Witam.
Mam taki problem. Kiedy załącze klimatyzacje auto zaczyna głośno działać. Na początku myslałem, że to wtryski, ale byłem na testach. Wyszło, że to nie wtryski tak stukają. Po wyłączeniu klimy auto chodzi normalnie. Myślałem że to wtryski bo klimatyzacja daje duże obciążenie silnika, a odgłos tego stukania był podobny do wtrysków. Jednak kiedy klima jest wyłączona i kreci sie kierą to odgłos terkotania się też pojawia na chwilę podczas kręcenia. Lecz nie tak głośny jak przy tym gdy załączy sie klime. W tym serwisie od wtrysków powiedzieli że to może być sprzegło od klimatyzacji? Co do podobnego odgłosu lecz cichszego podczas kręcenia kierownicą nie wypowiedzieli się jednoznacznie. Co Panowie na to. Klimatyzacja chłodzi normalnie.
Lybra 1.9 115KM 2001r
Lybra 1.9 JTD - klimatyzacja głośno działa
- tomboy81
- Dopiero zaczyna na naszym forum
Lybra 1.9 JTD - klimatyzacja głośno działa
Lybra 1.9 JTD, 85kW
Re: Lybra 1.9 JTD - klimatyzacja głośno działa
Jak dla mnie ewidentnie któraś rolka albo napinacz Ci stuka , jako że pompa wspomagania jest na tym samym pasku co klimatyzacja ( u mnie strzelało sprzegiełko alternatora więc od tego bym zaczął).
- tomboy81
Dzieki za podpowiedz. Mechanik znajomego z innego miasta podpowiada ze to moze byc napinacz rozrządu. Podobno jest napinany hydraulicznie? W co nie chce mi sie wierzyć. Sam napinacz z rozrządem wymienilem w marcu i ma 5000 km. Paska i napinacza od klimy oraz wspomagania nie wymieniałem.
Auto już u mechanika ,zobaczymy.
Auto już u mechanika ,zobaczymy.
Lybra 1.9 JTD, 85kW
- tomboy81
Witam. Już problem się rozwiązał. Mechanik wyniuchał że to koło dwumasowe na pasku wielorolkowym. Wymienione i auto jak nowe. Przed wymianą trzęsło i chodziło jak ursus. Teraz cisza. 300zł za całość.
Lybra 1.9 JTD, 85kW