Lybra - klapka wlewu paliwa, nie otwiera się.

promokator
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Michał

Lybra - klapka wlewu paliwa, nie otwiera się.

Post autor: promokator » 17 sty 2012, 9:07

Panowie, nie mogę otworzyć wlewu paliwa. Jest na to jakiś sposób?
Ostatnio zmieniony 17 sty 2012, 9:34 przez stabraf, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Tytułujemy zgodnie z zasadami - poprawiłem.
Pozdrawiam...
Lybra 1.8

Awatar użytkownika
Spxcompany
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Marcin
Kontakt:

Re: Klapka wlewu paliwa, nie otwiera się.

Post autor: Spxcompany » 17 sty 2012, 9:30

W Lybrze otwiera się bez problemu jeśli samochód nie jest zamknięty chyba że dostanie się trochę wody do zamka wlewu i zamarznie - wtedy trza na chama ale sposobem ;)
Pozdrawiam - Marcin
Obecnie: Lancia Musa 1,9MTJ 2005 PLATINO
Wcześniej: Lancia Lybra 1,9JTD 2003 Sedan
Ford Mondeo 2,5 V6 1997 Kombi
VW Golf III 1,4 1992 Hatchback

promokator
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Re: Lybra - klapka wlewu paliwa, nie otwiera się.

Post autor: promokator » 17 sty 2012, 15:16

Dwa dni temu nawalił mi centralny zamek (gdy otwieram z kluczyka to zamki się otwierają i po sekundzie same zamykają, więc mam tylko sekundę by złapać klamkę i wejść do środka !). A teraz wjeżdżam na stację paliw i nie mogę dostać się do wlewu paliwa. Czy klapak wlewu paliwa ma coś wspólnego z elektryką? i/lub centralnym zamkiem? Czy jest jakiś sposób na otwarcie tej klapki, paliwo mi się kończy !!!
Ostatnio zmieniony 17 sty 2012, 15:54 przez stabraf, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wyciąłem niepotrzebne docinki...
Pozdrawiam...
Lybra 1.8

Awatar użytkownika
stabraf
Administrator
Administrator
Imię: Andrzej

Post autor: stabraf » 17 sty 2012, 15:54

Nie wiem jak w Lybrze, ale w K jest też rygiel przy klapce wlewu paliwa. Może niech Ci ktoś otwiera auto, a Ty w tym momencie szybko postaraj się otworzyć klapkę...

Awatar użytkownika
cysiek
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Krzysiek

Post autor: cysiek » 17 sty 2012, 16:04

stabraf pisze:Nie wiem jak w Lybrze, ale w K jest też rygiel przy klapce wlewu paliwa. Może niech Ci ktoś otwiera auto, a Ty w tym momencie szybko postaraj się otworzyć klapkę...
W Lybrze jest tak samo. Ale jak drzwi otworzysz to też centralny zamknie pozostałe plus klapę wlewu paliwa? U mnie jak otworze drzwi (po minimy że Ci się same zamykają ) to centralny jest odblokowany. Chodzi mi o to, że np masz odpalony samochód a Ty otwierasz drzwi. Wtedy centralny otwiera wszystkie zamki (no u mnie tak jest:))
Pozdrawiam
Cysiek
Lancia Lybra 2,0 LX 20v 154KM
LPG: Stag IV, KME Silver, Reg Fast

Awatar użytkownika
Nat
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: Nat » 17 sty 2012, 16:15

W Lybrze jest też opcja manualnego otworzenia zaciętego wlewu paliwa (klapki).
Od strony bagażnika w prawym nadkolu jest dostępne cięgno.
Po szczegóły odsyłam do lybrowego manuala.
Pozdrawiam
Nat
Obrazek + Phedra JTD + Lybra SW 2,0 na emigracji i DS20
Stasiu, co jest najważniejsze w życiu? Staś (2 lata): Luuuuuzik!!! ||| Piotruś (2 lata): Tata, nie ce Pasem, ce Gekiem!
Proszę, używaj polskich znaków! To chyba różnica, czy robisz komuś łaskę, czy laske? ;)

Awatar użytkownika
pastucho
Dopiero zaczyna na naszym forum
Imię: Jacek

Post autor: pastucho » 17 sty 2012, 16:19

W bagażniku powinna być linka do awaryjnego otwierania klapki ( u mnie w sw jest z prawej strony) Pozdrawiam

laly2000

Post autor: laly2000 » 17 sty 2012, 16:38

Stań z pilotem przy klapce, otwórz centralny, otwórz klapkę.

promokator
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: promokator » 17 sty 2012, 16:50

Dzięki wszystkim za pomoc w zlokalizowaniu usterki. Ciekawy jestem czy przy włączonym silniku da radę ale oczywiście awaryjne otwarcie no to, to ma sens! Nie wiem tylko czy znajdę bez trudu to awaryjne otwieranie. Mam nadziej, że jakoś specjalnie tego nie ukryli. Do tej pory czegoś takiego nie zauważyłem. Nie mam instrukcji obsługi tego auta (każdy link do niej mile widziany :-) i z góry wielkie dzięki).

A tak przy okazji, czy pomożecie mi ustalić co jest przyczyną usterki centralnego zamka. Zauważyłem uszkodzenie tuż po awaryjnym uruchomieniu z prostownikiem (padł mi akumulator po ok 4 godzinach parkowania na światłach postojowych!). Na drugi dzień otwieram z guzika, słyszę stuki siłowników rygli, światła migają ale jakoś dziwnie i po sekundzie wszystkie drzwi zamykają się same. W trakcie tej sekundy łapie za klamkę od kierowcy i w ten sposób udaje mi się dostać do środka, oczywiście drzwi się blokują, te od kierowcy już otwarte. Wychodząc (silnik wyłączony) otwieram drzwi od kierowcy, zamykam. Gdy włączam przycisk na pilocie nie słyszę już siłowników w drzwiach, zamigają tylko światła (bo przecież drzwi są zaryglowane, tylko nie te od kierowcy). I tych właśnie drzwi z pilota już nie zamknę. Co się stało z centralnym zamkiem, czy spaliłem jakiś bezpiecznik tym odpalaniem z prostownika?.
Pozdrawiam...
Lybra 1.8

Awatar użytkownika
Spxcompany
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Marcin
Kontakt:

Post autor: Spxcompany » 17 sty 2012, 17:33

Tak miałem gdy mi zamki przymarzł zimą - jak temp. była plusowa a nie -20 to odpuścił ale tydzień miałem że łapałem klamkę :) by zdążyć otworzyć choć jedne drzwi
Pozdrawiam - Marcin
Obecnie: Lancia Musa 1,9MTJ 2005 PLATINO
Wcześniej: Lancia Lybra 1,9JTD 2003 Sedan
Ford Mondeo 2,5 V6 1997 Kombi
VW Golf III 1,4 1992 Hatchback

Kris
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Krzysiek

Post autor: Kris » 18 sty 2012, 0:33

co do instrukcji to szukaj na:
http://aftersales.fiat.com/elum/home.aspx

Co do centralnego zamka:
Spróbuj odłączyć akumulator, otwórz ręcznie wszystkie drzwi i po paru minutach włącz akumulator- może to pomoże.
I napisz czy masz wersję centralnego z alarmem.
było Uno 1.0, Bravo 1.2 16V, była Lybra LX SW 1.8 LPG, była Croma 1,9 150KM jest Lancia Ypsilon Platino 0.9 i Ford Galaxy

promokator
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: promokator » 18 sty 2012, 11:27

Problem częściowo usunięty :-), dostałem się do wlewu w ten sam sposób jak do auta, czyli włączam przycisk na kluczyku i ... czas na reakcję jedna sekunda i mam wlew, hmm.

Przyznam się tym którzy wspominali o awaryjnym otwieraniu z bagażnika, że nawet tam nie szukałem. Był mróz, ciemno... itp.. Byłem strasznie ciekaw czy klapka wlewu zadziała jak drzwi, czyli jedna sekunda na wejście :-) i zadziałało. laly2000 punkcik dla Ciebie :-)

Troszkę mnie pociesza sytuacja z jaką miał do czynienia Spxcompany. Przez tydzień miał tak samo, a działo siś to w czasie dużych mrozów. Przyszła odwilż i problem zniknął.

Dzięki declamer za link. Dziś sprawdzę Twój sposób na usunięcie usterki. Dodam tylko, że gdy wyjdę z auta (odblokowane tylko drzwi od kierowcy) i chce te drzwi zablokować z pilota to słyszę tylko taki głuchy dźwięk, jakby dmuchnięcie (nie znam zasady działanie rygli w drzwiach ale wygląda na to, że jest tam mechanizm pneumatyczny).
Co do pytania o alarm, to nic mi o tym nie wiadomo, czy ma alarm, czy nie. Nigdy nie słyszałem wycia syreny (nie było "okazji"). Żadna kontrolka nie miga gdy zablokuję drzwi pilotem.
Pozdrawiam...
Lybra 1.8

Awatar użytkownika
Heathen
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Konrad

Post autor: Heathen » 18 sty 2012, 11:42

promokator ale to błąd liczenie na to że to samo ustanie z nadejściem ocieplenia.
Usuń przyczynę, którą jest wilgoć która zamarza i tyle. Rozbierasz drzwi, mechanizmy suszysz, smarujesz i gitara
QV...soon:)

promokator
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: promokator » 21 sty 2012, 16:29

Centralny już działa i klapka też. Teraz już wiem, że klapka jest również (jak drzwi) ryglowana centralnym zamkiem. A na centralny podziałała temperatura (jak sądzę). Oby już nie było zimniej. A przyjrzę się tej centralce jak przyjdzie wiosna bo raczej nikomu by się nie chciało grzebać w aucie pod chmurką w zimie i padającym śniegu.

Dzięki tym wszystkim, którzy pomogli mi zrozumieć problem.
Pozdrawiam...
Lybra 1.8

wendkarzyk
Imię: Łukasz

Post autor: wendkarzyk » 08 lut 2012, 18:58

No u mnie to samo było. Tam jest taki plastikowy rygielek który się wysuwa. Zamek też się otwiera i po sekundzie zamyka. Ja otworzyłem wlew na siłe i ten rygielek cały sie połamał więc też jak będzie wiosna troche w tym pogrzebie.
pozdro

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nadwozie i wnętrze”