Delta III 1.6 M-jet - szarpie przerywa silnik
- mojaDelta
- Dopiero zaczyna na naszym forum
- Imię: Monika
Delta III 1.6 M-jet - szarpie przerywa silnik
Witam serdecznie wszystkich Klubowiczów!
Moją Delte kupiłam w grudniu 2009 r. wiec już w krótce kończy mi sie gwarancja. Po przejechaniu 10 tyś km podczas zmiany biegu z 1 na 2 i z 2 na 3 gdy wskazówka obrotomierza przechodzi przez 2 tyś obrotów nastepuje przerwa w przyspieszaniu czyli szarpniecie jedno lub kilka i słychać odgłos tak jakby auto dostalo za dużo powietrza. Co ciekawe dzieje sie to tylko przy teperaturach dodatnich, tak około 20 stopni. Jeżdże już drugi rok do serwisu, a właściwie do dwóch. Wymienili mi przepustnice, termostat, i czujnik pod pedałem gazu. obecnie serwisuje auto w serwisie PZMot w Kielcach, gdzie nabyłam Delte i po tym co wyprawiają podejrzewam, ze chcą mnie zostawić z niesprawnym silnikiem. po ostatniej naprawie (nieudanej), nawet nie wykonali ze mną jazdy próbnej. Po wyjechaniu z serwisu nie zdążyłam wrócić do domu bo oczywiście szarpało mi po drodze. Napisałam pismo do kierownika serwisu, który mi oświadczył, ze po ostatniej naprawie wykonana została ocena techniczna przez rzeczoznawce, który stwierdził, że auto nie posiada wady. W związku z tym nakreciłam film kilkunastominutowy, na którym widać około 10 szarpnieć. W związku z powyższym prosze o informacje, może ktos miał podobny problem i sobie z nim poradził. Nie bede już sie rozpisywac jak potraktował mnie gwarant Fiat Auto Poland, po moich zgłoszeniach na infolinii i pisemnie, nikomu nie Życze mieć takiego gwaranta. Pozdrawiam.
Moją Delte kupiłam w grudniu 2009 r. wiec już w krótce kończy mi sie gwarancja. Po przejechaniu 10 tyś km podczas zmiany biegu z 1 na 2 i z 2 na 3 gdy wskazówka obrotomierza przechodzi przez 2 tyś obrotów nastepuje przerwa w przyspieszaniu czyli szarpniecie jedno lub kilka i słychać odgłos tak jakby auto dostalo za dużo powietrza. Co ciekawe dzieje sie to tylko przy teperaturach dodatnich, tak około 20 stopni. Jeżdże już drugi rok do serwisu, a właściwie do dwóch. Wymienili mi przepustnice, termostat, i czujnik pod pedałem gazu. obecnie serwisuje auto w serwisie PZMot w Kielcach, gdzie nabyłam Delte i po tym co wyprawiają podejrzewam, ze chcą mnie zostawić z niesprawnym silnikiem. po ostatniej naprawie (nieudanej), nawet nie wykonali ze mną jazdy próbnej. Po wyjechaniu z serwisu nie zdążyłam wrócić do domu bo oczywiście szarpało mi po drodze. Napisałam pismo do kierownika serwisu, który mi oświadczył, ze po ostatniej naprawie wykonana została ocena techniczna przez rzeczoznawce, który stwierdził, że auto nie posiada wady. W związku z tym nakreciłam film kilkunastominutowy, na którym widać około 10 szarpnieć. W związku z powyższym prosze o informacje, może ktos miał podobny problem i sobie z nim poradził. Nie bede już sie rozpisywac jak potraktował mnie gwarant Fiat Auto Poland, po moich zgłoszeniach na infolinii i pisemnie, nikomu nie Życze mieć takiego gwaranta. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 29 sie 2012, 11:10 przez Dudi, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Proszę tytułować posty zgodnie z zasadami/Poprawione
Powód: Proszę tytułować posty zgodnie z zasadami/Poprawione
- mojaDelta
Re: Pilne!!! Lancia Delta III-szarpie przerywa silnik-pomocy
Witam 
No tak, zapomniałam podać. Posiadam Delte z silnikiem 1.6 diesel 120 KM.
Pozdrawiam

Pozdrawiam
Re: Delta III 1.6 M-jet - szarpie przerywa silnik-pomocy!!!!
Na moje oko wygląda na zawór recyrkulacji spalin EGR ( choć oczywiście nie ma na to pewności ). Zrób zgłoszenie do serwisu - niech go wymienią i nie podpisuj później odbioru sprawnego auta do momentu jak nie upewnisz się , że minęło .
Pisma oficjalne - FAP i serwis z dowodami nadania i odbioru ( polecony za potwierdzeniem odbioru ) Nie wiadomo czy sprawa nie skończy się w sądzie , więc musisz mieć dowody . Jeśli teraz zgłosisz ( spróbuj u innego dealera choć wiem , że to nie łatwe ) - będziesz miała jeszcze przed końcem gwarancji zgłoszoną usterkę i powtarzam - dopóki się nie upewnisz , że jest ok nie podpisuj .
Jeśli pechowo się okaże , że usterka zniknęła a za dzień - dwa - pojawi się znowu - znów zgłaszaj .
Pisma oficjalne - FAP i serwis z dowodami nadania i odbioru ( polecony za potwierdzeniem odbioru ) Nie wiadomo czy sprawa nie skończy się w sądzie , więc musisz mieć dowody . Jeśli teraz zgłosisz ( spróbuj u innego dealera choć wiem , że to nie łatwe ) - będziesz miała jeszcze przed końcem gwarancji zgłoszoną usterkę i powtarzam - dopóki się nie upewnisz , że jest ok nie podpisuj .
Jeśli pechowo się okaże , że usterka zniknęła a za dzień - dwa - pojawi się znowu - znów zgłaszaj .
"Jak pięknie się różnimy..."
DELTA 1.6 MultiJet ORO - EGR & DPF off z nową mapą : 149 KM / 362 Nm - Tramonto / Fiat 500 L PopStar 1.4 95 KM + LPG kolor BLACK / WHITE
Ty nie kupiłeś Lancii . Dostałeś Ją gratis . Zapłaciłeś tylko za udział w przedsięwzięciu ... No i przedsięwzięcie się zes...ło
-----------------------------------------
DELTA 1.6 MultiJet ORO - EGR & DPF off z nową mapą : 149 KM / 362 Nm - Tramonto / Fiat 500 L PopStar 1.4 95 KM + LPG kolor BLACK / WHITE
Ty nie kupiłeś Lancii . Dostałeś Ją gratis . Zapłaciłeś tylko za udział w przedsięwzięciu ... No i przedsięwzięcie się zes...ło

Z góry przepraszam za offtopic, ale rzuciło mi się w oczy: diesel, 2 lata i 10kkm przebiegu. A tu, kiedy ktoś che kupić 10-letniego klekota z podobnym przelotem, to wszyscy krzyczą, że niemożliwe 

Może niski przebieg wynika z faktu że auto często stoi u mechanika:D?
A do autorki moja rada, bo skoro nie pomogły serwisy, to użytkownicy przez forum też nie. Bo auto jest nowe, i niezbyt popularne. Uderz może do :
klik
Nagłośnij sprawę, powołaj niezależnego rzeczoznawcę+ Rzecznik Praw Konsumenta..
Bo coś czuję, że po dobroci nie wiele zdziałasz.
A do autorki moja rada, bo skoro nie pomogły serwisy, to użytkownicy przez forum też nie. Bo auto jest nowe, i niezbyt popularne. Uderz może do :
klik
Nagłośnij sprawę, powołaj niezależnego rzeczoznawcę+ Rzecznik Praw Konsumenta..
Bo coś czuję, że po dobroci nie wiele zdziałasz.
QV...soon:)
- Gros
- Klubowicz
- Imię: BogdanA
Re: Pilne!!! Lancia Delta III-szarpie przerywa silnik-pomocy
Koleżanko wyjedź po prostu na dłuższą trasę i daj mu w ';DUPSKO" niech przepali pająki ,bo wydaje mi się że problemem tego Diesla jest stanie i tu będzie jedyny powódmojaDelta pisze:Witam
Pozdrawiam

- mojaDelta
Dziekuje za porady. Musze coś dojaśnić
.Auto zaczeło przerywać po przejechaniu 10 tyś km, obecnie na liczniku jest około 44 tyś :)w tym pół roku nie jeździłam. Mozliwe, ze wada była od początku, ponieważ auto kupiłam w zimie 2009, a przerywanie wystepuje tylko przy temperaturze około 20 stopni. Dodatkowo gdy postoi troche np. dzień, to przerywanie wystepuje rzadziej. Od zakupu byłam juz kilkanaście razy w serwisie wiec bardzo mało prawdopodobne, że trafią na felerną cześć przed końcem gwarancji. Co do "pogonienia" samochodu, to dynamiczna jazda nie jest mi obca
. Brałam udział w wielu imprezach- OFF ROAD, szkoła jazdy Subaru, poślizgi kontrolowane, trojlery. Gdyby nie nasze polskie super ceny paliw, to teraz jeździłabym CAMARO. Taka ze mnie mała fanka motoryzacji
. Jest to mój czwarty nowy samochód z silnikiem diesla. Poprzednie jeździły bez zarzutu a ten czwarty okazał sie nie trafiony. Mam nadzieje, że może ktoś ma taki sam problem jak ja i trafi na ten post " siła tkwi w grupe". Za wszelkie wskazówki jeszcze raz dziekuje. Jutro jade z powrotem do serwisu i zobacze na własne oczy tego super rzeczoznawce. Wezme ze soba kamere, teraz musze sie zabezpieczac i pilnować terminów. Jezeli ma juz ktoś jakieś doświadczenia z serwisami, gwarantami i postepowaniem sądownym, bede bardzo wdzieczna za wskazówki. Pozdrawiam.

No to ja trzymam kciuki - żebyś w sprawach prawno - reklamacyjnych wymiatała niczym Camaro . Powiem tylko , że znam sporo osób z tym silnikiem w Bravo i podobnego problemu nie zauważyłem , więc raczej nie jest to TTTM
( ten typ tak ma )
Ale podobne objawy były opisywane w przypadku problemów z EGR ( cholerna ekologia ) a nie widziałem , żebyś wspominała o wymianie czy czyszczeniu tego zaworu . Jeśli będziesz zmuszona poradzić sobie za własne środki mimo wszystko - polecę Ci na priva kogoś kto wie bardzo dużo o dieslach ( szczególnie fiatowskich )

Ale podobne objawy były opisywane w przypadku problemów z EGR ( cholerna ekologia ) a nie widziałem , żebyś wspominała o wymianie czy czyszczeniu tego zaworu . Jeśli będziesz zmuszona poradzić sobie za własne środki mimo wszystko - polecę Ci na priva kogoś kto wie bardzo dużo o dieslach ( szczególnie fiatowskich )

- mojaDelta
Ufff! Jestem po wizycie w serwisie. Kierownik wogóle sie nie pojawił choć byliśmy umówieni na jazde z rzeczoznawcą, a pracownicy nic nie wiedzieli o mojej sprawie. Na szczeście pojawił sie rzeczoznawca i odbyliśmy jazde. Było nas piecioro jeżdżących
no i silnik oczywiście przerywał. Pan rzeczoznawca twierdził, że jak jeździł z kierownikiem bez mojej wiedzy, to nie przerywał ( kurcze może mój samochód obraził sie na mnie i tylko gdy ja w nim siedze to robi coś takiego
, bo oczywiście to nie ja kierowałam podczas testów, żeby nie było, że brak mi wystarczających umiejetności do kierowania autem
). W każym bądź razie komputer nic nie pokazał, Pan powiedział, że samochód przerywa, ale to takie mało istotne, nawet stwierdził, że gdyby on tak miał w swoim samochodzie, to jemu by to nie przeszkadzało
- widać kto mu płaci za usługi:). Samochodu nie zostawiłam w serwisie bo nie wiedzą co zrobić skoro rzeczoznawca tez nie wie. Oczywiście wpisali, że odmawiam, ale na moje szczescie wysłałam wcześniej pismo do gwaranta FAP z ponownym wezwaniem do wymiany auta wiec do póki nie otrzymam odpowiedzi jestem kryta. Z tego co sie dowiedziałam, to wpłynely juz pisma do gwaranta od rzecznika prasowego i TVN Turbo w mojej sprawie. Na szczescie jeszcze istnieja dobre dusze, które pomagają w beznadziejnych sytuacjach. Mimo wszystko gdyby przypadkowo ktoś trafił na mój post i miałby do czynienia z taką usterką, to bede bardzo wdzieczna za informacje.

mojaDelta, zadam może banalne pytanie - czy wymieniali filtr paliwa? (diesle chyba go mają). Pytanie drugie - czy nie podejrzewają tego francowatego DPFa (filtra cząstek stałych - ekoterroryzm) i trzecie - czy nie podejrzewają tego EGR? (ekoterroryzm po raz drugi). I moje współczucie że tak fajne autko sprawia ci problemy. U mnie na razie odpukać bez zarzutu.
BYŁA Lancia Delta III 1,4 t-jet 150KM ORO + Blue&Me... fantastyczne auto...
Jest Volvo S60 D4 summum automat z całą lista dodatków

G360 - zgadzam się , że filtr + ekoterror będą raczej winne . Oczywiście mogą byc błędy sterownika i programu i tysiąc innych rzeczy - ale EGR powinni profilaktycznie wymienić - jak i filtr paliwa - tylko wtedy skasują Koleżankę za filtr - a nie wiadomo czy pomoże .
A do autorki tekstu ponawiam apel - walcz do skutku !
A do autorki tekstu ponawiam apel - walcz do skutku !

Mój kolega miał podobne objawy w nowym mondeo przy podobnym przebiegu. Czyli przyspieszanie i nagle przymulenie. Na szczęście przyczyną okazał się zapchany do bólu filtr paliwa (a już pół auta mieli zamiar mu wymienić). Filtra paliwa nikt nie podejrzewał, bo auto było tankowane na tylko Shellu dieslem v-power. Po jego przygodzie przynajmniej wiem ile te vipałery warte
.

BYŁA Lancia Delta III 1,4 t-jet 150KM ORO + Blue&Me... fantastyczne auto...

- mojaDelta
Filtr paliwa wymienili mi w grudniu na przeglądzie (przynajmniej jest na fakturze). Wraz z pierwszymi temperaturami na plus pojawiło sie przerywanie silnika. Skontaktowałam sie z innym rzeczoznawcą (nie opłacanym przez PZMot), który twierdzi, że to problem z doładowaniem. Każda ASO powinna sobie z tym poradzić bez problemu i tu pojawia sie pytanie, dlaczego nie poradził sobie Auto Res Rzeszów i POZMot Kielce? Brak wiedzy czy.... w przypadku Kielc próbują załatwić sobie coś na moje konto. Podejrzenia mam uzasadnione. Podczas wymiany klamek i znaczka LANCIA na tylnej szybie, nie dość że porysowali mi szybe, to wymienili tylko 3 klamki a jedną wypolerowali. Jak podpisywałam dokumenty serwisowe, to przez przypadek zaglądnełam do wewnetrznych dokumentów serwisowych i tam było napisane,że wymienili mi 4 klamki !!!! Oczywiście wymienili mi tą czwartą na mojej kolejnej wizycie tłumacząc sie, że wtedy jedną dostali uszkodzoną. Niestety kierownik tego serwisu nie cieszy sie dobrą opinią co do wiarygodności (szkoda, że teraz dopiero sie o tym dowiedziałam). Sugeruje, aby wszyscy uzytkownicy Delty III sparwdzili sobie stan klamek po zimie, ja już wymieniałam dwa razy, pojawiają sie tzw. purchle.
Trzymam kciuki za końcowy sukces . Co do poprzedniego posta kolegi o paliwie - byłem właśnie na sympozjum i siadłem sobie obok gości który pracuje w Lotosie - VPower tez jest od nich ...