Lybra - AR32302 długo gaśnie
Lybra - AR32302 długo gaśnie
Witajcie.
Zastanawiam się, co może być przyczyną - po przekręceniu kluczyka silnik czasami gaśnie długo - nawet dwie sekundy. Zapala się kontrolka silnika. Czasami normalnie, czyli od razu. FAS pokazuje błąd regulatora ciśnienia paliwa. Może to być przyczyną? Przycina się regulator? W jaki sposób jtd jest gaszony? ECU nie otwiera wtryskiwaczy czy regulator odcina paliwo (lub zmniejsza ciśnienie)?
Zastanawiam się, co może być przyczyną - po przekręceniu kluczyka silnik czasami gaśnie długo - nawet dwie sekundy. Zapala się kontrolka silnika. Czasami normalnie, czyli od razu. FAS pokazuje błąd regulatora ciśnienia paliwa. Może to być przyczyną? Przycina się regulator? W jaki sposób jtd jest gaszony? ECU nie otwiera wtryskiwaczy czy regulator odcina paliwo (lub zmniejsza ciśnienie)?
Pozdrowienia z ziemi Połczyńskiej
Lybra SW '99 1.9 jtd,
Lybra SW '99 1.9 jtd,
- Ramzes_II
- Odszedł od nas na zawsze
- Imię: Dominik
Re: Lybra - AR32302 długo gaśnie
Odcinane jest paliwo na pompie poprzez otwarcie regulatora cisnienia, odcinane są wtryskiwacze.
Sprawdź (wymień znaczy się) kostkę stacyjki (to czym obraca kluczyk wybierając funkcję)
Powinno pomóc.
Sprawdź (wymień znaczy się) kostkę stacyjki (to czym obraca kluczyk wybierając funkcję)
Powinno pomóc.
Tuning oraz diagnostyka JTD, JTDm, TDI, CDI, HDI ... i HGW
>>>>>>>>>>>>>>>>>>tel: 661-104-166<<<<<<<<<<<<<<<<<<

Kostka nie sądzę. Reakcja na obrócenie kluczyka jest natychmiastowa, tzn spadają obroty silnika, ale trwa to 1-2 sek. i po ponownym uruchomieniu zaświeca błąd silnika.Ramzes_II pisze:Odcinane jest paliwo na pompie poprzez otwarcie regulatora cisnienia, odcinane są wtryskiwacze.
Powinno pomóc.
Lybra SW '99 1.9 jtd,
Lybra SW '99 1.9 jtd,
Sharuga, a wiesz że ja mam dokładnie to samo
(dziś rano to wymacałem
)
Gaśnie długo, i gaśnie. Przy następnym odpaleniu wywala kontrolkę silnika, podłączam kompa i pokazuje błąd:
1671 - The fuel Pressure Switch/Sensor circuit is defective. Check the associated wiring and connectors for opens,shorts and weak cennections, and the switch itself. Bosch Peugeot-Citroen system:typical resistance is in the 2.3 Ohm range.
Powiązane to z moim tematem tu : KLIK

Gaśnie długo, i gaśnie. Przy następnym odpaleniu wywala kontrolkę silnika, podłączam kompa i pokazuje błąd:
1671 - The fuel Pressure Switch/Sensor circuit is defective. Check the associated wiring and connectors for opens,shorts and weak cennections, and the switch itself. Bosch Peugeot-Citroen system:typical resistance is in the 2.3 Ohm range.
- Ramzes_II
- Odszedł od nas na zawsze
- Imię: Dominik
Stacyjka odcina 2 obwody. Obwód konsoli (deski, wskaźników, nawiewów) oraz obwód zasilania sterownika.
Jesli kostka jest w porządku, szukaj usterki w regulatorze...
Jesli kostka jest w porządku, szukaj usterki w regulatorze...
Tuning oraz diagnostyka JTD, JTDm, TDI, CDI, HDI ... i HGW

Dominik masz gdzieś jakiś kawałek schematu , przeglądałem epera i nic nie widać.
Piszesz zmienić kostkę , ale tam przecież chyba jest bębenek który zwiera/rozwiera styki i trza by było całą stacyjkę wymienić czy jak ?
Piszesz zmienić kostkę , ale tam przecież chyba jest bębenek który zwiera/rozwiera styki i trza by było całą stacyjkę wymienić czy jak ?
Dokładnie mam ten sam błąd.bronx pisze:Sharuga, a wiesz że ja mam dokładnie to samo(dziś rano to wymacałem
)
Twój temat przeglądałem i moja L tez nie odpala "od strzału". Pokręcić trzeba 1-2 sek. Niezależnie ciepła czy zimna. Regulator kiedyś już czyściłem, bo gasła po odpaleniu. Oba uszczelniacze (biały i zielony) były dosyć wytarte. Czas na zmiany; założę nowy regulator.
Lybra SW '99 1.9 jtd,
Lybra SW '99 1.9 jtd,
- brygadzista1
- Klubowicz
- Imię: Hubert
Silniki JTD mają opóźnienie zapłonu wiec jeśli zapala po sekundzie to tak powinno być.
Była:Piękna Lybra 1.9 JTD 115
Tysiące części do modeli: THESIS/LYBRA/PHEDRA/KAPPA oraz inne włoskie marki
SZUKASZ WŁOSKIEGO AUTA? POMOGĘ CI W ZNALEZIENIU ZADBANEGO EGZEMPLARZA
SPROWADZANIE SAMOCHODÓW NA ZAMÓWIENIE - 781952180
WYBIERZ MAILA ZAMIAST PW - it.carczesci@gmail.com
W sumie nie mam porównania. Kręci parę obrotów zanim zaskoczy. Niby racja - ciśnienie na listwie skądś musi się wziąć:)brygadzista1 pisze:Silniki JTD mają opóźnienie zapłonu wiec jeśli zapala po sekundzie to tak powinno być.
Mam przy okazji pytanie do Ciebie, brygadzista1 - masz może "na rozkładzie" Lybrę z AR32302? Potrzebuję kluczyki (min. dwa) plus resztę szpeju do przekładki.
Lybra SW '99 1.9 jtd,
Lybra SW '99 1.9 jtd,
- brygadzista1
- Klubowicz
Mam ale tylko w komplecie z sterownikiem i immo z wersji 2.4 JTD CF3. A jeśli chodzi o samą wkładkę stacyjki i dwa kluczyki to poczekaj bo powinna w tym tygodniu przyjechać 1.8 na dawcę.
No ma kręcić z 2sec.
Problem jest jak np. tak jak mi bordowa kreci raz 2 sec raz 5 a raz 10 a znów innym razem nie odpala.
Dorobiłem sobie klucze rurowe 27 i 30 więc dziś chyba uda mi się przekręcić czujnik ciśnienia na kolektorze z drugiej, i zobaczymy czy jest jakaś różnica.
Problem jest jak np. tak jak mi bordowa kreci raz 2 sec raz 5 a raz 10 a znów innym razem nie odpala.
Dorobiłem sobie klucze rurowe 27 i 30 więc dziś chyba uda mi się przekręcić czujnik ciśnienia na kolektorze z drugiej, i zobaczymy czy jest jakaś różnica.
- brygadzista1
- Klubowicz
Piotrek tam jest 27 klucz, ale lepiej będzie Ci to odkręcić krótkim płaskim. Wystarczy że to ruszysz i później już możesz palcami kręcić bo jest drobny gwint a do tego smarowanie ropą więc odkręca się jak po maśle 

Płaski mi tam nie chciał wejść
Dorobiłem tzn. wyklepałem sobie z rury
Mam nadzieję że gwintu nie przekręcę dociągając czujnik
Dzięku Hubert

DODANO 19:05
Czujnik na listwie wymieniony zobaczymy czy sytuacja się będzie powtarzać

Dorobiłem tzn. wyklepałem sobie z rury

Mam nadzieję że gwintu nie przekręcę dociągając czujnik

Dzięku Hubert

DODANO 19:05
Czujnik na listwie wymieniony zobaczymy czy sytuacja się będzie powtarzać
A więc tak, zmieniłem regulator ciśnienia na pompie oraz czujnik ciśnienia na kolektorze.
Jeżdżę autem już 2 dni i nie zaobserwowałem aby objaw długiego gaśnięcia się pojawił.
Jak dojdzie mi drugi regulator do pompy i odpalę swoją zobaczymy czy u mnie będzie opisany objaw.
Jeśli nie stawiałbym że regulator był temu winien ????
Pozzdro
Jeżdżę autem już 2 dni i nie zaobserwowałem aby objaw długiego gaśnięcia się pojawił.
Jak dojdzie mi drugi regulator do pompy i odpalę swoją zobaczymy czy u mnie będzie opisany objaw.
Pozzdro

Ja tez obstawiam regulator. Zamówiłem już nowy, jutro może dojedzie. A z newsów, to nie dojechałem dzisiaj Lybrą do pracy. Zgasła po trzech kilometrach. Co ciekawe, po paru minutach odpaliła i dojechałem z powrotem do domu. Po drodze zgasła jeszcze trzy razy.bronx pisze:A więc tak, zmieniłem regulator ciśnienia na pompie oraz czujnik ciśnienia na kolektorze.
Pozzdro
Lybra SW '99 1.9 jtd,
Lybra SW '99 1.9 jtd,