Wymieniałem u siebie termostat ale było to już dawno i nie pamiętam co rozkrecałem, na pewno wszystko co mi przeszkadzało by go wyjąć

Na pewno musisz odpowietrzyć wstepnie układ chłodzenia zanim odpalisz silnik, raz barany co mi robili dewastację skrzyni to zanim odpowietrzyli odpalili silnik i uszkodzili pompę wody która miała co prawda już jakiś przebieg ale nie taki bym musiał już ją wymieniać. Odpowietrzniki masz , jeden na wężu idącym do komory pasażerów a drugi po prawej stronie samochodu na chłodnicy czyli stojąc przed autem po lewej, schowane pod pasem górnym tym na którym jest mocowany zamek klapy.
Raz miałem taką przypadłość że wskazówka od temp. falowała i raz była na zero a raz na odpowiedniej pozycji. Czy auto się dogrzewało czy nie to nie zwróciłem uwagi bo raczej nie miało to wpływu na działanie termostatu. Chyba w thesis termostat jest na bi-metalu i to on go otwiera ale mogę się mylić bo już dawno go oglądałem.
By pozbyć się falowania wskazówki przeczyściłem kostkę. Czujnik chyba jest dwu pinowy ale może mylę z drugim moim autkiem. Do kostki można się dostać po małym demontażu wygluszenia silnika i chyba rury dolotu pow. Ciasno ale do zrobienia.