Kontrolka wtrysku

Problemy, porady i opinie dotyczące LPG w Naszych Lanciach
Anonymous

Kontrolka wtrysku

Post autor: Anonymous » 25 gru 2006, 23:14

Użytkuję od roku Lancie Deltę Nuova 1.6i 8v 75 PS z instalacją LPG II generacji (z emulatorem). Czesto się zdarza, że w czasie jazdy na LPG zapala mi się kontrolka wtrysku. Po pewnym czasie potrafi zgasnąć i znowu się zapalić. Nie mogę zlokalizować przy jakiej temperaturze silnika kontrolka się zapala. Dodatkowy problem, to że wspomniana kontrolka potrafi się zapalić także w czasie jazdy na benzynie.

Awatar użytkownika
makek
Klubowicz
Klubowicz

Kontrolka wtrysku

Post autor: makek » 26 gru 2006, 21:56

Witam.
Wynika z Twojego opisu, że zapalająca się kontrolka wtrysku nie zależy od sposobu zasilania(benzyna, gaz). Przyczyn tej usterki może być wiele, podałeś mało informacji o warunkach kiedy lampka się zapala. Osobiście zacząłbym od resetu ECU i obserwował kiedy pojawi się błąd. Najprostszym rozwiązaniem jest wizyta w stacji diagnostycznej, z możliwością podłączenia do komputera.

Awatar użytkownika
Kozi
Klubowicz
Klubowicz

Kontrolka wtrysku

Post autor: Kozi » 29 gru 2006, 10:52

U mnie się to pojawiło po zainstalowaniu "gazowni" :) U mnie ta kontrolka zapala się podczas dość szybkiej jazdy praktycznie tylko latem. Po przełączeniu na benzynę jeszcze chwile się świeci i gaśnie. Z tego co pamietam Mustafi też tak miał. Gdzieś temat juz był poruszany.

Pozdro
Kozi
Pozdrawiam

Kozi

Obrazek
Lancia Kappa SW 2.4 JTD 2000' - Jest
Lancia Delta 1.8 8V 1994 - Była

Awatar użytkownika
Andrzej76
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Kontrolka wtrysku

Post autor: Andrzej76 » 29 gru 2006, 12:09

U mnie na benzynie nie świeci ale jak przełączy się na gaz to po przejechaniu 2-3 km zaświeca sie i nie gaśnie. Jeżdżę tak odkąd kupiłem Deltę czyli od maja i zrobiłem tak już 10 tys. km. i nic się nie dzieje. Pytałem w serwisie gazowym to powiedzieli żeby sie nie przejmować.
Lancia Delta II, 1.6/8V+LPG, 1994

Awatar użytkownika
makek
Klubowicz
Klubowicz

Kontrolka wtrysku

Post autor: makek » 30 gru 2006, 10:09

"Andrzej76" pisze:U mnie na benzynie nie świeci ale jak przełączy się na gaz to po przejechaniu 2-3 km zaświeca sie i nie gaśnie. Jeżdżę tak odkąd kupiłem Deltę czyli od maja i zrobiłem tak już 10 tys. km. i nic się nie dzieje. Pytałem w serwisie gazowym to powiedzieli żeby sie nie przejmować.
Układ taki ma miejsce gdy nie emuluje się pracy sondy do ECU. W przypadku gdy mieszanka gaz/powietrze jest uboga lub bogata i długo taki stan się utrzymuje to ECU identyfikuje to jako błąd.

Awatar użytkownika
viruskill
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Kontrolka wtrysku

Post autor: viruskill » 01 sty 2007, 20:57

witam u mnie tak kontrolka sie zapala jak wciskam sprzeglo ale to niezawsze i swieci sie na wolnych obrotach przez kilkanascie sekund poczym gasnie niezaleznie od LPG/BENZ czym to moze byc spowodowane za kilka dni bede na kompie moja lancia dedra turbo/integrale
DEDRA INTEGRALE
rok 1992, skóra, przebieg 200 tys
180 pajacyków pod maska :D
STAG 300
661315659

ODPOWIEDZ

Wróć do „::: LPG :::”