Lybra 2,4 JTD - wymiana zimeringu na wale od strony rozrządu

Awatar użytkownika
asusx
Dopiero zaczyna na naszym forum
Imię: Marcin

Lybra 2,4 JTD - wymiana zimeringu na wale od strony rozrządu

Post autor: asusx » 13 paź 2011, 23:51

Panowie dramat . Proszę o pomoc . Jako ,że zmieniam rozrząd w mojej Lancii postanowiłem wymienić też zimering na wale korbowym od strony rozrządu( mocno się poci ). Próbowaliśmy z mechanikiem przez 3 godziny odkręcić śrubę mocującą dolne koło rozrządu - bez rezultatu. Stąd moje pytanie co może być grane - czy tam jest lewy gwint czy prawy? .Czy może ktoś wkręcił tę śrubę na klej - co może pomóc? . Odkręcaliśmy naprawdę solidnym sprzętem - klucz 19 na 3/4 i rura około 1,5 metra i nic. Czy ktoś ma jakieś pomysły jak to ruszyć bo ja się lekko załamałem - czy pomoże już tylko rozwiercenie tej śruby. Pozdrawiam i czekam na szybką odpowiedź gdyż jutro znowu walka z tym ustrojstwem mnie czeka. Marcin
Lybra SW 2.4 JTD

Awatar użytkownika
volf
Klubowicz
Klubowicz

Re: Lybra 2,4 JTD - wymiana zimeringu na wale od strony rozr

Post autor: volf » 14 paź 2011, 21:58

Gwint lewy a moment dokręcania to zdaje się 360Nm, porządny klucz udarowy 3/4 cala powinien dać radę.
KAPPA TDS & JTD

Awatar użytkownika
asusx
Imię: Marcin

Re: Lybra 2,4 JTD - wymiana zimeringu na wale od strony rozr

Post autor: asusx » 15 paź 2011, 14:52

Dzięki serdeczne . Już odkręcone ,zmieniony rozrząd ,uszczelniacze wału i wałka rozrządu uszczelniacz na wale od strony sprzęgła oraz obita tarcza sprzęgłowa - jeszcze poskładać i może będzie luzik :D
Lybra SW 2.4 JTD

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”