Z góry dzięki

Moderator: Wilkin
A no właśnieFXX pisze:Tylko co z samochodami napędzanymi LPG? W większości jest zakaz wjazdu na poziomy ujemne dla samochodów z takimi instalacjami.
Różni są zboczeńcy i złośliwcyAdisz pisze:No nie przesadzajmy, przecież nie chodzą i nie sprawdzają po samochodach kto ma kurek od gazu. Tabliczka zakazu wjazdu auta z lpg chyba jest tylko po to, że jakby coś pierdyknęło to mają czyste sumienie bo tabliczka wisi...jakoś przez te cztery lata mnie nie wypędzili. Zresztą nie kumam takiego zakazu, na przeglądzie przecież sprawdzają szczelność :/
Wolałbym już mandat, niż płatne odholowanie furyNat pisze:Mandatu chyba za to nie ma, to teren prywatny, a nie droga publiczna.
Chyba, że od jakichś służb typu straż pożarna.
Nie wiem jak to się ma do ostatniej zmiany przepisów odnośnie dróg publicznych i dróg wewnętrznych. Jeżeli taki parking był traktowany jako droga wewnętrzna, to obecnie można by już za to karać.Nat pisze:Mandatu chyba za to nie ma, to teren prywatny, a nie droga publiczna.
Możesz mieć rację, choć z drugiej strony przecież parking to nie droga...FXX pisze:Nie wiem jak to się ma do ostatniej zmiany przepisów odnośnie dróg publicznych i dróg wewnętrznych. Jeżeli taki parking był traktowany jako droga wewnętrzna, to obecnie można by już za to karać.Nat pisze:Mandatu chyba za to nie ma, to teren prywatny, a nie droga publiczna.
Do parkingów się nie odnieśli, ale użyli sformułowania "w szczególności", a to ich jednoznacznie nie wyklucza i jak na mój gust mogą pod to podciągnąć co im się spodobaNat pisze: "Art. 8. 1. Drogi niezaliczone do żadnej kategorii dróg publicznych, w szczególności...
Owszem, ale zauważ, że do tej pory przy wjeździe na część parkingów (szczególnie tych prze marketami) stawiali znaki - Droga wewnętrzna.Nat pisze:Możesz mieć rację, choć z drugiej strony przecież parking to nie droga...FXX pisze:Nie wiem jak to się ma do ostatniej zmiany przepisów odnośnie dróg publicznych i dróg wewnętrznych. Jeżeli taki parking był traktowany jako droga wewnętrzna, to obecnie można by już za to karać.Nat pisze:Mandatu chyba za to nie ma, to teren prywatny, a nie droga publiczna.
Art 8 Ustawy o drogach publicznych:
"Art. 8. 1. Drogi niezaliczone do żadnej kategorii dróg publicznych, w szczególności drogi w osiedlach mieszkaniowych, dojazdowe do gruntów rolnych i leśnych, dojazdowe do obiektów użytkowanych przez przedsiębiorców, place przed dworcami kolejowymi, autobusowymi i portami oraz pętle autobusowe, są drogami wewnętrznymi."
O parkingu się nie wypowiedzieli