z uwagi na kończący się prawy krzyżak półosi, potrzebuję krótkiego opisu co i jak rozkręcić, by się do niego dobrać. Jak wiecie, mechaniki się nie boję. Nie wymieniałem jednak tego. A chciałbym

Zdemontować/odkręcić przegub, zbić tylną osłonę, zdjąć zewnętrzną część przegubu, zdjąć pierścień segera i zdjąć krzyżak.potrzebuję krótkiego opisu co i jak rozkręcić, by się do niego dobrać
I wszystko w temacie dodam tylko, że będą potrzebne nowe cybanty typu OETIKER. Napewno można w ASO kupić wymiarowe, lub kupić uniwersalne a nadmiar obciąć. No i klasyka czyli dużo starych szmat w celu pozbycia się smaru.topcio1 pisze:Kupując nowy przegub dostajesz tubkę odpowiedniego smaru z dwusiarczkiem molibdenu, wciskasz cały. Jeśli nie dostaniesz to są do kupienia np: Allegro
Zdemontować/odkręcić przegub, zbić tylną osłonę, zdjąć zewnętrzną część przegubu, zdjąć pierścień segera i zdjąć krzyżak.potrzebuję krótkiego opisu co i jak rozkręcić, by się do niego dobrać
A to zależy od producenta przegubu, w ostatnim jaki kupiłem do QP osłona gumowa już była założona na przegub i zaciśnięta a mała opaska na półoś była w zestawie, wcześniej jak kupowałem były luzem w pudełku. Trzeba najpierw zorientować się co jest w zestawie.Lukasz_TG pisze:potrzebne nowe cybanty typu OETIKER. Napewno można w ASO kupić wymiarowe, lub kupić uniwersalne a nadmiar obciąć
Zazwyczaj krzyżak siedzi wewnątrz przegubu, więc co chciałbyś jeszcze wiedzieć ?jjash pisze:Chciałbym nieśmiało zauważyć, że nie wymieniamy przegubu, a krzyżak. A zakupując krzyżak nie otrzymuje się ani smaru, ani osłony, ani obejmy. Kupując krzyżak otrzymuje się krzyżak i rachunek. Możemy wrócić na tory?
Masz rację nic nie wnosi, w dodatku wprowadzasz w błąd Lukiego. Jak wcześniej napisałemjjash pisze: Luki, co do smaru - grafitowy.
powinien być z dwusiarczkiem molibdenu do przegubów.topcio1 pisze:dostajesz tubkę odpowiedniego smaru z dwusiarczkiem molibdenu, wciskasz cały. Jeśli nie dostaniesz to są do kupienia np: Allegro
topcio1 pisze:Masz rację nic nie wnosi, w dodatku wprowadzasz w błąd Lukiego. Jak wcześniej napisałemjjash pisze: Luki, co do smaru - grafitowy.
powinien być z dwusiarczkiem molibdenu do przegubów.topcio1 pisze:dostajesz tubkę odpowiedniego smaru z dwusiarczkiem molibdenu, wciskasz cały. Jeśli nie dostaniesz to są do kupienia np: Allegro
LUKI82 pisze:Ktoś sprzedał Ci niezłą bzdurę i mam nadzieję że to nie ten "najlepszy mechanik" bo wyszła by wtedy jego wielka wiedza i praktyka.