Lybra 2.4 JTD 150KM - kontrolka silnika po 3500 rpm
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
Lybra 2.4 JTD 150KM - kontrolka silnika po 3500 rpm
Witam,
Lybra 2.4 JTD 150KM prod. 07.2003r.
problem pojawił się świeżo po zakupie samochodu, podczas powrotu do Polski (z Niemiec). Po przekroczeniu ok. 3500rpm zapaliła się czerwona kontrolka silnika, jednak już przed jej zapaleniem auto wydało mi się mało dynamiczne. W czasie trasy (560km) kontrolka raz zgasła po ponownym odpaleniu, a raz po ponownym przekroczeniu 3500rpm. Samochód zauważalnie dymi na czarno podczas dynamicznego przyspieszania.
Zastanawia mnie również niska temperatura, na całej trasie nie przekroczyła 70*C. Spalanie wg. komputera 5,5L/100km.
Po podłączeniu pod komputer (niestety jakiś uniwersalny program) pokazało zawór ciśnienia doładowania - w tym momencie kontrolka silnika się nie paliła.
Proszę o poradę od czego zacząć szukanie głównej przyczyny, czy jest opcja, że to termostat wraz z czujnikiem ? - o takich przypadkach czytałem.
Lybra 2.4 JTD 150KM prod. 07.2003r.
problem pojawił się świeżo po zakupie samochodu, podczas powrotu do Polski (z Niemiec). Po przekroczeniu ok. 3500rpm zapaliła się czerwona kontrolka silnika, jednak już przed jej zapaleniem auto wydało mi się mało dynamiczne. W czasie trasy (560km) kontrolka raz zgasła po ponownym odpaleniu, a raz po ponownym przekroczeniu 3500rpm. Samochód zauważalnie dymi na czarno podczas dynamicznego przyspieszania.
Zastanawia mnie również niska temperatura, na całej trasie nie przekroczyła 70*C. Spalanie wg. komputera 5,5L/100km.
Po podłączeniu pod komputer (niestety jakiś uniwersalny program) pokazało zawór ciśnienia doładowania - w tym momencie kontrolka silnika się nie paliła.
Proszę o poradę od czego zacząć szukanie głównej przyczyny, czy jest opcja, że to termostat wraz z czujnikiem ? - o takich przypadkach czytałem.
Re: Lybra 2.4 JTD 150KM - kontrolka silnika po 3500 rpm.
Może przeładowanie, jeśli auto nie gasło po check engine to nie problem z ciśnieniem RAIL.
Podłączyć i odczytać błędy ew zrobić diagnostykę silnika.
A temp to termostat, masz na forum jak temat ogarnąć za 20-30zł.
Podłączyć i odczytać błędy ew zrobić diagnostykę silnika.
A temp to termostat, masz na forum jak temat ogarnąć za 20-30zł.
- Ramzes_II
- Odszedł od nas na zawsze
- Imię: Dominik
Re: Lybra 2.4 JTD 150KM - kontrolka silnika po 3500 rpm
Jak Piotr pisze - niewłaściwe doładowanie, stąd check i odcięcie mocy przy 3500 obr.do sprawdzenia zawór sterowania turbo (N75) i sama turbina.
Tuning oraz diagnostyka JTD, JTDm, TDI, CDI, HDI ... i HGW
>>>>>>>>>>>>>>>>>>tel: 661-104-166<<<<<<<<<<<<<<<<<<

>>>>>>>>>>>>>>>>>>tel: 661-104-166<<<<<<<<<<<<<<<<<<
nie działający N75 - to na początek do naprawy
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
- Imię: Grzegorz
Hej,
miałem to samo przy 1.9 JTD okazało się, że rura do intercoolera ta, która idzie bezpośrednio od silnika ma dwa duże pęknięcia, po załataniu problem zniknął.
miałem to samo przy 1.9 JTD okazało się, że rura do intercoolera ta, która idzie bezpośrednio od silnika ma dwa duże pęknięcia, po załataniu problem zniknął.
Lancia Lybra 1.9 JTD
Miałem podobny problem - problem skończył się w momencie wymiany przewodów idących do zaworu sterującego turbiną.
Lancia Lybra SW 2.4 JTD Intensa
-
- Forumowicz/ka
- Imię: Sławuś
- Kontakt:
niska temp silnika to termostat... możesz to naprawić za 20 zyla lub za trzy stówki... jak ja 

http://www.berbela.com/
Lancja Libra Intęsa SW 2004 5Rv10 150km (ale byków nie?)
Lancja Libra Intęsa SW 2004 5Rv10 150km (ale byków nie?)