Witajcie,
Stwierdziłem sporą ilość brakującego płynu do serwa dostawszy się do niego po wyjęciu czarnej górnej plastykowej osłony przy podszybiu - jak na załączonym foto. Jest niebezpiecznie poniżej minimum!
Jakim płynem uzupełnić?
Przy okazji, czy jak na załączonym foto ten wężyk jest odpowietrzaczem? - nie jest on podłączony do niczego.
Następna kwestia: urwany wężyk do spryskiwaczy szyb - jak na załączonym tym samym foto, jak się dostać do wężyka, jak jest prowadzony? Jak go połączyć do zbiornika płynu? Czy muszę dostać się zdejmując prawe przednie koło i nadkole?
Ostatnia kwestia w tym temacie: jednocześnie przy próbie włączenia spryskiwania szyb jest brak płynu do spryskiwania przednich reflektorów - mechanizm działa - jest słyszalny - otwierają się klapki.
Dzięki, pozdrawiam
Thesis - płyn do serwo/urwany wężyk do spryskiwacza
Thesis - płyn do serwo/urwany wężyk do spryskiwacza
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 30 cze 2012, 15:15 przez Dudi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Prosimy tytułować posty zgodnie z zasadami!!! Każdy następny ląduje w śmietniku!!!
Powód: Prosimy tytułować posty zgodnie z zasadami!!! Każdy następny ląduje w śmietniku!!!
Re: Płyn do serwo oraz urwany wężyk do spryskiwacza
co do spryskiwacza miałem to samo i najlepiej było właśnie poprzez zdjęcie nadkola się dostać, przy okazji rozrządu, nie jest to specjalnie skomplikowane, ta rurka u mnie wygląda tak samo więc chyba odpowietrzenie
Re: Thesis - płyn do serwo/urwany wężyk do spryskiwacza
Do wspomagania leje się taki jak podaje instr. obsł. czyli Selenia GI/E.
Wężyk spryskiwaczy szyb musisz przeciągnąć przez błotnik i tu najlepiej jak masz przerwany przy zawiasie maski to podczep dobrze nowy i po zdjęciu koła i nadkola przeciągnij starym, nowy wężyk.
Co do spryskiwacza lamp to niestety jak słyszysz działanie pompki to nie znaczy to że właśnie słyszysz tę pompkę. Do spryskiwaczy szyb jest oddzielna pompa niż do spryskiwaczy lamp. Jeśli już wyjdzie na to że działają obie to szukaj dziury w wężyku. Dziwi mnie tylko dlaczego piszesz że otwierają się klapki jak otwierają je spryskiwacze a spryskiwacze wysuwają się gdy pompa poda pod odpowiednim ciśnieniem płyn.
Jest jeszcze jedna rzecz która dolegała mojej Thesis otóż była to zaśniedziła kostka właśnie na pompie spryskiwaczy. Po oczyszczeniu wszystko wróciło do normy.
Jak to nie pomoże to wymień pompę na nową ale wcześniej sprawdź czy na kostkę pompy jest podawane napięcie.
Acha... by sprawdzić szczelność wężyka spryskiwaczy lamp musisz zdjąć zderzak a tu już robi się upierdliwie.
Wężyk spryskiwaczy szyb musisz przeciągnąć przez błotnik i tu najlepiej jak masz przerwany przy zawiasie maski to podczep dobrze nowy i po zdjęciu koła i nadkola przeciągnij starym, nowy wężyk.
Co do spryskiwacza lamp to niestety jak słyszysz działanie pompki to nie znaczy to że właśnie słyszysz tę pompkę. Do spryskiwaczy szyb jest oddzielna pompa niż do spryskiwaczy lamp. Jeśli już wyjdzie na to że działają obie to szukaj dziury w wężyku. Dziwi mnie tylko dlaczego piszesz że otwierają się klapki jak otwierają je spryskiwacze a spryskiwacze wysuwają się gdy pompa poda pod odpowiednim ciśnieniem płyn.
Jest jeszcze jedna rzecz która dolegała mojej Thesis otóż była to zaśniedziła kostka właśnie na pompie spryskiwaczy. Po oczyszczeniu wszystko wróciło do normy.
Jak to nie pomoże to wymień pompę na nową ale wcześniej sprawdź czy na kostkę pompy jest podawane napięcie.
Acha... by sprawdzić szczelność wężyka spryskiwaczy lamp musisz zdjąć zderzak a tu już robi się upierdliwie.
Grnb oraz luki82 - dzięki serdeczne Wam za poradę, w szczególności lukiemu82 - opisane w detalach 
Poinformuję o efektach pracy
Pozdro
M.

Poinformuję o efektach pracy

Pozdro
M.
-
- Forumowicz/ka
ja znalazłem rurkę o odpowiedniej średnicy. Zasilosowałem, potem taśma chodzi rok, jak będę zmieniał rozrząd wymienię wężyk.