Kappa TDS - odpalanie elektryka
Kappa TDS - odpalanie elektryka
He...lp .Problem z odpaleniem auta natury elektrycznej ...chyba..., a mianowicie
ostatnio miałem problem z uruchomieniem auta -przygasało wszelkie oświetlenie, padło na rozrusznik i akumulator
-rozrusznik przeczyszczony,ponadpalane elementy wymienione -działa
-akumulator wymieniony .Auto odpala od strzału ...wczoraj pojechałem zmienić oponki i na podnośniku jak miałem zjechać okazało się że nie zjadę bo nie odpalę .
Kontrolki wentylatory wszystko działa jak należy, po przekręceniu kluczyka w pozycję startu silnika -martwa cisza ...może nie dokładnie -coś prztyka (przekażnik pod kierownicą )ale rozrusznik nie reaguje ...kluczyk odbija w stacyjce, nawiew działa (ktoś gdzieś pisał że jak nie działa to stacyjka walnięta)....ludziska podpowiedzcie co jeszcze obejrzeć ...acha masa dodatkowa podpięta pod śruby mocowania rozrusznika ...rozrusznik kręci przy krótkim zwarciu .Pozdro i dzięki z sugestie
ps 1 ddatkowe info ..wczoraj przed fochem wymieniałem filtr p.pyłkowy czy mogłem coś obruszyć przy przekażnikach ?...
ostatnio miałem problem z uruchomieniem auta -przygasało wszelkie oświetlenie, padło na rozrusznik i akumulator
-rozrusznik przeczyszczony,ponadpalane elementy wymienione -działa
-akumulator wymieniony .Auto odpala od strzału ...wczoraj pojechałem zmienić oponki i na podnośniku jak miałem zjechać okazało się że nie zjadę bo nie odpalę .
Kontrolki wentylatory wszystko działa jak należy, po przekręceniu kluczyka w pozycję startu silnika -martwa cisza ...może nie dokładnie -coś prztyka (przekażnik pod kierownicą )ale rozrusznik nie reaguje ...kluczyk odbija w stacyjce, nawiew działa (ktoś gdzieś pisał że jak nie działa to stacyjka walnięta)....ludziska podpowiedzcie co jeszcze obejrzeć ...acha masa dodatkowa podpięta pod śruby mocowania rozrusznika ...rozrusznik kręci przy krótkim zwarciu .Pozdro i dzięki z sugestie
ps 1 ddatkowe info ..wczoraj przed fochem wymieniałem filtr p.pyłkowy czy mogłem coś obruszyć przy przekażnikach ?...
Ostatnio zmieniony 11 lis 2011, 12:43 przez mikaeltdi, łącznie zmieniany 2 razy.
była Lancia Kappa 2,4 TDs 1995r.
bylo Renault Espace 1,9DCI 2004r.
bylo Renault Laguna 2 1,9DCI 2002r.
jest Lancia k 2.0 155KM 1996
jest Renault Laguna 3 2.0DCI 2008r. 180KM 400Nm
- topcio
- Prezes Lancia Klub Polska
Re: Kappa TDS - odpalanie elektryka
W 20V jest taki duży bezpiecznik między akumulatorem a grodzią, kiedyś jak zaśniedział i nie kontaktował to miałem podobne objawy.
Dzięki topcio1...w TDS też jest bezpiecznik duuuzy i jest tez blaszkowy ...poczyszczone ,dokręcone(blaszkowy)i jeszcze kilka innych pomacanych....auto raz odpali a raz nie ...aktualnie odpaliło kilka razy z kolei
mam nadzieje że już tak zostanie...właściwie to za dużo rzeczy dotknąłem żeby zdiagnozowac co mogło być lub jest powodem usterki...nadal czekam na podpowiedzi
tak w razie gdyby znów się obraziła na mnie .
Pozdro

Pozdro
Z tym wentylatorem nawiewu to jest tak, że w momencie przekręcenia kluczyka w pozycję rozrusznik jest wyłączany.
Nie wiem czy koło filtra pyłkowego nie znajduje się właśnie przekaźnik od rozrusznika, może tam coś nie łączy.
Nie wiem czy koło filtra pyłkowego nie znajduje się właśnie przekaźnik od rozrusznika, może tam coś nie łączy.
KAPPA TDS & JTD
Koło filtra pyłkowego jest przekaźnik i bezpiecznik,ale ja stawiam na słabe połączenie w rozdzielaczu pod bezpiecznikiem blaszkowym.Mi się w poprzednim tds robiły takie cuda.Potrafiła sobie zgasnąć na środku skrzyżowania.Doprowadziłem do ładu połączenia i skończyły się problemy.
Ale zrób eksperyment w celu wykluczenia rozrusznika,odkręć ten cienki przewód z cewki rozrusznika i podłącz w to miejsce na krótko z aku plus.Jeśli rozrusznik zadziała to szukaj w połączeniach elektrycznych,np na podszybiu.Spalony bezpiecznik rozrusznika wyłączy też nawiewy i wycieraczki. Jeśli po podaniu plusa na cewkę rozrusznik się nie odezwie,masz winowajce.
Ale zrób eksperyment w celu wykluczenia rozrusznika,odkręć ten cienki przewód z cewki rozrusznika i podłącz w to miejsce na krótko z aku plus.Jeśli rozrusznik zadziała to szukaj w połączeniach elektrycznych,np na podszybiu.Spalony bezpiecznik rozrusznika wyłączy też nawiewy i wycieraczki. Jeśli po podaniu plusa na cewkę rozrusznik się nie odezwie,masz winowajce.
- brygadzista1
- Klubowicz
- Imię: Hubert
Tez sprobowalbym na krotko go podlaczyc bo tak zdefiniujesz na 100% czy rozrusznik masz ok. Oczywiscie zrob to wtedy gdy znow zastrajkuje. Mi to wyglada rowniez na szczotki. Sam przerabialem ten temat w tym miesiacu a objawy identyczne. Z tym ze u mnie jak juz zastrajkowal to na amen.
Była:Piękna Lybra 1.9 JTD 115
Tysiące części do modeli: THESIS/LYBRA/PHEDRA/KAPPA oraz inne włoskie marki
SZUKASZ WŁOSKIEGO AUTA? POMOGĘ CI W ZNALEZIENIU ZADBANEGO EGZEMPLARZA
SPROWADZANIE SAMOCHODÓW NA ZAMÓWIENIE - 781952180
WYBIERZ MAILA ZAMIAST PW - it.carczesci@gmail.com
Tysiące części do modeli: THESIS/LYBRA/PHEDRA/KAPPA oraz inne włoskie marki
SZUKASZ WŁOSKIEGO AUTA? POMOGĘ CI W ZNALEZIENIU ZADBANEGO EGZEMPLARZA
SPROWADZANIE SAMOCHODÓW NA ZAMÓWIENIE - 781952180
WYBIERZ MAILA ZAMIAST PW - it.carczesci@gmail.com
Hej .Był podłączany na kótko i śmiga ...jak na razie bez problemów być może że przy wymianie filtra coś poluzowałem ..pózniej poprawiałem aktualnie jest OK.
Dzięki za pomoc.
Dzięki za pomoc.