Dedra - klimatronik
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
Dedra - klimatronik
Mam problem z klimatronikiem w swoim samochodzie.Jest to Dedra z 1992r z silnikiem 1.8 ale to mało ważne.Chodzi o to że zaczęła się zima a u mnie w samochodzie wysiadło grzanie:( Na paneliku od klimatronika wyskakuje tylko E1 lub E2 i klimik na nic nie reaguje ani na zmianę temperatury ani na siłę nawiewu.Tak wogóle to słychać przez chwilę tylko stukanie z silniczka klimika i nic więcej.Zero reagcji. Nawet zimnym nie dmucha.Jestem z podlaskiego.Byłem już w kilku serwisach w białymstoku ale nikt nawet nie próbuje się podjąc próby naprawy tego. A w serwisie Lanii to wiadomo(100zł za godzinę)ale chyba bedzie trzeba.
I moje pytanie:
Czy może ktoś miał podobny problem i wie jak lub gdzie (na podlasiu) można go usunąć.
Proszę o pomoc
Leszek
I moje pytanie:
Czy może ktoś miał podobny problem i wie jak lub gdzie (na podlasiu) można go usunąć.
Proszę o pomoc
Leszek
DEDRA 1,8 i.e 106KM
Dedra - klimatronik
Jezlie nie reaguje na sile nadmuchu itp, to u mnie bylo tak samo, i w moim przypadku odpowiedzialny za to byl steorwnik nawiewu klimatyzacji, umieszcozny pod wiatraczkiem od strony pasazera ( pod schowkiem ) przykrecony jest chyba dwoma srubkami i wyglada jak taki czarny slimak podpiety jest pod jeden przewod w service manualu niemieckim go znajdziesz jak wyglada ( jest ten manual gdzies na naszym forum ), mnie on kosztowal 30 zl, kupilem uzywke z jakiejs rozbitej Dedry.
Zreszta poszukam gdzies ten stary to ci wkleje zdjecie
Zreszta poszukam gdzies ten stary to ci wkleje zdjecie
Juz bez Lancia ale dalej w Klubie 

Dedra - klimatronik
Daj znać o efektach."lechmmm" pisze:Ok dzięki sprawdzę
Mam podobny problem (E1 i E2), z tym, że u mnie nadmuch działa (na podwójnym auto), daje się też zmieniać kierunki nadmuchu i temperaturę (na oślep), nie da się natomiast regulować sily nadmuchu (podwójny automat sam sobie reguluje).
homo homini Lancia (est)
Było: Dedra 2.0 ie, Kappa 2.0, Kappa 2.4 JTD
Jest: Delta II 1.6 8V (w rodzinie
)

-
Dedra - klimatronik
Padnięty regulator prędkości obrotowej wentylatora nadmuchu.Taką diagnozę postawił pan który robi mi klimatronik.Zrobi mi narazie tak żeby cokolwiek dmuchało.Niestety nie wiadomo jaką temperaturą bedzie dmuchało ani nie bedzie dało się jej zmienic dopuki nie znajdę nowego regulatora.grzebał się przy nim 4 godziny cena za robotę = 50zł.teraz pozostaje mi tylko kupić rególator.Bez zmiany regulatora na nowu (podłączane były podobne) nie można było odblokować komputera i ciągle wyświetla błędy E1 i E2.
Jeśli będę coś wiedział więcej lub dostanę regulator dam znać
Jeśli będę coś wiedział więcej lub dostanę regulator dam znać
DEDRA 1,8 i.e 106KM
Dedra - klimatronik
Kupil bys to co mowilem i by bylo po klopocie, ja mailem dokladnie to samo, w ogole nie reagowal na zadawana sile nadmuchu ani na ustawianie temperatury, na ekraniku palilo mi sie tylko E1 albo cos w tym stylu, aha ja moglem dac sile nadmuchu ale tylko na max, reszta nic nie dzialala, odpilame ten regulator o ktorym Ci mowilem i wtedy sie kapnelem ze nic sie totalnie nnie dzieje na klimatroniku wiec, tak doszedlem do tego ze to to, sprobuj to tlyko odolaczyc

-
Dedra - klimatronik
Jeszcze sprawdzę to sam ale innm razem bo narazie mam w firmie remament i siedzę do 21 w robocie
.Jeżeli to nic nie pomoże to dopiero będę szukał regulatora.
Jeszcze raz dzięki

Jeszcze raz dzięki

DEDRA 1,8 i.e 106KM
-
Dedra - klimatronik
Jaqub mam tylko małe pytanko.Bo po pobraniu tego service manual nie odpala mi się pokazuje jakiś błąd.Czy były już jakieś problemy z tym plikiem??
Czy może miałbyś jak wrzucić mi go na maila??
Jakbyś miał czas to wielkie dzięki bo z tym pobranym ze stronki mam jakiś problem.Chyba że mam za nowego adobe:)
Z góry dzięki
Czy może miałbyś jak wrzucić mi go na maila??
Jakbyś miał czas to wielkie dzięki bo z tym pobranym ze stronki mam jakiś problem.Chyba że mam za nowego adobe:)
Z góry dzięki
DEDRA 1,8 i.e 106KM
Dedra - klimatronik
Zrobie Ci zdjecie tego badziewia dzis i wysle, podaj maila tylko

Dedra - klimatronik
wlasnie wysylam, powinno wkrotce dotrzec zdjecie

Dedra - klimatronik
Lechu jakbyś jeszcze miał problemy z tym serwisem to mam go na płytce jakbyś chciał to mogę ci skopiować i jakoś przekazać czasami przejeżdzam przez Sokółkę
czarna DEDRA 1.9TD 95r.
Dedra - klimatronik
odgrzeję troszkę temat"darkobo" pisze:Mam podobny problem (E1 i E2), z tym, że u mnie nadmuch działa (na podwójnym auto), daje się też zmieniać kierunki nadmuchu i temperaturę (na oślep), nie da się natomiast regulować sily nadmuchu (podwójny automat sam sobie reguluje).

rozkręcając deskę doszedłem po kablach do czarnej skrzyneczki wpiętej /wkręconej/ w tylną część obudowy wentylatora nadmuchu. Próbowałem wykręcić całą obudowę wraz z wiatrakiem ale nie udało mi się.

Po wykręceniu wiatraka wenylatora z tyłu obudowy udało mi się dojść do tej skrzyneczki. Czarny plastyk a z tyłu aluminiwy radiator....
rozkręciłem wszystko napsikałem wd40 - wyczyściłem w środku styki /wypadła mi blaszka ale wstawiłem ją na czuja

i działa

działa regulacja nadmuchu, temperatury - i nie blokuje się nic - nie pojawia się błąd E1 czy E2, który wcześniej pojawiał się po 10 -15 minutach - uniemożliwiający włączenie nadmuchu czy temperatury.....
niestety skręcając wszystko coś źle podłączyłem albo gdzieś się kostki wysuneły bo nie działa mi regulacja nawiewu - wieje mi tylko na twarz nie przestawia się na szyby czy nogi.....

na razie nie ma to większego znaczenia ale za 2 tygodnie autko idzie na warsztat /tzn. do mojego garażu/ i wtedy się tym zajmę

Dedra - klimatronik
Prawdę mówiąc też stawiałem na nieczyste styki, tyle, że nie miałem tyle samozaparcia co Oli. Jak pojechałem kiedyś do elektryka, co ponoć się znał, to wymienił sterownik (oj zabolało), a i tak po paru miesiącach zaczęło fiksować.
Brawo Oli
Brawo Oli

homo homini Lancia (est)
)