Nuova delta - sonda lambda
Witam, mam delte 1.6i.e. , potrzebuje w niej wymienic sonde bo mi szlak ja trafil, a ze chcialbym ograniczyc koszty znalazlem tansza uniwersalna zamiast orginalnej . Wiec pytam bo slyszalem, ze moze byc problem z zamontowaniem takiego wynalazku jak to naprawde wyglada i czy wpasuje bez problemu .
http://www.allegro.pl/item131095682_son ... _alfa.html
http://www.allegro.pl/item131095682_son ... _alfa.html
Iza GT TDi 130HP kle kle kle 
Byla Nuova Delta 1.6i.e. - Prawie jak HF
PP
Gary Fisher Tassajara Disc ... 4Cross

Witam.
Twoja sonda jest prawdopodobnie czteroprzewodowa. Była na forum dyskusja o zamiennikach sond, trzeba poszukać. Moim zdaniem nie da się zastąpić sondy czteroprzewodowej sondą z trzema przewodami (może się mylę). Przewody "sygnałowe" idą do ECU i nie ma po drodze polączenia z masą. Ta z allegro ma grzanie i jeden przewód sygnałowy, jak jest w środku połączona - nie wiem.
Twoja sonda jest prawdopodobnie czteroprzewodowa. Była na forum dyskusja o zamiennikach sond, trzeba poszukać. Moim zdaniem nie da się zastąpić sondy czteroprzewodowej sondą z trzema przewodami (może się mylę). Przewody "sygnałowe" idą do ECU i nie ma po drodze polączenia z masą. Ta z allegro ma grzanie i jeden przewód sygnałowy, jak jest w środku połączona - nie wiem.
kup uniwersalna sonde 4-przewodowa za bodajze 70-80pln na allegro i bedzie cacy...

mam sonde 3 przewodowa to wiem napewno
PP

"Neronq" pisze:mam sonde 3 przewodowa to wiem napewno
Dziwne, bo w/g schematu dla Nuova Delta 1580 i.e Super Lx powinna być sonda czteroprzewodowa.
Jeszcze coś, czy to w Twoim aucie mechanicy wykryli zwarcie na sondzie do masy? Może już ktoś ją przerabiał.........
tak to u mnie wykryli zwarcie, i sprawdzali kable przy silniku czy tam nie ma problemu i stad wiem ze jest 3 przewodowa i wszystko wyglada na orginalne , to jest delta 1.6i.e. LE z 95r
PP

nie kumam akcji .... przy silniku sa 3 przewody ( szary i dwa biale) a przy sondzie sa 4 przewody ( szary, 2 biale i czarny)
PP

- Patryklancia
- Specjalista ds. części zamiennych
i ten czarny kabel właśnie to masa jest
- larry123
- Klubowicz
- Kontakt:
w mojej Kappie sonda z Allegro niby uniwersalna Boscha działała miesiąc."Kornelio" pisze:kup uniwersalna sonde 4-przewodowa za bodajze 70-80pln na allegro i bedzie cacy...

podobno NGK są ok.
W mojej czteroprzewodowej sondzie najbliższy masy jest szary, właściwie 0 ohm , natomiast miedzy czarnym i masą przejścia nie ma.
Może trzeba spróbować zamienić przewody z sondy, szary na czarny, zwarcia do masy nie będzie. Ten sposób może być najtańszy. A co do spalania (z innego postu), to by się dało wytłumaczyć: zwarcie do masy = napięcie 0 V = uboga mieszanka = duże spalanie.
Może trzeba spróbować zamienić przewody z sondy, szary na czarny, zwarcia do masy nie będzie. Ten sposób może być najtańszy. A co do spalania (z innego postu), to by się dało wytłumaczyć: zwarcie do masy = napięcie 0 V = uboga mieszanka = duże spalanie.
silnik 1.6ie 75KM na 100% ma sonde czteroprzewodowa wiem bo niedawno wymienialem w sklepie w rzeszowie chcieli 230 zl za uniwersalna Kup na allegro ja zaplacilem 74 + przesylka w zestawie sa koncowki zaciskowe wiec nie ma problemu Jedyny problem przy wymianie to wykrecenie starej sondy
pozdro

pozdro
Nuova Delta 1.6 8V LPG
z sondą uniwersalną jest jak z uniwersalnym proszkiem do prania - niby wypierzesz ale ciuchy mają coraz gorszy kolor a w porównaniu do tych pranych w proszkach "specjalizowanych" to niebo i ziemia - wszystko zależy od tego ile chcesz pojeździć tym samochodem - jak długo i bezproblemowo to tutaj lepiej nie oszczędzać, a przynajmniej kupić naprawdę porządną uniwersalkę (która kosztuje już ponad 200 PLN)
Pepe le Pew
Lybra SW 2.4 jtd / była Thema i.e. turbo i 2x Delta II HPE 1.8 GT
ok ale jaka dasz mi gwarancje ze ta "porzadna" uniwersalka kupiona w sklepie za 230 bedzie o niebo lepsza niz ta z allegro za 74 Jaka masz pewnosc ze to nie ten sam producent?? a reszta ceny to marza??
Nuova Delta 1.6 8V LPG
pojezdze autem jakis rok, nie mam teraz tyle kasy nawet zeby wydac
wiec raczej sklaniam sie ku tej z allegro ale najpierw sprobuje z kablami zakabinowac cos. Co do cen to nieraz sie przekonalem ze narzucaja 200% marzy wiec nie mam pelnego przekonania do sklepu, jak wymienialem amortyzatory to w jednym cena byla 240zl a w innym z d.... strony skasowali mnie 160zl, jedni za diagnostyke na kompie chcieli ponad 200zl a zrobilem to za 80 :]
wiec raczej sklaniam sie ku tej z allegro ale najpierw sprobuje z kablami zakabinowac cos. Co do cen to nieraz sie przekonalem ze narzucaja 200% marzy wiec nie mam pelnego przekonania do sklepu, jak wymienialem amortyzatory to w jednym cena byla 240zl a w innym z d.... strony skasowali mnie 160zl, jedni za diagnostyke na kompie chcieli ponad 200zl a zrobilem to za 80 :]
PP

mówiłem o cenie hurtowej - dla sklepu/warsztatu a nie cenie ze sklepu ... - co nie znaczy że hurtownie mają megamarże bo nie dałyby rady ...
Pepe le Pew