Lybra 2.4 JTD - problem z odpaleniem, świece, paliwo?
Lybra 2.4 JTD - problem z odpaleniem, świece, paliwo?
Proszę o pomoc. Podczas próby odpalenia w nocy wystąpił problem: nie odpala.
Kilka faktów:
- aku nowy, naładowany
- temperatura jak od kilku dni ok -20stC
- rozrusznik kręci pięknie tylko nie odpala
- zauważyłem w międzyczasie, że kontrolka od świec się długo świeci czyli przy tej temp. ok, ale jak wcześniej dla pewności podgrzewałem 2 razy to za drugim świeciła się dużo krócej...
- podczas oględzin komory silnika zauważyłem rozchlapany olej w okolicach bagnetu, bagnet nie był włożony do samego końca, ale też nie był wyciągnięty
Pytanie: co mogło się stać? coś ze sterowaniem świecami, nie grzeją? zamarzło paliwo? może rozchlapany olej coś popsuł? Co, gdzie i jak mogę sprawdzić?
Kilka faktów:
- aku nowy, naładowany
- temperatura jak od kilku dni ok -20stC
- rozrusznik kręci pięknie tylko nie odpala
- zauważyłem w międzyczasie, że kontrolka od świec się długo świeci czyli przy tej temp. ok, ale jak wcześniej dla pewności podgrzewałem 2 razy to za drugim świeciła się dużo krócej...
- podczas oględzin komory silnika zauważyłem rozchlapany olej w okolicach bagnetu, bagnet nie był włożony do samego końca, ale też nie był wyciągnięty
Pytanie: co mogło się stać? coś ze sterowaniem świecami, nie grzeją? zamarzło paliwo? może rozchlapany olej coś popsuł? Co, gdzie i jak mogę sprawdzić?
Były - Polonez Caro 1,6; Mondeo II Kombi 1,8TD; Lybra SW 2,4 jtd
Jest - C3 Picasso 1,6VTi Exclusive
- Spxcompany
- Forumowicz/ka
- Imię: Marcin
- Kontakt:
Re: Problem z odpaleniem, świece, paliwo? 2,4jtd
Ja w swojej by odpaliła muszę pompować pedałem gazu
parę razy i odpala przy po 10sek przy -26

Pozdrawiam - Marcin
Obecnie: Lancia Musa 1,9MTJ 2005 PLATINO
Wcześniej: Lancia Lybra 1,9JTD 2003 Sedan
Ford Mondeo 2,5 V6 1997 Kombi
VW Golf III 1,4 1992 Hatchback
Obecnie: Lancia Musa 1,9MTJ 2005 PLATINO
Wcześniej: Lancia Lybra 1,9JTD 2003 Sedan
Ford Mondeo 2,5 V6 1997 Kombi
VW Golf III 1,4 1992 Hatchback
No moja do dzisiaj paliła od kopa..., jeździłem nią codziennie...
dodaj do paliwa produktu,np stp uniemożliwiającego wytrącanie sie parafiny z paliwa
zakładając, że w paliwie nie ma wody/tego z dystrybutora/, dodatkowo w czasie takich mrozów trzeba mieć najlepiej pełny bak, zobacz w czasie tankowania, na korku od wewnątrz jest szron, na wewnętrzych ściankach baku moze pojawiać sie szron/punkt rosy/ który następnie mamy w paliwie w postaci wody,
ew włóż pod maskę farelę skierowaną między aku, a blok silnika, szpary/nie domkniesz maski/zasłóń jakimś kocem...
tak zrobiłem i auto odpaliło bez problemu
pozdrawiam
zakładając, że w paliwie nie ma wody/tego z dystrybutora/, dodatkowo w czasie takich mrozów trzeba mieć najlepiej pełny bak, zobacz w czasie tankowania, na korku od wewnątrz jest szron, na wewnętrzych ściankach baku moze pojawiać sie szron/punkt rosy/ który następnie mamy w paliwie w postaci wody,
ew włóż pod maskę farelę skierowaną między aku, a blok silnika, szpary/nie domkniesz maski/zasłóń jakimś kocem...
tak zrobiłem i auto odpaliło bez problemu
pozdrawiam

LANCIA KAPPA JTD sedan-była
Alfa Romeo 166 JTD jest
Krzysiek
Projekty Wnętrz
Alfa Romeo 166 JTD jest
Krzysiek
Projekty Wnętrz
- Barton
- Forumowicz/ka
- Imię: Bartek
Tak jak pisze skyblu, prawdopodobnie wytrąciła się parafina z ropy i przytkała filtr paliwa.
Dolej dodatku (ja dolewam w takie mrozy Kleen Flo) i jak samochód trochę oddaje to powinien zapalić.
Dolej dodatku (ja dolewam w takie mrozy Kleen Flo) i jak samochód trochę oddaje to powinien zapalić.
Re: Lybra 2.4 JTD - problem z odpaleniem, świece, paliwo?
Koło 12:00 jak temperatura podniosła się do -14stC za 4 razem odpalił trochę szarpiąc i jest ok. Oczywiście kupiłem środek jak piszecie bo nawet wg mechanika prawdopodobnie od przymarzniętego paliwa nie chciał odpalić... zwłaszcza, że nie było go dużo już w baku. Zobaczymy jutro rano jak sobie radzi na paliwie ze Statoil, a nie z Bliskiej i z dodatkiem... a farelka niestety odpada bo na parking z mieszkania mam jakieś 150m 

Ja polecam Ci inną operację do wykonania...czyszczenie odmy silnika,to co napisałeś o bagnecie wskazuje że zamarza Ci syf w odmie i ciśnienie wyciska bagnet i olej.
No odmę z chęcią bym też wyczyścił tylko prosiłbym o jakieś porady jak to zrobić... Co do odpalania paliwo ze Statoil i dodatek poskutkowały bezproblemowym odpalaniem przy -22st...