Kappa - kilka pytań dot. spalania
- dj_tygrys
- Forumowicz/ka
- Imię: Grzechu
- Kontakt:
Kappa - kilka pytań dot. spalania
Witam mam kilka pytań, związanych ze spalaniem auta i nie tylko.
1. Sonda lambda - jak wykryć czy jest dobra czy nie jest dobra (czy jeśli jest zepsuta to wywali błąd w komputerze od diagnostyki silnika?)
2. Jeśli jest uszkodzony przepływomierz to jak to rozpoznać (na kompie żadnych błędów nie ma) , a chce trochę spalanie unormować bo mam wrażenie że trochę za dużo pali. 14,4 L / 100 km, jeszcze może być prawdopodobne że "gubi" paliwo ale to by gdzieś był wyciek czy coś.
3. Co jeszcze należy sprawdzić, cewki ? bo świece były wymieniane wszystkie, a może pompa paliwa słabo tłoczy lub jest jakiś sterownik pompy paliwa.
Z autem raczej nie dzieje się nic nie dobrego, moc jest nie szarpie przy przyspieszaniu ani nic. Macie jakiś pomysł jak zmniejszyć zużycie ? może filtr paliwa ten w baku trzeba wymienić.
Lancia Kappa 2.4 benzyna rok 2000 plastikowy kolektor.
1. Sonda lambda - jak wykryć czy jest dobra czy nie jest dobra (czy jeśli jest zepsuta to wywali błąd w komputerze od diagnostyki silnika?)
2. Jeśli jest uszkodzony przepływomierz to jak to rozpoznać (na kompie żadnych błędów nie ma) , a chce trochę spalanie unormować bo mam wrażenie że trochę za dużo pali. 14,4 L / 100 km, jeszcze może być prawdopodobne że "gubi" paliwo ale to by gdzieś był wyciek czy coś.
3. Co jeszcze należy sprawdzić, cewki ? bo świece były wymieniane wszystkie, a może pompa paliwa słabo tłoczy lub jest jakiś sterownik pompy paliwa.
Z autem raczej nie dzieje się nic nie dobrego, moc jest nie szarpie przy przyspieszaniu ani nic. Macie jakiś pomysł jak zmniejszyć zużycie ? może filtr paliwa ten w baku trzeba wymienić.
Lancia Kappa 2.4 benzyna rok 2000 plastikowy kolektor.
Ostatnio zmieniony 28 sty 2011, 9:38 przez Dudi, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Poprawiłem tytuł
Powód: Poprawiłem tytuł
Lancia Kappa 2.4 Benz. LX 2000 rok
-
- Forumowicz/ka
- Imię: Samuel
Re: Kilka pytań technicznych.
1: Temat ten był poruszony już na forum, proponuje poszukać (o ile dobrze pamiętam była mowa o sondzie przy temacie spalania LPG)
2: Jeśli byłeś na kompie u diagnosty i nic nie pokazało to przepływomierze są w porządku, a jeśli sprawdzałeś to na infocenter, to na dwoje babka wróżyła bo tam tego nie sprawdzisz
3: Jeśli pali równo i nie szarpie to raczej nic z tych rzeczy
Jeździj spokojniej
, nie wiem ile pali kappa 2.4 na PB bo jeżdżę przede wszystkim na LPG ale takie spalanie w zimie po mieście chyba mieści się w normie. Poczytaj o wysokim spalaniu w kapach z tego co pamiętam potrafiły pociągnąć prawie 20L.
2: Jeśli byłeś na kompie u diagnosty i nic nie pokazało to przepływomierze są w porządku, a jeśli sprawdzałeś to na infocenter, to na dwoje babka wróżyła bo tam tego nie sprawdzisz
3: Jeśli pali równo i nie szarpie to raczej nic z tych rzeczy
Jeździj spokojniej

Tel. 796-087-605
Jest: Delta HPE 1.9 TD
- marceli
- Klubowicz
- Imię: Marcin
- Kontakt:
Ad.1 Nie jestem pewien ale chyba tak(gdzies kiedyś trafiłem na temat sondy).Pokaże błąd,ale upewnij się na 100%.
Ad.2 Jeśli jeździsz dużo po mieście, lub auto czesto gasisz i jest niedogrzane jest to wynik ok.Poza tym styl jazdy ma znaczenie.
Sprawdź ją na trasie.Najlepszy sposób.Ja ostatnio tak zrobiłem i wyszło 9,5 na 100km.A zobacz w miescie ile(możesz kliknąć w podpisie w motostat).
Te 5 chłopa costam jeść musi
Ad.2 Jeśli jeździsz dużo po mieście, lub auto czesto gasisz i jest niedogrzane jest to wynik ok.Poza tym styl jazdy ma znaczenie.
Sprawdź ją na trasie.Najlepszy sposób.Ja ostatnio tak zrobiłem i wyszło 9,5 na 100km.A zobacz w miescie ile(możesz kliknąć w podpisie w motostat).
Te 5 chłopa costam jeść musi

Ja bym z tym stwierdzeniem polemizował... Jeśli przepływomierz zawyża lub zaniża pomiar powietrza - błędu nie ma.samuel1987 pisze:Jeśli byłeś na kompie u diagnosty i nic nie pokazało to przepływomierze są w porządku
Będzie dopiero wtedy, gdy wartość będzie poza zakresem w jedną lub drugą stronę, ale rzadko to się zdarza. Przepływomierz w agonalnym stanie, lub niedziałający w ogóle będzie powodował błąd, a przepływomierz źle mierzący przepływające powietrze nie będzie generował błędu.
Ja u siebie tak mam i dostrzegłem to tylko dlatego, że osiągi auta są za słabe (przepływomierz dwukrotnie zaniża pomiar powietrza), a błędu w komputerze brak.
Lancia Lybra Intensa SW 1.9 JTD
-
- Forumowicz/ka
- Imię: Samuel
ksk pisze:Ja bym z tym stwierdzeniem polemizował... Jeśli przepływomierz zawyża lub zaniża pomiar powietrza - błędu nie ma.samuel1987 pisze:Jeśli byłeś na kompie u diagnosty i nic nie pokazało to przepływomierze są w porządku
Będzie dopiero wtedy, gdy wartość będzie poza zakresem w jedną lub drugą stronę, ale rzadko to się zdarza. Przepływomierz w agonalnym stanie, lub niedziałający w ogóle będzie powodował błąd, a przepływomierz źle mierzący przepływające powietrze nie będzie generował błędu.
Ja u siebie tak mam i dostrzegłem to tylko dlatego, że osiągi auta są za słabe (przepływomierz dwukrotnie zaniża pomiar powietrza), a błędu w komputerze brak.
O tym nie pomyślałem, mój błąd i w pełni się z tobą zgadzam.
Tel. 796-087-605
- bargaw3181
- Klubowicz
- Imię: Bartłomiej
- Kontakt:
Re: Kappa - kilka pytań technicznych.
2. W dziale technicznym jeden temat dotyczył jednego problemu.
I proszę używać opcji szukaj bo temat już był na forum. Jesteśmy w trakcie moderacji całego działu technicznego. Nie pomaga nam jak każdy zamiast poszukać smaruje nowy temat...
I proszę używać opcji szukaj bo temat już był na forum. Jesteśmy w trakcie moderacji całego działu technicznego. Nie pomaga nam jak każdy zamiast poszukać smaruje nowy temat...
514449239 Bartek (Bartłomiej, nie Bartosz ! ) vel modo 

Jestem odpowiedzialny za to co powiedziałem, nie za to co zrozumiałeś !

Jestem odpowiedzialny za to co powiedziałem, nie za to co zrozumiałeś !
- Artur G.
- Klubowicz
- Imię: Artur
- Kontakt:
Re: Kappa - kilka pytań technicznych.
Ad. 1 - pokaże błąd sterowania silnikiem, ale nie stale , u mnie działanie sondy po sprawdzeniu na diagnostyce Bosch wykazało wychodzenie w obie strony poza parametry - stąd czasowe włączanie checka. Innych objawów nie wykrył.
Ad. 2 - pojęcia nie mam
Ad. 3. cewka albo działa albo nie. Nie czepiaj się cewek jeśli silnik chodzi równo i nie szarpie.
Ad. 2 - pojęcia nie mam
Ad. 3. cewka albo działa albo nie. Nie czepiaj się cewek jeśli silnik chodzi równo i nie szarpie.
pozdrawiam, Artur
Kappa była przez 56 m i 14 dni.
Dedra była przez 28 m i 13 dni
Alfa 156 1.8 TS była - 26 m i 5 dni
Jaguar X-type 3.0 V6 awd był 40 miesięcy
Lancia Lybra sedan 1.6 była ponad 4 lata
była:
Delta III 1.4 150 KM przez 9 lat
Kappa była przez 56 m i 14 dni.
Dedra była przez 28 m i 13 dni
Alfa 156 1.8 TS była - 26 m i 5 dni
Jaguar X-type 3.0 V6 awd był 40 miesięcy
Lancia Lybra sedan 1.6 była ponad 4 lata
była:
Delta III 1.4 150 KM przez 9 lat
Re: Kappa - kilka pytań dot. spalania
Pamiętaj też że inne będziesz miał spalanie we Wrocławiu a inne mieszkając np. pod Rawą Mazowiecką.
Niestety korki, krótkie odcinki od świateł do świateł też trzeba wziąć pod poprawkę.
Niestety korki, krótkie odcinki od świateł do świateł też trzeba wziąć pod poprawkę.
Były :
Kappa TDS, Kappa 2.0 20vt, Kappa JTD
Kappa TDS, Kappa 2.0 20vt, Kappa JTD
14l w tym motorze to norma. Mi na krótkich dystansach średnio łoi z 16 litrów wachy bo nie mam jeszcze lpg. Motor nówka i nigdy błędów nie wywala. Klima zawsze hula a i but mój ciężki...

Laguna II phI Previlege. Kiedyś: Kappa 2.o vis, BMW 316 Coupe, Dedra 2.o T i inne.
ksk pisze:Będzie dopiero wtedy, gdy wartość będzie poza zakresem w jedną lub drugą stronę, ale rzadko to się zdarza. Przepływomierz w agonalnym stanie, lub niedziałający w ogóle będzie powodował błąd,
Ale gdzie pokarze bład? na infocenter nie koniecznie,dopiero po podpięciu pod kompa go wywali
Lancia Phedra 2.0 desel...Auto na codzien mojej zonki
Lancia Delta 2.0 turbo-moja zabawka-poki co w czesciach
Volvo xc 90- wół roboczy
Yamaha r1 RN09 plus FZR 600-moje
Aprilia rs125.....poczatki przygody z dwoma kolami mojej zonki
Byly kappy 2.4 lpg +2.4 tds,zeta 2.0 turbo,lybra 1.9 jtd
Lancia Delta 2.0 turbo-moja zabawka-poki co w czesciach
Volvo xc 90- wół roboczy
Yamaha r1 RN09 plus FZR 600-moje
Aprilia rs125.....poczatki przygody z dwoma kolami mojej zonki
Byly kappy 2.4 lpg +2.4 tds,zeta 2.0 turbo,lybra 1.9 jtd
- marceli
- Klubowicz
- Imię: Marcin
- Kontakt:
To musisz naprawdę gnieść jej co każde skrzyżowanie i to ostro.Frytass pisze:14l w tym motorze to norma. Mi na krótkich dystansach średnio łoi z 16 litrów wachy bo nie mam jeszcze lpg. Motor nówka i nigdy błędów nie wywala. Klima zawsze hula a i but mój ciężki...
Jak pisałem wcześniej i teraz też zresztą sobie sprawdzałem to w cyklu mieszanym wyszło coś ponad 10l. a na trasie 9,5, może i było mniej bo teraz jak dolewałem to nalałem aż kilka razy mi odbijało.
W zimie jak używałem po mieście i do sklepu itp to miałem wyniki ok 14l.Ale w zasadzie trzymała się tych 12l.
Ja jak jest cieplej zauważam sporo mniejszy apetyt na Pb.
- stabraf
- Administrator
- Imię: Andrzej
Nie tak dawno nawet panewki mu obróciłomarceli pisze:To musisz naprawdę gnieść jej co każde skrzyżowanie i to ostro.Frytass pisze:14l w tym motorze to norma. Mi na krótkich dystansach średnio łoi z 16 litrów wachy bo nie mam jeszcze lpg. Motor nówka i nigdy błędów nie wywala. Klima zawsze hula a i but mój ciężki...

Kappa 2.0 turbo 20v, sedan '99, 220 pajaców;)
Zeta 2.1 TD Epic FREE
Mapa Użytkowników LKP-kliknij
Kliknij tutaj jeśli chcesz umieścić na mapie swoje dane (swoją Lancię, polecany warsztat, miejsce zlotu lub spotu)
Zeta 2.1 TD Epic FREE

Kliknij tutaj jeśli chcesz umieścić na mapie swoje dane (swoją Lancię, polecany warsztat, miejsce zlotu lub spotu)
- dj_tygrys
- Forumowicz/ka
- Imię: Grzechu
- Kontakt:
No panewki to standard w tym motorze, ja już jestem "po" i rok czasu śmiga bez problemów, co do spalania to w korkach i z klimą właśnie łyka 14 no i ostatni spod świateł nie ruszam.
Lancia Kappa 2.4 Benz. LX 2000 rok
- annubis17
- Forumowicz/ka
- Imię: Damian
A ja jestem w szoku bo jeżeli dobrze licze to mi spala 20l :O
Citroen XM 2.1D / Lancia Kappa 2.0 VIS
- stabraf
- Administrator
- Imię: Andrzej
To u mnie podobnie ale LPGannubis17 pisze:A ja jestem w szoku bo jeżeli dobrze licze to mi spala 20l :O

Jak se jeżdżę spokojniej to 15 / 16

Kappa 2.0 turbo 20v, sedan '99, 220 pajaców;)
Zeta 2.1 TD Epic FREE
Zeta 2.1 TD Epic FREE