Lybra 1.9 JTD - falowanie wolnych obr. przy włączonej klimie
- JackRM
- Forumowicz/ka
- Imię: Jacek
Lybra 1.9 JTD - falowanie wolnych obr. przy włączonej klimie
Panowie, czy Wam też obroty falują jak włączacie klimatyzację ?
Aby sprecyzować: nie mam na myśli tego początkowego "zachłyśnięcia się" po wciśnięciu guzika "Auto" tym nagłym obciążeniem małego silniczka 1.9 (w BMW X5 4.4 tego w ogóle nie czułem) tylko potem nawet stojąc na światłach na włączonej klimie wskazówka mi faluje +-500rpm jak nie lepiej...
Jeśli to norma to OK, ale raczej chyba tak być nie powinno..
Auto ma 13 lat i 126k km (prawdziwe)
Klima chłodzi dość dobrze, może nie mrozi, ale jest wystarczająco chłodno.
Gdzie szukać przyczyny?
tapnięte ze starego jabłkofonu
Aby sprecyzować: nie mam na myśli tego początkowego "zachłyśnięcia się" po wciśnięciu guzika "Auto" tym nagłym obciążeniem małego silniczka 1.9 (w BMW X5 4.4 tego w ogóle nie czułem) tylko potem nawet stojąc na światłach na włączonej klimie wskazówka mi faluje +-500rpm jak nie lepiej...
Jeśli to norma to OK, ale raczej chyba tak być nie powinno..
Auto ma 13 lat i 126k km (prawdziwe)
Klima chłodzi dość dobrze, może nie mrozi, ale jest wystarczająco chłodno.
Gdzie szukać przyczyny?
Była:Lancia Lybra 1.9jtd 2000 grigio Elisa 105KM/255Nm tuned by Ramzes_II @130KM/315Nm
Była:Lancia Delta III 1.6MJT Platinum 2012 Poltrona Frau Gran Luce bicolore nero/grigio underground
Jest: Fiat Freemont 2.0MJT 2015 170KM automat Black Code AWD
Była:Lancia Delta III 1.6MJT Platinum 2012 Poltrona Frau Gran Luce bicolore nero/grigio underground
Re: Lybra 1.9JTD - falowanie wolnych obrotów przy włączonej
Pewnie klima nie uruchamia dodatkowej dawki paliwa potrzebnej do równej pracy na wolnych obrotach.
Nigdy nie wolno wdawać się w dyskusję z głupszym bo najpierw zniży cię do swojego poziomu a potem zniszczy doświadczeniem.
Albo któreś z kół po którym chodzi pasek jest nie w kondycji, lub też sprężarka powoduje taki opór że prawie silnik zatrzymuje. Temat ogarnij bo może być tylko gorzej.
Z kół to sprzęgło alternatora, co do sprężarki to już inna bajka.
pozdrawiam
Z kół to sprzęgło alternatora, co do sprężarki to już inna bajka.
pozdrawiam
Raczej sprężarka nie jest w stanie stawić takiego oporu by wręcz dławić silnik. W moim przypadku sprężarka zaczęła się zacierać i stawiać opór to pasek się ślizgał po kole sprężarki, a silnik chodził równiótko - fakt, faktem mam 2,4JTD, ale chyba to nie jest aż tak duża różnica, żeby 1,9 dusiło.
Peugeot 508 II SW 1.6pT
Peugeot 308 II 1.6bHDI
Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 159 SW 2.4JTDm
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD
Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX
Peugeot 308 II 1.6bHDI
Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD
Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX
Takie wahania obrotów przy klimie nie są na pewno normalne. Normalnie przy uruchomieniu sprężarki da się wyczuć wzrost obciążenia silnika ale nie spadek o 500rpm. Trzeba poszukać przyczyny.JackRM pisze:Panowie, czy Wam też obroty falują jak włączacie klimatyzację ?
Gdzie szukać przyczyny?
Jest:
Lybra Executive SW 2.4 JTD + Mod by Ramzes
Lybra Executive SW 2.4 JTD + Mod by Ramzes
- JackRM
- Forumowicz/ka
Lybra 1.9JTD - falowanie wolnych obrotów przy włączonej klim
Dziś byłem w serwisie klimy.
Gazu brakowało 50% a oleju 100%
Wymieniony pasek osprzętu i jakaś rolka bo mech stwierdził, że była prawie zatarta.
Problem znikł a klima teraz już mrozi
Dzięki za sugestie.
Wymieniony pasek osprzętu i jakaś rolka bo mech stwierdził, że była prawie zatarta.

Dzięki za sugestie.
Była:Lancia Lybra 1.9jtd 2000 grigio Elisa 105KM/255Nm tuned by Ramzes_II @130KM/315Nm
Dobrze, że sprężarka nie powiedziała baju baj przy pracy bez oleju 

Peugeot 508 II SW 1.6pT
Peugeot 308 II 1.6bHDI
Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD
Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX
Peugeot 308 II 1.6bHDI
Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD
Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX
Odp: Lybra 1.9JTD - falowanie wolnych obrotów przy włączonej
I ta różnica odczuć klima prawie mrozi i klima mrozi
50% czynnika i 100% oleju na minusie wadą 1,9 itd jest to ze falował. Gdyby nie to to nie trza byłoby nic robić...
Wysłane z tapofonu za pomocą tapatalk 2
50% czynnika i 100% oleju na minusie wadą 1,9 itd jest to ze falował. Gdyby nie to to nie trza byłoby nic robić...
Wysłane z tapofonu za pomocą tapatalk 2
http://www.afczwa.com Czestochowskie Forum Akwarystyczne
JackRM jak sprawdził Ci ilość oleju ?
Zdemontował kompresor ?
Zdemontował kompresor ?
- JackRM
- Forumowicz/ka
Lybra 1.9JTD - falowanie wolnych obrotów przy włączonej klim
Nie wiem, pół dnia auta nie widziałem, być może. Wymienił też jakaś rolkę ale się nie dopytalem.bronx pisze:JackRM jak sprawdził Ci ilość oleju ?
Zdemontował kompresor ?
- Ramzes_II
- Odszedł od nas na zawsze
- Imię: Dominik
odciąga czynnik maszyną i ona mierzy ile było czynnika, a ile oleju. Odzyskuje czynnik i olej z układu. To precyzyjne urządzenia są wbrew pozorom..
Tuning oraz diagnostyka JTD, JTDm, TDI, CDI, HDI ... i HGW
>>>>>>>>>>>>>>>>>>tel: 661-104-166<<<<<<<<<<<<<<<<<<

>>>>>>>>>>>>>>>>>>tel: 661-104-166<<<<<<<<<<<<<<<<<<
I tu się mylisz DominikRamzes_II pisze:odciąga czynnik maszyną i ona mierzy ile było czynnika, a ile oleju. Odzyskuje czynnik i olej z układu. To precyzyjne urządzenia są wbrew pozorom..

Maszyna może odciągnąć ok 20% oleju z układu, mniej więcej tyle wymiesza się z gazem.
Jeśli przy wysysaniu czynnika nie było oleju to jest szansa że mogło go być xxx ml w sprężarce, nikt tego nie stwierdzi bez jej demontażu i zlania oleju, i nie zapominajmy że na innych elementach skraplacz/parownik i inne też osadza się olej

A o tym że olej do klimy jest strasznie higroskopijny i powinien być używany w specyficzny sposób to już nie wspomnę. Jak sobie lezy i czeka w tym pojemniczku plastikowym dnie/tygodnie to .... :]
Sprężarki pracujące bez oleju dzielimy na dwie grupy. Pierwsza to to te co się zepsuły, a druga to te co się zepsują. Jeżeli tam naprawdę nie było oleju to tylko kwestia czasu jak kompresor padnie. Olej nie tylko ma za zadanie smarować ale i odbierać temperaturę. Miejscowe punktowe przegrzania powodują zmianę charakterystyki elementów roboczych. Uszczelki twardnieją i pękają a łożyska robią się fioletowe tak samo wirniki. Mam nadzieję że mechanik się pomylił z tym olejem bo w przeciwnym razie .............. 

Nigdy nie wolno wdawać się w dyskusję z głupszym bo najpierw zniży cię do swojego poziomu a potem zniszczy doświadczeniem.
ile zapłaciłeś za taką usługę?JackRM pisze:Dziś byłem w serwisie klimy.
Dzięki za sugestie.
no i żeby nie dublować tematu, może ktoś coś mądrego podpowie, chociażby gdzie się udać 
u mnie klima czasem chodziła czasem wcale. Przed weekendem majowym udałem się do "serwisu" (serwis klimatyzacji jako uzupełnienie usług wulkanizacyjnych) okazało się że brakuje czynnika chłodzącego. Nabili coś ok 700g (ml?) i od tamtej pory klima działała wzorcowo (wymienili też filtr pyłkowy i odgrzybili, nie wiem czy sprawdzali olej). Fakt faktem że Lybra jest drugim autem w rodzinie i używana jest średnio raz na 2 tygodnie więc nie była mocno eksploatowana. W ten weekend niestety problem wrócił- podjechałem nad jeziorko 8km- bez klimy, wracam chłodzi. Później miałem pokonać ok 200km jednak po 15km klima przestała chodzić, jechałem z dzieckiem i z żoną, upał straszny więc zatrzymałem się i zajrzałem pod maskę... Rolka na sprężarce klimatyzacji praktycznie się nie kręciła a pasek tarł o nią... wyłączyłem auto. Po chwili włączyłem rolka wznowiła obroty a klima chłodzenie. Wróciłem do domu i wsiadłem w drugie, w pełni sprawne auto.
Teraz muszę rozwiązać problem. Podpowiedzcie co się stało i co z tym zrobić- podjechać do tych od wulkanizacji-klimatyzacji, dać do zaufanego mechanika nie koniecznie specjalizującego się w tych sprawach, czy szukać profesjonalnego serwisu klimatyzacji?
Lybra 1.9jtd 105km, 2000r przebieg ok 234k

u mnie klima czasem chodziła czasem wcale. Przed weekendem majowym udałem się do "serwisu" (serwis klimatyzacji jako uzupełnienie usług wulkanizacyjnych) okazało się że brakuje czynnika chłodzącego. Nabili coś ok 700g (ml?) i od tamtej pory klima działała wzorcowo (wymienili też filtr pyłkowy i odgrzybili, nie wiem czy sprawdzali olej). Fakt faktem że Lybra jest drugim autem w rodzinie i używana jest średnio raz na 2 tygodnie więc nie była mocno eksploatowana. W ten weekend niestety problem wrócił- podjechałem nad jeziorko 8km- bez klimy, wracam chłodzi. Później miałem pokonać ok 200km jednak po 15km klima przestała chodzić, jechałem z dzieckiem i z żoną, upał straszny więc zatrzymałem się i zajrzałem pod maskę... Rolka na sprężarce klimatyzacji praktycznie się nie kręciła a pasek tarł o nią... wyłączyłem auto. Po chwili włączyłem rolka wznowiła obroty a klima chłodzenie. Wróciłem do domu i wsiadłem w drugie, w pełni sprawne auto.
Teraz muszę rozwiązać problem. Podpowiedzcie co się stało i co z tym zrobić- podjechać do tych od wulkanizacji-klimatyzacji, dać do zaufanego mechanika nie koniecznie specjalizującego się w tych sprawach, czy szukać profesjonalnego serwisu klimatyzacji?
Lybra 1.9jtd 105km, 2000r przebieg ok 234k