumas mysle ze miałem ok,wszystko chodziło jak trzeba tyle ze po wymianie zaczeło brac nizej niz na starym sprzęgle.
Dobra to inaczej jak masz łapę od sprzęgła na skrzyni to przy sprawnym sprzęgle i dwumasie ona powinna sama odbijać max w stronę wysprzęglika, bo jak zauważysz wysprzęglik wychodzi na ok 2,5 cm - na tyle łapę odpycha i sprzęgło ma działać, u mnie tak łapa już nie chciała wracać że wypadł ten "pręt" między wysprzęglikiem a łapą.
Ale OK zobacz i pomyśl co i jak to u Ciebie działa. Ja kupiłem w Lancia Częci wysprzęglik nowy za 89 zł który rozpier
jak odpowietrzałem wsadziłem stary i nowy "pręt" bo stary " pręt " się zgubił jak zanikło wysprzęglanie..
Ale OK zobacz i pomyśl co i jak to u Ciebie działa. Ja kupiłem w Lancia Częci wysprzęglik nowy za 89 zł który rozpier

Ja wczoraj odebrałem auto z serwisu FIATA - wymiana dwumasy (rozwalona niesamowicie - zresztą budą trzęsło coraz bardziej przy ruszaniu i gaszeniu) + wymiana sprzęgła (wszystko Valeo).
Moje spostrzerzenia po wymianie:
- sprzęgło w końcu chodzi leciutko
- łapie właśnie od samej podłogi też jakieś 2 cm. Przed wymianą łapało w połowie. Ale czy to jest problem ? Dla mnie jest OK.
Jestem niesamowicie zadowolony, w końcu komfort, ale jak coś jest nie tak w niskim łapaniu sprzęgła to piszcie
A mam przy okazji pytanie - Teraz po wymianie jak wszystko chodzi idealnie zauważyłem, że w sytuacji gdy szybko puszczę gaz i od razu mocno dodam - jest takie puknięcie i nie wiem czy to może być wina luzu na prawej półosi, nie wiem jak to nazwać, ale kilka miesięcy temu mechanik przy wymianie rozrządu i przegubu zewnętrznego prawego jak auto było na podnośniku powiedział, że właśnie jest luz i niedługo zacznie coś się dziać (dawno to było nie wziąłem tego mocno na poważnie i nie pamiętam). A ruszał tą rurą co idzie do prawego koła. To będzie półoś czy przegub wewnętrzny ?
Moje spostrzerzenia po wymianie:
- sprzęgło w końcu chodzi leciutko
- łapie właśnie od samej podłogi też jakieś 2 cm. Przed wymianą łapało w połowie. Ale czy to jest problem ? Dla mnie jest OK.
Jestem niesamowicie zadowolony, w końcu komfort, ale jak coś jest nie tak w niskim łapaniu sprzęgła to piszcie

A mam przy okazji pytanie - Teraz po wymianie jak wszystko chodzi idealnie zauważyłem, że w sytuacji gdy szybko puszczę gaz i od razu mocno dodam - jest takie puknięcie i nie wiem czy to może być wina luzu na prawej półosi, nie wiem jak to nazwać, ale kilka miesięcy temu mechanik przy wymianie rozrządu i przegubu zewnętrznego prawego jak auto było na podnośniku powiedział, że właśnie jest luz i niedługo zacznie coś się dziać (dawno to było nie wziąłem tego mocno na poważnie i nie pamiętam). A ruszał tą rurą co idzie do prawego koła. To będzie półoś czy przegub wewnętrzny ?
Lancia Lybra Intensa SW 1.9 JTD
dokładnie ujmując dotykał wałka półosi a przegub masz pod tą gumową czarną osłoną.. jesli masz luzy na wewnętrznym to możliwe ze on daje ci te puknięcia/luzy przy zwalnianiu i przyspieszaniu.. takie puknięcia moze tez dawać zuzyty dwumas ale jak piszesz jest nowy więc mozna go skreślić..
- blakly83
- Forumowicz/ka
Witam ponownie,sorry ze tak późno odpowiadam ale nie było czasu.Wiec u mnie dwumas był ok i wymieniłem tylko komplet sprzęgła,wymieniłem również sprzęglik sprzęgła bo rozleciał mi sie przy odpowietrzaniu.Odpowietrzyłem go w taki sposób jak kolega powyzej opisał czyli na odpowietrznik naciągnąłem gumowy wężyk a drugi koniec włożyłem do zbiorniczka z płynem hamulcowym po czym powoli spokojnie zacząłem naciskac pedał sprzegła i tak długo az nie było pęcherzyków powietrza w węzyku,po całej operacji sprzęgło chodzi idealnie zaczyna łapac troszke wyzej a całkowicie sprzęgło puszcza dopiero za połowa skoku pedału sprzęgła. ogólnie jestem zadowolony ,zgubiło sie trzęsienie przy ruszaniu sprzegło chodzi tak jak bym sobie tego zyczył,wiec operacja udana i pacjent przezył.
Pzdrawiam wszystkich zainteresowanych i pomocnych forumowiczów.