Thesis - jak wyjąć alternator?

Awatar użytkownika
grnb
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: piotr

Thesis - jak wyjąć alternator?

Post autor: grnb » 11 paź 2012, 9:50

Którędy najlepiej się dobrać do alternatora? od spodu a może od nadkola?
Lancie:

'02 Thesis 2.0t, http://do-slubu.com.pl

'07 ypsilon 1,4 16v,

LUKI82

Re: Thesis - jak wyjąć alternator?

Post autor: LUKI82 » 11 paź 2012, 11:00

No to raczej musisz nastawić się na dostęp od dwóch stron. Ja wyjmowałem go od strony koła bo do dołu nie było możliwości ale ja mam JTD. Trochę nim trzeba poobracać bo wychodzi na styk i włożenie to też zabawa. Coś tam jeszcze z zawieszenia odpinałem chyba drążek kierowniczy. Tak jakoś mi świta że jeszcze odkręcałem tylną poduszkę sanek by trochę je opuścić.
Ciekawe jak to jest w 2,0? czy też tak się namachasz.

Awatar użytkownika
grnb
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: grnb » 11 paź 2012, 11:51

obawiam się że będzie podobnie bo te silniki są dosyć podobne gabarytowo, dzięki za info
Lancie:

'07 ypsilon 1,4 16v,

LUKI82

Post autor: LUKI82 » 11 paź 2012, 22:04

Nie ma sprawy.
Miłej zabawy.

Awatar użytkownika
kecajgo
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: kecajgo » 26 paź 2012, 21:23

Po telefonie do znajomego mechanika, który wykonywał ów naprawę podaję "procedurę" wyciągania ustrojstwa zwanego alternatorem ( rzecz tyczy się mojego samochodu a więc wersji jtd 10v) :

Wszystko zostało wykonane na kanale w kolejności podanej poniżej :

- odkręcić płytę osłaniającą silnik
- odkręcić koło przednie prawe
- odkręcić nadkole; widać już alternator
- odkręcić dolną śrubę mocującą alternator
- odkręcić górną śrubę mocującą alternator - możliwe tylko od spodu - ciężkie zadanie; trudny dostęp
- odkręcić łącznik stabilizatora i go odsunąć
- odpiąć końcówkę drążka
- odsunąć końcówkę razem z drążkiem na bok;
Po tych operacjach można w jednej pozycji odpowiednio ustawiając alternator wyciągnąć go na wierzch. Alternator firmy DENSO, wszystko jest dostępne; u mnie padł regulator napięcia. Korzystając z okazji iż alternator jest na wierzchu radzę wymienić także sprzęgiełko alternatora gdyż ponowne wyciąganie jest naprawdę nie łatwe, ale to pozostawiam do przemyślenia.

Przy ponownym montażu wykonać w kolejności odwrotnej, z tą różnicą że śruba górna została skrócona o 4 zwoje bo nie dało się jej włożyć ponownie, chyba że cały demontaż alternatora wykona się poprzez wyciąganie silnika, ale to z kolei przysparza innych czynności.

Koszt : robocizna plus części(regulator napięcia - 80 zł) 200 zł, ja wymieniłem także sprzęgiełko alternatora które po zniżkach kosztowało mnie 137 zł.

Pozdrawiam i mam nadzieję że pomogłem :)

LUKI82

Post autor: LUKI82 » 27 paź 2012, 11:06

Ładny opis : ok2 : , instrukcja niemal równa e-learn. Tylko nie rozumiem po co tak leniwie podchodzić do mocowania i przycinać śrubę. Ja nie musiałem przycinać śruby a mam 2,4 JTD 20V automat. Alternator wyciągałem dawno temu i nie pamiętam jak go dokręcałem ale wiem że nic nie ciąłem.

Awatar użytkownika
kecajgo
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: kecajgo » 27 paź 2012, 16:22

wiesz ja nie pytam już o to, ale w żadnym stopniu nie wpływa to na stabilność połączenia a w przyszłości nie będzie z tym aż takich problemów tfu tfu ;) Jestem zadowolony i nic przede mną nie zostało ukryte więc nie mogę narzekać i po cóż mi dyskutować ? Pozdrawiam :)

Ps.Swoją drogą nie mam zielonego pojęcia jak to wygląda u Ciebie ale czy 20v nie różni się konstrukcyjnie od 10 - tki ?

LUKI82

Post autor: LUKI82 » 27 paź 2012, 21:03

Też nie wiem czy się różnią ale chyba blok jest ten sam a różnica jest w głowicy, ale faktycznie nie ma to znaczenia bo każdy robi jak dla niego wygodnie lub według jego zasad. U mnie musi być tak jak fabryka nakazała bo tak mam nas.... w głowie ;) , jak jest coś zrobione niezgodnie z fabryką to mi nie daje spać i jak tylko pomyśle to mnie strasznie irytuje.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
grnb
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: grnb » 15 sty 2013, 17:21

udało mi się wydłubać alternator, zawiozłem do regeneracji, mają problem z dostępnością regulatora napięcia chyba... Ma ktoś symbol tego alternatora bo oczywiście sobie nie spisałem :roll:
Lancie:

'07 ypsilon 1,4 16v,

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja elektryczna”