Mianowicie planuję zakup kombi w benzynie, docelowo z zamiarem założenia instalacji gazowej. Ze względu na zamiłowanie do włoszczyzny zwracam mocną uwage na Lybrę SW. Oglądałem już kilka egzemplarzy i powoli zaczynam sobie wyrabiać zdanie co i za ile można kupić.
Samochód będzie jeździł sporo po mieście i na krótkie dystanse. Raz, dwa razy w w miesiąca będzie do zrobienia trasa kilkaset kilometrów. Bagażnik będzie często wykorzystywany.
Najchętniej kupiłbym wersję 1.6 w benzynie bo miałem trochę do czynienia z tym silnikiem i wydaje się że jest najmniej problematyczny z benzyn w Lybrze. Problem w tym że ciężko taki trafić no i osiągi nie powalają. Osiągi bym przeżył ale stan samochodu musi być co najmniej dobry a przy małej podaży mogę takiego nie znaleźć.
Dzisiaj przypadkiem znalazłem w komisie Lybrę 2.0 w benzynie, stan bliski ideału jak na 2000 rok. I mam dylemat - czy pakować się w ten silnik? Po przejrzeniu forum mina mi trochę zrzedła - zdarzają się problemy z panewkami zatarciem silnika itd. Czy to silnik podwyższonego ryzyka? Prosiłbym o wypowiedzi użytkowników tej wersji ile zrobili kilometrów swoimi Lanciami i czy mieli jakieś problemy. Jak wygląda zużycie oleju przy tej jednostce?
Będę wdzięczny za każdy użyteczny post