Hej!
Leci mi olej prawdopodobnie przez uszczelniacz wału. W każdym razie wszystko w tamtym obszarze jest zalewane olejem. W związku z tym, że w moim aucie (fiat Stilo Abarth z silnikiem Lancia 2.4 20V) nie można zdjąć miski bez zdjęcia dwumasowego koła zamachowego, nie mogę zdjąć pokrywy oleju bez wyjmowania silnika. Czy da się wyjąć ten uszczelniacz bez zdejmowania pokrywy pompy oleju, czy też wsadzony jest od środka, jak w maluchu?
Pozdrawiam!
Stilo 2.4-wymiana simmeringów wału bez demontażu pompy oleju
- jawel
- Dopiero zaczyna na naszym forum
Stilo 2.4-wymiana simmeringów wału bez demontażu pompy oleju
Ostatnio zmieniony 10 sty 2011, 22:57 przez Dudi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Tytułujemy zgodnie z zasadami/Poprawiłem
Powód: Tytułujemy zgodnie z zasadami/Poprawiłem
- topcio
- Prezes Lancia Klub Polska
Re: Stilo 2.4-wymiana simmeringów wału bez demontażu pompy o
jest wkładany od zewnątrz.
- jawel
no to super. Od dłuższego czasu nie mogę sobie poradzić w wyciekiem oleju z stronie pompy oleju. Robiłem szlif wału, w związku z tym musiałem rozebrać silnik na atomy. Po złożeniu okazało się, że strasznie cieknie po stronie rozrządu. Wymontowałem ponownie silnik ze skrzynią, wymieniłem uszczelkę pod pompą. Wszystko poskręcałem kluczem dynamometrycznym, tam, gdzie trzeba zastosowałem klej do gwintów, a przeciek jak był, tak jest. Już raz zmieniłem simmering, ale to było latem (przeciąga mi się remont). Mam jednak nadzieję, że mogłem go uszkodzić podczas któregoś z kolei zdejmowania pokrywy pompy olejowej i to jest przyczyna wycieku.
Czy ma ktoś pomysł, skąd to jeszcze może lecieć? Na pewno nie leci z głowicy, bo mokro zaczyna się robić od dołu, a potem pasek rozrządu wszystko roznosi po okolicy. Zaczyna zdecydowanie mocniej lecieć, jak doda się gazu. Trudno stwierdzić skąd dokładnie leci, bo po prostu unosi się mgiełka olejowa. Jak silnik zgaszę, to przeciek ustaje.
Czy ma ktoś pomysł, skąd to jeszcze może lecieć? Na pewno nie leci z głowicy, bo mokro zaczyna się robić od dołu, a potem pasek rozrządu wszystko roznosi po okolicy. Zaczyna zdecydowanie mocniej lecieć, jak doda się gazu. Trudno stwierdzić skąd dokładnie leci, bo po prostu unosi się mgiełka olejowa. Jak silnik zgaszę, to przeciek ustaje.
- jawel
Po czasie doszedłem do tego, skąd leciało. Nie dokręciłem po czyszczeniu głowicy śruby-zaślepki od kanału zmiennych faz rozrządu. To taki imbus bezpośrednio pod kołem pasowym wałka od strony zaworów ssących. Leciało wąskim strumieniem, ale pod ciśnieniem i bezpośrednio na pasek.