Lybra - zbyt wysoki filtr powietrza
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
Lybra - zbyt wysoki filtr powietrza
Witam
Chciałem wymienić filtr powietrza. Stawiając stary filtr obok nowego okazuje się, że nowy jest jakieś 1,5cm wyższy od starego. Co prawda stary był bardzo powichrowany(ściśnięty) i podejrzewam że też był takich wymiarów. Włożyłem nowy filtr i niestety nie mogłem go ścisnąć, wystawał jakiś centymetr ponad obudowę, a jak chciałem dokręcić na maksa ściskając go to zaczęła się rożsypywać obudowa. Czy wzmocnić tą obudowę i dalej próbować go ścisnąć?
Chciałem wymienić filtr powietrza. Stawiając stary filtr obok nowego okazuje się, że nowy jest jakieś 1,5cm wyższy od starego. Co prawda stary był bardzo powichrowany(ściśnięty) i podejrzewam że też był takich wymiarów. Włożyłem nowy filtr i niestety nie mogłem go ścisnąć, wystawał jakiś centymetr ponad obudowę, a jak chciałem dokręcić na maksa ściskając go to zaczęła się rożsypywać obudowa. Czy wzmocnić tą obudowę i dalej próbować go ścisnąć?
- Nat
- Klubowicz
- Kontakt:
Re: Lybra - zbyt wysoki filtr powietrza
Jeśli dobrze pamiętam, to do lybry były dwa rodzaje filtrów, różniące się m.in. właśnie długością.sobol pisze:Witam
Ale niech się lepiej jakiś praktyk w temacie wypowie - od lat filtry w mojej Lybrze zmienia kto inny

Pozdrawiam
Nat
+ Phedra JTD + Lybra SW 2,0 na emigracji i DS20
Stasiu, co jest najważniejsze w życiu? Staś (2 lata): Luuuuuzik!!! ||| Piotruś (2 lata): Tata, nie ce Pasem, ce Gekiem!
Proszę, używaj polskich znaków! To chyba różnica, czy robisz komuś łaskę, czy laske?
Nat

Stasiu, co jest najważniejsze w życiu? Staś (2 lata): Luuuuuzik!!! ||| Piotruś (2 lata): Tata, nie ce Pasem, ce Gekiem!
Proszę, używaj polskich znaków! To chyba różnica, czy robisz komuś łaskę, czy laske?

-
podaj może więcej szczegółów, jaki silnik masz, który rok auta i nr katalogowy tego filterka. do Lybry szły zazwyczaj filterki o wys 257 mm, przykład - filtr powietrza. nie masz co pchać na siłę bo to nie ma sensu, skoro stary siedział to nowy też powinien, obudowa się nie skurczyła przecież.
-
Samochód to Lancia Lybra 1.8, 131KM, 2000rok. Filterek jaki zakupiłem to Kager 12-0595 http://katalog.fota.pl/Katalog/Article.aspx , który również posiada wysokość 257mm. Chciałem go później wymienić na niższy jednak człowiek który sprzedawał części powiedział, że niestety nie ma nic niższeg 

Witam
U mnie wystepuje ten sam problem w Lybrze 1.8 2001 r zawsze jest za wysoki a mialem juz z kilku firm filtry zawsze musze przyciac krawedz górną nozykiem do tapet
bo nie zamkne pokrywy.
U mnie wystepuje ten sam problem w Lybrze 1.8 2001 r zawsze jest za wysoki a mialem juz z kilku firm filtry zawsze musze przyciac krawedz górną nozykiem do tapet

-
To jak pomoże mi ktoś z doborem odpowiedniego filtra powietrza? bo nie widzi mi się docinanie nożykiem...