Lybra 1.9 105KM - jak zwiększyć moc?
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
Lybra 1.9 105KM - jak zwiększyć moc?
Witam! Potrzebuje porady apropo zwiększenia mocy w lybrze 1.9jtd 105km BEZ CHIP TUNINGU. Domyślam się że wypadało by zmienić filtr powietrza, może dolot. Problem tkwi w tym, że nie wiem co konkretnie mam kupić czy w ogóle coś dopasuje. Był bym wdzięczny jak by ktoś obeznany doradził co konkretnie było by potrzebne ( firma, rozmiar, może coś jeszcze). Chciałbym dostarczyć 10-15 km do mojej stadniny. Z góry dziękuje za wszelkie porady. Pozdrawiam Lanciowicze:-)
Ostatnio zmieniony 06 lut 2011, 18:14 przez bargaw3181, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawiłem tytuł
Powód: poprawiłem tytuł
- LybraSW
- Klubowicz
- Imię: Michal
- Kontakt:
Re: Lybra 1.9 105KM - jak zwiększyć moc?
A ile zamierzasz przeznaczyć na ten cel i dla czego rezygnujesz z chiptuningu ??
Powyższe pytania są kluczowe do udzielenia ci konkretnej informacji z zakresu potencjalnych możliwości modyfikacji.
Powyższe pytania są kluczowe do udzielenia ci konkretnej informacji z zakresu potencjalnych możliwości modyfikacji.
Była - Lancia Lybra SW 2.4 JTD Bicolore - lll miejsce w konkursie piękności na zlocie LKP w Sielpii
Ford Focus II FL 1.6 TDCI 2010r
Cannondale F800 Lefty
Cięższa połówka MonikiSW
Cannondale F800 Lefty
Cięższa połówka MonikiSW
Założyć PowerBox Novitec, który można kupić ode mnie 

Pozdrowienia z ziemi Połczyńskiej
Lybra SW '99 1.9 jtd,
Lybra SW '99 1.9 jtd,
- LybraSW
- Klubowicz
- Kontakt:
Czytać uważnie : Bez chiptuningu !! 

Była - Lancia Lybra SW 2.4 JTD Bicolore - lll miejsce w konkursie piękności na zlocie LKP w Sielpii
Cannondale F800 Lefty
Cięższa połówka MonikiSW
Cannondale F800 Lefty
Cięższa połówka MonikiSW
Czytam uważnie. PowerBox to IMO nie jest chiptuning. Nie dotykasz kompa, nie zmieniasz map, nic z tych rzeczy... Montujesz PowerBox i tyle... Potem można go bezinwazyjnie zdemontować.LybraSW pisze:Czytać uważnie : Bez chiptuningu !!
Pozdrowienia z ziemi Połczyńskiej
Lybra SW '99 1.9 jtd,
Lybra SW '99 1.9 jtd,
- LybraSW
- Klubowicz
- Kontakt:
Box to rodzaj modyfikacji elektronicznej tylko nie przeprowadzanej w ECU tylko dostarczanej w postaci elementu zewnętrznego. Ma to samo zadanie co chiptuning tylko w innej formie.
Tuning mechaniczny diesla jest nieopłacalny. Dla czego ?? Już odpowiadam.
Modyfikacja dolotu wraz z Intercoolerem ( seryjny filtr, większy IC, dorabiane aluminiowe lub stalowe rury, łączniki z silikonu ) koszt orientacyjny - od 1500 zł w górę
Układ wydechowy ze stali nierdzewnej + kolektor wydechowy rurowy - od 3000 w górę.
Koszt orientacyjny - 4 500 zł. Przyrost mocy - max 15 KM
Plusy - Fajnie się tym chwalić przy piwie gościom z klubu VW Golfa III.
Minusy - Pogorszenie dynamiki na niskich obrotach, auto staje się głośniejsze, brak części do napraw po za zakładami tuningowymi.
Chiptuning w profesjonalnej firmie - 1200- 1500 zł wraz z hamownią i testami drogowymi - Przyrost mocy od 25 KM do oporu....
Każda modyfikacja mechaniczna silnika musi być zakończona dostrojeniem parametrów silnia w ECU. Ustawienia komputera są programowane pod warunki seryjne a każda ich zmiana
( dolot, wydech, turbo ) jest nieefektywna bez dopasowania elektroniki ( właściwe dawki paliwa, działanie turbo ). Tak czy inaczej będziesz musiał zaingerować w ECU co po prostu stanie się chiptuningiem.
Kolego, zakładając filtr stożkowy z allegro i rury z PCV załatwisz silnik w ciągu miesiąca. Wydech z BMW też tu nic nie da.
No i najważniejsze !!!! Każde podnoszenie mocy zaczyna się od doprowadzenia auta do stanu bdb ( sprzęgło, 2masa, rozrząd), oraz sprawdzeniem ogólnego stanu auta. Jeśli masz wycieki, słaby silnik w wyciekami, ślizgające się sprzęgło to NIKT nie zrobi ci chiptuningu nawet jak byś zapłacił extra.
Jeśli jednak masz auto w stanie super oraz dysponujesz kasą - pytaj o co chcesz. Na pewno doradzę.
Pozdro
Tuning mechaniczny diesla jest nieopłacalny. Dla czego ?? Już odpowiadam.
Modyfikacja dolotu wraz z Intercoolerem ( seryjny filtr, większy IC, dorabiane aluminiowe lub stalowe rury, łączniki z silikonu ) koszt orientacyjny - od 1500 zł w górę
Układ wydechowy ze stali nierdzewnej + kolektor wydechowy rurowy - od 3000 w górę.
Koszt orientacyjny - 4 500 zł. Przyrost mocy - max 15 KM
Plusy - Fajnie się tym chwalić przy piwie gościom z klubu VW Golfa III.
Minusy - Pogorszenie dynamiki na niskich obrotach, auto staje się głośniejsze, brak części do napraw po za zakładami tuningowymi.
Chiptuning w profesjonalnej firmie - 1200- 1500 zł wraz z hamownią i testami drogowymi - Przyrost mocy od 25 KM do oporu....
Każda modyfikacja mechaniczna silnika musi być zakończona dostrojeniem parametrów silnia w ECU. Ustawienia komputera są programowane pod warunki seryjne a każda ich zmiana
( dolot, wydech, turbo ) jest nieefektywna bez dopasowania elektroniki ( właściwe dawki paliwa, działanie turbo ). Tak czy inaczej będziesz musiał zaingerować w ECU co po prostu stanie się chiptuningiem.
Kolego, zakładając filtr stożkowy z allegro i rury z PCV załatwisz silnik w ciągu miesiąca. Wydech z BMW też tu nic nie da.
No i najważniejsze !!!! Każde podnoszenie mocy zaczyna się od doprowadzenia auta do stanu bdb ( sprzęgło, 2masa, rozrząd), oraz sprawdzeniem ogólnego stanu auta. Jeśli masz wycieki, słaby silnik w wyciekami, ślizgające się sprzęgło to NIKT nie zrobi ci chiptuningu nawet jak byś zapłacił extra.
Jeśli jednak masz auto w stanie super oraz dysponujesz kasą - pytaj o co chcesz. Na pewno doradzę.
Pozdro
Cannondale F800 Lefty
Cięższa połówka MonikiSW
Cannondale F800 Lefty
Cięższa połówka MonikiSW
-
Nie chciał bym być źle zrozumiany, nie miałem na myśli aby dodać coś pod maskę żeby było ładnie ślicznie i nieprzydatnie. Moim celem jest zwiększenie bezpieczeństwa np. pod czas wyprzedzania. Z chiptuningu nie chce korzystać bo prostu obawiam się że jakiś komputerowy "fachowiec" coś spiepszy jak to u nas w kraju często bywa. Moja dedukcja była taka że zainwestuje w dobry filtr powietrza który troszke pogoni samochód. W samochodzie mam nowy rozrząd (miesięczny) sprzęgło łapie tak jak powinno, auto nie jest w super stanie ale na pewno bd. LybraSW dzięki za wyczerpującą odp. pzdr.
- LybraSW
- Klubowicz
- Kontakt:
Co do chip tuningu to znajdź dobrą firmę i nie bedzie problemu. Co do Filtra powietrza to na pewno zauważyłeś że w Lybrze jest on zamknięty w obudowie. Zmiana filtra może jest wskazana w dychawicznych silnikach 1.2 8v ale nie w zamkniętych układach takich jak w Lybrze. Zmieniając filtr pogorszysz tylko osiągi auta.
Cannondale F800 Lefty
Cięższa połówka MonikiSW
Cannondale F800 Lefty
Cięższa połówka MonikiSW
Tylko chip tunning, sam filtr gowno ci da...hakus pisze:Nie chciał bym być źle zrozumiany, nie miałem na myśli aby dodać coś pod maskę żeby było ładnie ślicznie i nieprzydatnie. Moim celem jest zwiększenie bezpieczeństwa np. pod czas wyprzedzania. Z chiptuningu nie chce korzystać bo prostu obawiam się że jakiś komputerowy "fachowiec" coś spiepszy jak to u nas w kraju często bywa. Moja dedukcja była taka że zainwestuje w dobry filtr powietrza który troszke pogoni samochód. W samochodzie mam nowy rozrząd (miesięczny) sprzęgło łapie tak jak powinno, auto nie jest w super stanie ale na pewno bd. LybraSW dzięki za wyczerpującą odp. pzdr.
Wybieraj albo drogo i fajnie (LybraSW opisal co i jak) albo sprawdzony chiptuning
QV...soon:)
-
Dzięki za wszystkie odpowiedzi "Chip" wygrał
- CC
- Klubowicz
- Imię: Czarek
- Kontakt:

1. Nie jesteśmy Lanciowicze 
2. Swap jeszcze pozostał
3. Faktycznie chip jest najtańszy i najprostszy.

2. Swap jeszcze pozostał

3. Faktycznie chip jest najtańszy i najprostszy.
-
- Klubowicz
- Imię: Marek
- Kontakt:
Miałem to samo napisać....CC pisze:albo 2,4 150km
pozdro,
mp
- redy19
- Forumowicz/ka
- Imię: Mateusz
- Kontakt:
JTD - sportowy filtr
witam mam pytanie czy zamontowanie sportowego filtra powietrza do silnika jtd coś da ?
Ostatnio zmieniony 13 lut 2011, 13:34 przez bargaw3181, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: połączyłem tamat
Powód: połączyłem tamat
Re: JTD - sportowy filtr
Tu coś maszredy19 pisze:witam mam pytanie czy zamontowanie sportowego filtra powietrza do silnika jtd coś da ?

Pozdrawiam markiz
Lancia Lybra sedan 2.4jtd
Lancia Delta III 2.0 MJet
La pi? bella ? la Lancia
Lancia Lybra sedan 2.4jtd
Lancia Delta III 2.0 MJet
La pi? bella ? la Lancia