Lybra 1.9 JTD - ogrzewanie działa tylko na lewą stronę

Awatar użytkownika
MICHO
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Michał

Lybra 1.9 JTD - ogrzewanie działa tylko na lewą stronę

Post autor: MICHO » 08 paź 2011, 13:24

Jako że zrobiło się bardzo zimno dziś postanowiłem podczas jazdy trochę się dogrzać! Okazało się że jakkolwiek bym nie ustawiał przestawiał i włączał to ciepłe powietrze leci tylko na lewą stronę! Zarówno na szybę jak i nawiewami na desce jak i na nogi :( Z tyłu również tylko lewa grzeje! Niby mały problem bo głównie jeżdżę sam i na mnie leci ciepłe powietrze ale niepokoi mnie ten objaw! Prawa strona w ogóle nie reaguje na zmianę temperatury! Szukałem na forum rozwiązania ale nie znalazłem :( Co może być przyczyną? Jestem zielony w temacie bo to moje pierwsze auto z climatronikiem ... Z góry dziękuję za wszelką pomoc!
LANCIA LYBRA 1.9 JTD - odjechała w siną dal ...
FIAT TIPO 1.4 16V 2016

MojaWłoskaMiłość

Awatar użytkownika
michalkrk
Klubowicz
Klubowicz

Re: Lybra 1.9 JTD - ogrzewanie działa tylko na lewą stronę

Post autor: michalkrk » 08 paź 2011, 13:31

Uszkodzenie silniczka sterującego. Takich silniczków jest w sumie 3 albo więcej sztuk. Ten, który u ciebie jest walnięty będzie po prawej stronie gdzieś chyba na wysokości kolana (trzeba zdemontować cały tunel + okolice ics i być może schowek pasażera). Na forum jest gdzieś fotorelacja z tego zabiegu. Jeśli się mylę to niech ktoś mnie poprawi. Jest to typowa usterka Lybry :) Ja miałem uszkodzenie silniczka ze strony lewej i miałem tylko zimne powietrze na lewą stronę. Tutaj masz zdjęcie i opis silniczków: viewtopic.php?f=108&t=43327
Lancia Ypsilon `11 platinium
c3 2018

Awatar użytkownika
MICHO
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: MICHO » 08 paź 2011, 13:56

No to pewnie będzie to :) Wielkie dzięki! Już widzę że łatwo nie będzie ;) A teraz jeszcze pytanie jaki jest koszt takiego silniczka ?
FIAT TIPO 1.4 16V 2016

MojaWłoskaMiłość

Awatar użytkownika
michalkrk
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: michalkrk » 08 paź 2011, 13:59

Ja dałem 50 zł za używkę i to była okazja rok temu (średnio wtedy po 70 zł były). Najlepiej szukać o tych samych numerach. Jak patrze na Allegro to najtańsza sztuka chyba: silniczek regulacji temperatury U mnei silniczek o tym numerze jak z aukcji był na stronę lewą z tym, że nie wiem czy lewa i prawa strona jest zamienna.
c3 2018

Awatar użytkownika
marmal
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: marmal » 08 paź 2011, 15:03

MICHO tyle problemów z tymi silniczkami - sam widzisz ;) Nie lepiej wozić po prawej stronie gorące kobiety :?: :D przynajmniej w okresie zimowym, na lato sobie zmienisz na te "zimne" : gafa :
Pozdrawiam - Marian

Awatar użytkownika
MICHO
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: MICHO » 08 paź 2011, 15:33

michalkrk, dziękuję za wszelką pomoc :) Już jestem spokojniejszy bo wiem mniej więcej co się zwaliło :) Koszty nie jakieś wielkie a będzie okazja się pogrzebać w Lucynce :) W następnym tygodniu udam się do odpowiedniej osoby w celu usunięcia usterki, zresztą też Michała! Bo Michały to zajefajne chłopaki są!

marmal, no niestety na prawym fotelu jeździ zona i kwiczy że jej zimno dmucha! :P jadę niebawem do sanatorium to może jakieś gorące sztuki będą hahahaha .... ;) Dzięki za troskę i wsparcie! Mariany to tez fajne chłopaki bo ja na drugie mam Marian i mój tata to Marian :P
FIAT TIPO 1.4 16V 2016

MojaWłoskaMiłość

Awatar użytkownika
michalkrk
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: michalkrk » 08 paź 2011, 16:41

Żeby nie szukać jak rozgrzebiecie już auto - to klucz do śrub od silniczka ma "typowy" rozmiar 5,5 :)
c3 2018

Awatar użytkownika
FXX
Administrator
Administrator
Imię: Kamil

Post autor: FXX » 08 paź 2011, 18:47

U mnie ten problem o dziwo sam się rozwiązał, po kilku dniach coś się odblokowało i śmiga do tej pory prawidłowo.
Peugeot 508 II SW 1.6pT
Peugeot 308 II 1.6bHDI

Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 159 SW 2.4JTDm
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD

Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX

Awatar użytkownika
MICHO
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: MICHO » 08 paź 2011, 18:57

FXX pisze:U mnie ten problem o dziwo sam się rozwiązał, po kilku dniach coś się odblokowało i śmiga do tej pory prawidłowo.
Próbowałem włączać i wyłączać oraz przełączać! na razie nie działa! Zobaczymy co dalej! Póki co nawiewy z prawej strony są zamknięte :) Konsultowałem się z moim mechesem i powiedział że często zdarza się też że kabelek zaśniedzieje albo wtyczka się przepali lub coś rozłączy! Będziemy sprawdzać! :)
FIAT TIPO 1.4 16V 2016

MojaWłoskaMiłość

Awatar użytkownika
marmal
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: marmal » 08 paź 2011, 20:06

Próbowałem włączać i wyłączać oraz przełączać! na razie nie działa! Zobaczymy co dalej! Póki co nawiewy z prawej strony są zamknięte :)
No i dobrze póki co dbaj o żonę coby jej nie podwiewało :D
Pozdrawiam - Marian

Awatar użytkownika
ESSOX
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Robert

Post autor: ESSOX » 08 paź 2011, 22:37

MICHO pisze:
FXX pisze:U mnie ten problem o dziwo sam się rozwiązał, po kilku dniach coś się odblokowało i śmiga do tej pory prawidłowo.
Próbowałem włączać i wyłączać oraz przełączać! na razie nie działa! Zobaczymy co dalej! Póki co nawiewy z prawej strony są zamknięte :) Konsultowałem się z moim mechesem i powiedział że często zdarza się też że kabelek zaśniedzieje albo wtyczka się przepali lub coś rozłączy! Będziemy sprawdzać! :)
U mnie po stronie kierowcy. Wystarczy położyć się pod kierownicą na dywaniku, zlokalizować silniczek i lekko puknąć go śrubokrętem. Od razu zaskakuje i widać oraz słychać jak przełącza się cięgno. Takie pukanie pomaga już 3 zimę :lol:
Jak zrobi się ciepło , wtedy jest chłodzenie i już na grzanie nie przeskoczy sam, trzeba puknąć .
Lybra SW 2,4JTD

Awatar użytkownika
MICHO
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: MICHO » 09 paź 2011, 21:08

Jutro będę lokalizował i pukał :) Po lewej to będzie też dostępne tak jak z prawej żeby puknąć ? :)
FIAT TIPO 1.4 16V 2016

MojaWłoskaMiłość

Big daddy
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Big daddy » 09 paź 2011, 23:11

Po lewej jest lepszy dostęp z tego co się orientuje z prawej masakra :| Po rozbiórce to teraz wiem jak tam zajrzeć ale wcześniej ...
http://www.afczwa.com Czestochowskie Forum Akwarystyczne

Awatar użytkownika
MICHO
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: MICHO » 10 paź 2011, 8:53

No właśnie tak myślałem! Źle się wysłowiłem dwa posty wyżej, jak to pisałem to mi się już strony z powodu alkoholu myliły :) Czyli odkładam to na przyszły tydzień i będziemy rozbierać niestety :(
FIAT TIPO 1.4 16V 2016

MojaWłoskaMiłość

Awatar użytkownika
MICHO
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: MICHO » 19 paź 2011, 14:13

No i po bólu :) Udało się temat ogarnąć kosztem 100 zł. jak się okazało silniczek do Passata B5 jest identyczny i pasuje do Lybry! Nawet nie było wielkiej tragedii, temat opanowany w 3 godziny! Dziękuję za pomoc w diagnozie i naprowadzeniu! temat do zamknięcia :) pozdrawiam!
FIAT TIPO 1.4 16V 2016

MojaWłoskaMiłość

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nadwozie i wnętrze”