Thesis - demontaż lusterka zew. i tunelu z podłokietnikiem

jjash
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Jan

Thesis - demontaż lusterka zew. i tunelu z podłokietnikiem

Post autor: jjash » 10 cze 2012, 13:18

Panie i Panowie,
muszę poddać malowaniu trójkąt lusterka zewnętrznego kierowcy. Niestety, mam na nim odpryski farby i mnie to drażni. Wobec czego podjąłem decyzję o malowaniu. By to zrobić, trzeba zdemontować lusterko. I tu pierwsze pytanie - czy ktoś z koleżeństwa już to przechodził? Jak się do tego zabrać by niczego nie urwać, nie zniszczyć?

Muszę też zająć się podłokietnikiem - mam urwane zaczepy mocujące, które umożliwiają odchylanie tego urządzenia. Nie wiem co Niemiec robił, ale urwane jest. Wymienię całą klapę schowka. i znowu pytanie - jak się do tego zabrać, jak odkręcić by niczego nie zdupcyć? Mam tylko nadzieję, że nie czeka mnie wymontowanie całej osłony tunelu.
Pozdrawiam
Jash
Ostatnio zmieniony 10 cze 2012, 13:42 przez Dudi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Prosimy tytułować posty zgodnie z zasadami!
Jash

THESIS 2.4 150KM - Obrazek
LYBRA 2.4 140KM - Obrazek

argenta67

Re: demontaż lusterka kierownika i tunelu z podłokietnikiem

Post autor: argenta67 » 10 cze 2012, 13:36

Odpowiedz prosta aby było ładnie to musisz iść po całości czyli: lusterko to zajmiesz boczek, rozłączysz kostkę i odkręcisz lusterko, schowek to zależy co masz urwane ale i tak w samochodzie ciężko będzie coś zrobić a i nie wiadomo jaka skala zniszczeń co trzeba i czy się da to łatwo zrobić. Były w sprzedaży same te schowki bez tapicerki. Możesz sie wspomóc zakupem na pewno będzie jak w oryginale. Cenę już opuścili więc można się podratować

jjash
Klubowicz
Klubowicz

Re: Thesis - demontaż lusterka zew. i tunelu z podłokietniki

Post autor: jjash » 10 cze 2012, 15:59

Właśnie zakupiłem górę schowka bez tapicerki. I to będę wymieniać. W starym mam urwane mocowanie - zawiasy. I to mnie zmusiło do zakupu. Co do lusterka - dziękuję za poradę. Zastosuję się.
Jash

argenta67

Post autor: argenta67 » 10 cze 2012, 16:08

jjash pisze:Właśnie zakupiłem górę schowka bez tapicerki. I to będę wymieniać. W starym mam urwane mocowanie - zawiasy. I to mnie zmusiło do zakupu. Co do lusterka - dziękuję za poradę. Zastosuję się.
Z tym schowkiem to jak jest coś połamane to okrutnie ciężko naprawić bo sprężyna z drutu jest tak mocna, że utrudnia naprawy.

LUKI82

Post autor: LUKI82 » 10 cze 2012, 17:03

Moja Lancia już dwa lata po lakierowaniu aluminiowych mocowań lusterek. Nie wyszło to jak w oryginale bo użyłem lakieru o dużo większej granulacji ale co najważniejsze trzyma się znakomicie.
Problem jest tylko w oddzieleniu aluminiowego mocowania od plastikowej obudowy lusterka,wisi jedno na drugim na wiązce. Za mały jest otwór w mocowaniu by przełożyć kostkę no chyba że się ją rozbierze ale przed, należy zrobić zdjęcie lub rozpiskę kolorów pinów.
Co do schowka w podłokietniku to u mnie trzyma się w odpowiednim miejscu ale nie chce po otwarciu zatrzymać się w pozycji pionowej, po prostu opada na dół i jest to też wkurzające.
Miłej zabawy :D

jjash
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: jjash » 10 cze 2012, 20:40

No tak, właśnie przytargałem sobie do domu ten stary podłokietnik. Pokrywę podłokietnika. O ile wymiana tego jest prosta, to i tak nie wiem jak zabrać się do montażu w tunelu środkowym. Czy muszę jakoś go wymontować czy da się to zrobić inaczej? faktycznie, Argenta ma rację - sprężyna jest bardzo silna. Jest jakiś pomysł na przeprowadzenie prac?
Nie wiem czy będę demontować plastik z lusterek. Zdemontuję lusterko, zasłonię plastik i zacznę painting.
Jash

jjash
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: jjash » 11 cze 2012, 21:50

Już już był w ogródku, już witał się z gąską. Rozkręcił podłokietnik, rozkręcił pół "zadupia" tunelu by się do tego dostać bez problemów i ... i stanął jak ten słup. Jak ma być ta sprężyna podłokietnika?Jak w ogóle działa podłokietnik - jak się podnosi i czy jak się go podniesie to jest jakiś mechanizm blokujący czy nie? Tak, wiem, że pytania są banalne, ale u mnie nie działał od początku podłokietnik. Poprzednikowi połamały się zawiasy i tak zostawił. Mogę liczyć na podpowiedzi?
Jash

argenta67

Post autor: argenta67 » 12 cze 2012, 7:12

Sprężyna służy tylko do podtrzymania tej klapki nie do podniesienia po prostu podniesiesz do pionu i sprężyna ma za zadanie utrzymać klapę w pionie.

jjash
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: jjash » 13 cze 2012, 10:35

Tak, tylko że ona ma dwa możliwe położenia - sprężyna oczywiście. I chodzi teraz o to jak ma być zamontowana, oraz czy ma być w stanie napiętym po opuszczeniu podłokietnika czy w stanie luźnym. Nie przypatrzyłem się jak demontowałem i teraz mam zonka. W dodatku jest trzpień przy sprężynie, który jak mniemam, robi za "ustalenie pozycji". I znowu pytanie - sprężyna nad trzpieniem czy pod nim. Tak to właśnie jest, jak człowiek zabiera się za zniszczoną rzecz i nie ma punktu odniesienia przy demontażu.
Jash

jjash
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: jjash » 14 cze 2012, 23:20

No to założyłem podłokietnik. Niestety, nie mam "aktywnego" podtrzymywania otwartego podłokietnika. To akurat nie działa. Nie wiem co jest nie tak. Mam sprężynę, trzpień przy niej, zamontowane jest wszystko tak jak trzeba. być może brakuje mi jakiegoś elementu, ale nie znalazłem go przy rozbiórce. Przypuszczam, że "Kolega Niemiec" dostał kiedyś irytacji z powodu opadającego podłokietnika, szarpnął mocniej i wyłamał. A że opadał to już nie wiem dlaczego. Pod koniec tygodnia zrobię zdjęcia rzeczonego podłokietnika od strony tylnego pasażera. Może ktoś będzie wiedzieć czego brakuje. W eper nie ma wyszczególnionego elementu, którego bym nie miał.
W weekend czas na lusterko.
Jash

argenta67

Post autor: argenta67 » 15 cze 2012, 6:22

jjash pisze:No to założyłem podłokietnik. Niestety, nie mam "aktywnego" podtrzymywania otwartego podłokietnika. To akurat nie działa. Nie wiem co jest nie tak. Mam sprężynę, trzpień przy niej, zamontowane jest wszystko tak jak trzeba. być może brakuje mi jakiegoś elementu, ale nie znalazłem go przy rozbiórce. Przypuszczam, że "Kolega Niemiec" dostał kiedyś irytacji z powodu opadającego podłokietnika, szarpnął mocniej i wyłamał. A że opadał to już nie wiem dlaczego. Pod koniec tygodnia zrobię zdjęcia rzeczonego podłokietnika od strony tylnego pasażera. Może ktoś będzie wiedzieć czego brakuje. W eper nie ma wyszczególnionego elementu, którego bym nie miał.
W weekend czas na lusterko.
Nie wiem jak to jest, że jest coś źle :noco: Ja też miałem połamany i go naprawiałem wtapiając kawałek blaszki na podparcie tego połamanego plastiku i musiałem wyrzucić sprężynę(bo łamała mi to ponownie) ale udało mi się kupić nowy i teraz mam tak jak powinno być. Spróbuje jakieś foto to może coś podejrzysz.

jjash
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: jjash » 15 cze 2012, 10:52

Założyłem sprężynę, założyłem podłokietnik, ale ona nie ma za co "odbijać" podłokietnika do góry, by go utrzymać w tej pozycji. W obecnej pozycji zamontowania ma ona sporo luzu, zatem nie może niczego wyłamać. Bez zdjęć się nie obejdzie. W sobotę zapodam swoje - być może problem jest w: a) brakującym elemencie; b) złym zamontowaniu sprężyny (odwrotnie), choć w innej pozycji ma luzu jeszcze więcej; c) w czymś o czym pojęcia nie mam.
Dziękuję za pomoc w rozwiązaniu problemu.
Jash

jjash
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: jjash » 19 cze 2012, 13:52

Przesyłam zdjęcia mojego "tyłu podłokietnika". Nie wiem co jest nie tak, ale nie działa utrzymywanie w pionie podłokietnika. Looknij Argenta i porównaj ze swoim. Może nie mam jakiegoś elementu.
Thx
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Jash

argenta67

Post autor: argenta67 » 19 cze 2012, 14:35

klapa.JPG
element zaznaczony powinien być przymocowany do klapy bo w pozycji pionowej zapina sie i nie pozwala jej opadać.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

jjash
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: jjash » 19 cze 2012, 15:06

Czyli czegoś nie mam. Muszę podumać jak to zrobić by się w pozycji pionowej zapinał. Ale dziękuję za info. To już coś wiem.
Jash

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nadwozie i wnętrze”