Jestem na etapie zakupu nowego samochodu (po VW Bora 1.6 SR 1999). Planuję zakup Lancii Delta III z silnikiem benzynowym ale zastanawiam się też nad Alfa Romeo Giulietta, również w benzynie. Wolałbym jednak Lancię bo jest większa (z tyłu), jest prostsza i tańsza w ewentualnej naprawie (bo to technicznie bliźniak Fiata Bravo II) oraz jest, moim zdaniem, bardziej premium. Mam jednak kilka pytań w sprawie tego samochodu - proszę Was o pomoc i opinię.
- Pierwsza i podstawowa sprawa to silnik. W moim aktualnym pancerwanie posiadam benzynowy silnik o mocy 105KM. Nie jest to jakaś zła jednostka jednak już trochę wysłużona. Od mojego kolejnego autka wymagać będę nie gorszej dynamiki jazdy ale przynajmniej delikatnie lepszej. W związku z tym zastanawiam się czy 120KM czy 140KM w Delcie, czy MultiAir czy MultiJet. Dizla raczej odrzucam bo autkiem głównie będę jeździł po mieście i do pracy (około 15km w jedną stronę) a rocznie to hmm... około 15-18tys. km zaledwie. Niemniej zastanawiam się nad LPG ponieważ, z tego co wyczytałem, silniki te sporo paliwa potrzebują - a nie chciałbym aby zapotrzebowanie było większe niż w aktualnym. Co do mojego stylu jazdy to cóż powiedzieć, jeżdżę niedbale, brzydko i często niepotrzebnie wciskam sprzęgło...

Zauważyłem też, że z oferty NOWYCH Delt zniknęły silniki benzynowe, Lancia oferowana jest tylko w dizlu... Dlaczego? O co chodzi?
- Druga sprawa to koszty części i napraw oraz ich trwałość. Napiszcie mi, jak to wygląda w Delcie, czy są jakieś częste awarie któregoś z podzespołów, czy ceny są wysokie oraz czy mechanicznie jest to autko trwałe. Nie chcę często bywać w ASO czy innym warsztacie i dużo płacić za naprawy.
- Trzecia sprawa to komfort jazdy. Czy Delta III jest dostatecznie wyciszona, szczególnie na prędkościach autostradowych? Dla mnie to ważne ponieważ jeżdżę do rodziny ponad 600km w jedną stronę więc ten aspekt się liczy. Zastanawia mnie też wygoda foteli w Delcie - jeden znajomy napisał mi że mogę doznać szoku po przesiadce z Bory do Delty ze względu na te fotele, które zbyt wygodne nie są a do tego zdecydowanie zbyt miękkie (Pomijając słabe trzymanie boczne). Jaka jest Wasza opinia w tym zakresie?
Na razie chyba tyle pytań. Liczę na Waszą pomoc - bo jeśli jej nie uzyskam na forum poświęconym Lancii to chyba już nigdzie...