Lybra - zbyt wysoki filtr powietrza

sobol
Dopiero zaczyna na naszym forum

Lybra - zbyt wysoki filtr powietrza

Post autor: sobol » 05 lut 2012, 0:08

Witam
Chciałem wymienić filtr powietrza. Stawiając stary filtr obok nowego okazuje się, że nowy jest jakieś 1,5cm wyższy od starego. Co prawda stary był bardzo powichrowany(ściśnięty) i podejrzewam że też był takich wymiarów. Włożyłem nowy filtr i niestety nie mogłem go ścisnąć, wystawał jakiś centymetr ponad obudowę, a jak chciałem dokręcić na maksa ściskając go to zaczęła się rożsypywać obudowa. Czy wzmocnić tą obudowę i dalej próbować go ścisnąć?

Awatar użytkownika
Nat
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Re: Lybra - zbyt wysoki filtr powietrza

Post autor: Nat » 06 lut 2012, 10:30

sobol pisze:Witam
Chciałem wymienić filtr powietrza. Stawiając stary filtr obok nowego okazuje się, że nowy jest jakieś 1,5cm wyższy od starego. Co prawda stary był bardzo powichrowany(ściśnięty) i podejrzewam że też był takich wymiarów. Włożyłem nowy filtr i niestety nie mogłem go ścisnąć, wystawał jakiś centymetr ponad obudowę, a jak chciałem dokręcić na maksa ściskając go to zaczęła się rożsypywać obudowa. Czy wzmocnić tą obudowę i dalej próbować go ścisnąć?
Jeśli dobrze pamiętam, to do lybry były dwa rodzaje filtrów, różniące się m.in. właśnie długością.
Ale niech się lepiej jakiś praktyk w temacie wypowie - od lat filtry w mojej Lybrze zmienia kto inny ;)
Pozdrawiam
Nat
Obrazek + Phedra JTD + Lybra SW 2,0 na emigracji i DS20
Stasiu, co jest najważniejsze w życiu? Staś (2 lata): Luuuuuzik!!! ||| Piotruś (2 lata): Tata, nie ce Pasem, ce Gekiem!
Proszę, używaj polskich znaków! To chyba różnica, czy robisz komuś łaskę, czy laske? ;)

Lancia_fanatyk

Post autor: Lancia_fanatyk » 07 lut 2012, 9:45

podaj może więcej szczegółów, jaki silnik masz, który rok auta i nr katalogowy tego filterka. do Lybry szły zazwyczaj filterki o wys 257 mm, przykład - filtr powietrza. nie masz co pchać na siłę bo to nie ma sensu, skoro stary siedział to nowy też powinien, obudowa się nie skurczyła przecież.

sobol

Post autor: sobol » 07 lut 2012, 19:17

Samochód to Lancia Lybra 1.8, 131KM, 2000rok. Filterek jaki zakupiłem to Kager 12-0595 http://katalog.fota.pl/Katalog/Article.aspx , który również posiada wysokość 257mm. Chciałem go później wymienić na niższy jednak człowiek który sprzedawał części powiedział, że niestety nie ma nic niższeg :-?

Awatar użytkownika
Dalton666
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Dalton666 » 07 lut 2012, 20:36

Witam
U mnie wystepuje ten sam problem w Lybrze 1.8 2001 r zawsze jest za wysoki a mialem juz z kilku firm filtry zawsze musze przyciac krawedz górną nozykiem do tapet :) bo nie zamkne pokrywy.

sobol

Post autor: sobol » 18 mar 2012, 21:14

To jak pomoże mi ktoś z doborem odpowiedniego filtra powietrza? bo nie widzi mi się docinanie nożykiem...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”