Wokół płukania silnika przed wymianą oleju narosło wiele mitów.
Niektórzy (a raczej większość) powtarzają zasłyszane historie od wujka kolegi-kolegi. Więc wolałbym, żeby wypowiedział się ktoś kto płukał silnik, a nie ktoś kto słyszał, że po płukaniu leje się olej z silnika.
Chodzi mi np. o preparaty typu Flush Engine... Oczywiście oleje zawierają w sobie składniki myjące, ale nie tak skoncentrowane jak preparaty do płukania silnika.
Tutaj więcej na ten temat
Proszę o opinię.
Płukał ktoś silnik JTD ?
Płukał ktoś silnik JTD ?
Lancia Lybra Intensa SW 1.9 JTD
Re: Płukał ktoś silnik JTD ?
Mam za sobą płukanie. Dzisiaj zalałem preparat (nie chcę robić reklamy - koszt środka około 20 zł), silnik popracował 15 min na wolnych obrotach. Olej spuściłem, zalałem świeżą Selenię WR.
Za kilka tysięcy napiszę czy wszystko OK. Pierwsze odczucie - silnik ciszej pracuje, ale to już doświadczyłem rok temu po zalaniu Selenii.
Nie znając co było lane w przeszłości (kupiłem auto używane) zrobiłem tak:
Rok temu zalałem Selenia WR, w tym roku płukanie EngineFlush i zalanie świeżą Selenią WR.
Według wielu, takie postępowanie = problem z silnikiem, rozszczelnienie silnika itp.
Zobaczymy jak będzie
Za kilka tysięcy napiszę czy wszystko OK. Pierwsze odczucie - silnik ciszej pracuje, ale to już doświadczyłem rok temu po zalaniu Selenii.
Nie znając co było lane w przeszłości (kupiłem auto używane) zrobiłem tak:
Rok temu zalałem Selenia WR, w tym roku płukanie EngineFlush i zalanie świeżą Selenią WR.
Według wielu, takie postępowanie = problem z silnikiem, rozszczelnienie silnika itp.
Zobaczymy jak będzie

Lancia Lybra Intensa SW 1.9 JTD
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
- Kontakt:
Płuczę przed każdą wymianą. W JTD (2.4) drugi raz, po czym zalewam 0W40, najchętniej Mobilem. Jedyne, co dodaję to Militec lub Motor-life. Bez zastrzeżeń 

-
- Forumowicz/ka
- Imię: rysiu
Po co wyprawiacie takie cuda,chcesz dokładnej wymiany oleju nagrzej silnik,zlej olej,ale zostaw odkręcony korek i filtr na kilka godzin,a olej pozostanie czysty nawet przez dłuższy czas.