Od razu dziękuję Wam wszystkim za informacje - każda jest bardzo przydatna dla mnie.
Co do tematu wózków: na tę chwilę mamy jeden wózek (spacerówkę/parasolkę) i ona jest niewielka, ale długa. Planujemy drugiego małego obywatela, więc osoby, które mają Maluchy znają temat, że sedany są po prostu niepraktyczne (hatchback również, bo już przerabiałem), kiedy trzeba zapakować wózek z gondolą. Potwierdzacie moje obawy, że po prostu nie zmieszczę się do tego samochodu (to nie chodzi o "wydziwianie" i nie mam zamiaru do auta domu pakować, ale nawet przy minimaliźmie w pakowaniu po prostu może być ścisk). Miałem kiedyś Lagunę I w wersji kombi i tam bagażnik wyglądał tak:
Maksymalna pojemność bagażnika 1782 l
Minimalna pojemność bagażnika 520 l
via autocentrum.pl
Ciężko do tych wymiarów jest mi się odnieść w przypadku Lancia Lybra SW realnie, ale patrząc na suche dane różnica jest jednak spora.
Pomysł Przemka o trumnie na dachu jest świetny - ale nie o to chodzi w codziennym użytkowaniu - na wakacyjny wyjazd zgadzam się
@Nat - nie pasuje mi Stilo :/
@MacioBA - jest to rozwiązanie, ale po niedawnym wypadku stałem się zwolennikiem, że w środku nie powinno być takich rzeczy, które mogą wykonywać loty po kabinie w razie dzwona - to niewiarygodne, ale każda najmniejsza rzecz potrafi zmienić się w latający młotek (podlinkuję pierwszy lepszy artykuł:
http://auto.dziennik.pl/aktualnosci/art ... odzie.html )
Potwierdzić mogę tylko na przykład: podczas mojego wypadku miałem spacerówkę w bagażniku, której nie zabezpieczyłem - po prostu włożona. Tylne zapięcia kanapy nie wytrzymały i wózek zatrzymał się dopiero na oparciu fotela pasażera - co byłoby, gdybym miał go w środku? - nie wiem, ale na szczęście wszystko skończyło się dobrze.