Kappa 2.0 20vT - dokręcanie pokrywy zaworów
-
- Forumowicz/ka
- Imię: Michał
- Kontakt:
Kappa 2.0 20vT - dokręcanie pokrywy zaworów
szukałem, ale nie znalazłem. Jaka jest dokładna kolejność przykręcania śrub w pokrywie zaworów? Moment dokręcania to 40Nm?
- Gros
- Klubowicz
- Imię: BogdanA
Re: [Kappa 2.0 20v turbo] dokręcanie pokrywy zaworów
o chłopie 40 nitonów co to brednieregaciarz pisze:szukałem, ale nie znalazłem. Jaka jest dokładna kolejność przykręcania śrub w pokrywie zaworów? Moment dokręcania to 40Nm?
Kręc na krzyż tylko narozych nie urwij "uszek" bo oliwkA BĘDZIE KAPAĆ

-
- Forumowicz/ka
- Kontakt:
Re: [Kappa 2.0 20v turbo] dokręcanie pokrywy zaworów
właśnie temu pytam bo ostatnio urwałem ucho i od miesiąca przybieram się do profesjonalnej wymiany. A na parkingu jest tylko kap kap spod Kappy 

-
- Forumowicz/ka
- Kontakt:
Re: Kappa 2.0 20vT - dokręcanie pokrywy zaworów
odświeżam, zna ktoś moment jakim powinno się dokręcać pokrywę?
Re: Kappa 2.0 20vT - dokręcanie pokrywy zaworów
Powiem Ci jak ja zrobiłem: pokrywę dokręcałem do wyraźnego oporu zaczynając od środka dociągając na 2 razy. Dokręcaj jak głowicę od środka po krzyżu a nic nie powinno się stać. U mnie w aucie tak dokręciłem nie słysząc wtedy jeszcze o problemie pękających pokryw
Uszczelkę polecam z autosklepu. Na początku podszedłem do zakupu tej uszczelki trochę sceptycznie bo firma mi była bliżej nie znana, lecz po pół roku jazdy nic nie kapie a cena jest atrakcyjna. Chciałbym jeszcze zaznaczyć że tydzień po wymianie pocił mi się trochę prawy górny róg ale dokręciłem śrubę o ćwiartkę i jest super. Mam nadzieję że pomogłem chociaż bliżej mi moment nie jest znany 
Edit. przed montażem bardzo dokładnie odtłuszczałem pokrywę i głowicę. Nie wiem czy potrzebnie czy nie ale jest dobrze, i nikomu to nie zaszkodzi jak tak zrobi. Miałem jeszcze dylemat czy nie wspomóc uszczelki delikatnie sylikonem ale ostatecznie siadła ona bez żadnej masy uszczelniającej.

Edit. przed montażem bardzo dokładnie odtłuszczałem pokrywę i głowicę. Nie wiem czy potrzebnie czy nie ale jest dobrze, i nikomu to nie zaszkodzi jak tak zrobi. Miałem jeszcze dylemat czy nie wspomóc uszczelki delikatnie sylikonem ale ostatecznie siadła ona bez żadnej masy uszczelniającej.
Jest:
Lancia Kappa 5.20 turbo viewtopic.php?f=24&t=49874
Było:
Audi A6 C4 2.6
Toyota 4runner II 3.0 V6
Lancia Kappa 5.20 turbo viewtopic.php?f=24&t=49874
Było:
Audi A6 C4 2.6
Toyota 4runner II 3.0 V6