KAPPA - zestaw do regeneracji zawieszenia

Polecane i odradzane serwisy i sklepy, polecane części zamienne i regeneracje miejsca w których można je kupić bądź zregenerować, rabaty oraz ulgi dla klubowiczów
Boorek

Post autor: Boorek » 02 kwie 2007, 22:55

Witam! czy wie ktoś może jakie części zawieszenia (tulejki, silentblocki. uszczelki, gumki itd.) można dostać do kappiszonka w dość normalnych cenach żeby zgegenerować zawieszenie tylne i przednie?? jeśli ktoś ma takie info to prosił bym napisać gdzie najlepiej kupić i jaka jest orientacyjna cena, a także czy nie pasuje cos z innych samochodów (może wtedy będzie taniej :wink: ) myślę że takie info przyda się wielu początkującym uzytkownikom kappiszonków. Pozdrawiam wszystkich :D

Awatar użytkownika
ibis
Dopiero zaczyna na naszym forum

Post autor: ibis » 03 kwie 2007, 11:40

Hej Na Alegro jest ......
Ibis Kappa 24 lx

Boorek

Post autor: Boorek » 03 kwie 2007, 12:48

"ibis" pisze:Hej Na Alegro jest ......
ja tam widziałem tylko ludzi którzy handlują częściami używanymi, no może z jednym wyjątkiem. chodziło mi raczej o to że każdy kto odwiedza ten temat może pójść do sklepu motoryzacyjnego powiedzieć że chce to i to i mieć tą wiedze że taka część istnieje a sprzedawca chce go zrobić w balona albo nie chce mu sie szukać, a ceny nawet orientacyjne jesli byście podawali było by wiadomo że coś można dostać taniej i to tylko chciwość sprzedawcy powoduje że mówi "chciałeś kappiszona to płać!".

P.S. znalazlem ten zestawik :D ale czy tylko tyle jest w naszych zawiasach do wymiany? :roll: a mówili że zawieszenie Kappy jest skomplikowane... :lol:

Awatar użytkownika
konrad77

Post autor: konrad77 » 03 kwie 2007, 13:19

z przodu jeżeli chodzi wahacz, idą dwa silentbloki i sworzeń (można się zmieścić w 100 zł za zestaw na jeden wahacz), do tego łącznik stabilizatora nietania rzecz ok 170-180 zł), z tyłem jest gorzej bo wahacze wzdłużne występują tylko w całości (stary typ ok 400 zł, pozmianowe ok 200 zł), pasują też wahacze od Themy, Cromy, Alfy 164, tulejki są dostępne ale niezbyt trwałe, chyba żeby założyć oryginał, z dostępnością tulejek do zwrotnicy nie ma żadnego problemu. Czyli generalnie wbrew opiniom ludzi, którzy z Kappą nie mieli do czynienia nie ma dramatu.
pozdr
była - Kappa tds
jest - Lybra SW 2.0 20V

Awatar użytkownika
Marcin_D
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Marcin_D » 03 kwie 2007, 13:56

"konrad77" pisze:z przodu jeżeli chodzi wahacz, idą dwa silentbloki i sworzeń (można się zmieścić w 100 zł za zestaw na jeden wahacz), do tego łącznik stabilizatora nietania rzecz ok 170-180 zł), z tyłem jest gorzej bo wahacze wzdłużne występują tylko w całości (stary typ ok 400 zł, pozmianowe ok 200 zł), pasują też wahacze od Themy, Cromy, Alfy 164, tulejki są dostępne ale niezbyt trwałe, chyba żeby założyć oryginał, z dostępnością tulejek do zwrotnicy nie ma żadnego problemu. Czyli generalnie wbrew opiniom ludzi, którzy z Kappą nie mieli do czynienia nie ma dramatu.
pozdr
Wszystko się zgadza, tylko Konrad do przodu są jeszcze gumy drążka stabilizatora - cena śmieszna (3zł) tylko wymiana trudna, łacznik robi tylko OCAP i cena od 150zl.
Z tyłu oprócz tego co pisał Konrad jest jeszcze duży silenblock tego wachacza wzdłużnego - ceny nie znam, nie zmieniałem.
Tulejka zwrotnicy też kosztuje groszę - tylko do wymiany potrzebny jest wyciskacz do tulei - można młotek i kawałek rurki odpowienidniej średnicy ale to zabawa.
Lancia i jeszcze raz Lancia

Lancia Kappa 2,4 20V LX Bi-Power

Boorek

Post autor: Boorek » 03 kwie 2007, 22:40

nooo właśnie o to mi chodziło : yesyes : dzięki serdeczne wszystkim

Awatar użytkownika
norbiwolow
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Kontakt:

Post autor: norbiwolow » 11 kwie 2007, 20:26

u mnie tulejka przedniego wahacza tylna ( ta większa) kosztuje 40 zeta - wiem bo zamówiłem - diagnoza w serwisie
mam jeszcze z tyłu problem z zawiasem - jak nazywa się ta część gumowo metalowa łącząca wahacz a mocowaniem tylnego koła - czy to jest jakaś tulejka czy co - może jakiś numer seryjny części - byłoby łatwiej w sklepie zamówić :)
była KAPPA 3.0 V6 - jest AR 156 2.4 JTD
Obrazek ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
volf
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: volf » 11 kwie 2007, 23:22

"norbiwolow" pisze:u mnie tulejka przedniego wahacza tylna ( ta większa) kosztuje 40 zeta - wiem bo zamówiłem - diagnoza w serwisie
mam jeszcze z tyłu problem z zawiasem - jak nazywa się ta część gumowo metalowa łącząca wahacz a mocowaniem tylnego koła - czy to jest jakaś tulejka czy co - może jakiś numer seryjny części - byłoby łatwiej w sklepie zamówić
Witam. Tulejka elastyczna wg. epera ma numer 60682636-łączy wahacz ze zwrotnicą tylnego koła. U siebie te tulejki zamawiałem w salonie fiata, cena 21,5 PLN za sztukę, wykonanie bardzo dobre. Zamienniki można kupić poniżej 10 PLN, wolałem jednak oryginał. Pozdrawiam.
KAPPA TDS & JTD

Boorek

Post autor: Boorek » 19 kwie 2007, 17:55

a orientuje się ktoś może ile powinienem zapłacić za sworznie i drążki kierownicze?? a tak wogółe to w warsztacie u mnie w mieście za wymiane 2 sworzni, 2 drążków i łączników powiedzieli mi 840 zł czy to uczciwa cena? Bo dla mnie nie do końca :) ale dopiero się uczę cen Lanci

Awatar użytkownika
grzesko
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Kontakt:

Post autor: grzesko » 19 kwie 2007, 18:45

"Boorek" pisze:a orientuje się ktoś może ile powinienem zapłacić za sworznie i drążki kierownicze?? a tak wogółe to w warsztacie u mnie w mieście za wymiane 2 sworzni, 2 drążków i łączników powiedzieli mi 840 zł czy to uczciwa cena? Bo dla mnie nie do końca :) ale dopiero się uczę cen Lanci
Cena za robote chyba z kosmosu 8O
lancia dedra-2.0 8V --91 rok---DESKA DIGITAL--------srodek prawdziwa czarna skora,lampy tylnie wymienione na nowe z modelu 96

Ciagnik .....100 tys , naczepa .....150 =wolne w swieta....bezcenne.

Awatar użytkownika
Tomasz
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Tomasz » 19 kwie 2007, 20:54

"Boorek" pisze:a orientuje się ktoś może ile powinienem zapłacić za sworznie i drążki kierownicze?? a tak wogółe to w warsztacie u mnie w mieście za wymiane 2 sworzni, 2 drążków i łączników powiedzieli mi 840 zł czy to uczciwa cena? Bo dla mnie nie do końca :) ale dopiero się uczę cen Lanci
Zdziercy
Obrazek

Awatar użytkownika
norbiwolow
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Kontakt:

Post autor: norbiwolow » 20 kwie 2007, 9:22

ja za koncowke drazka kierowniczego płacę 35 zeta w moim sklepie
tuleja wachacza przedniego tylna - 40 zeta
tuleje wachacza tylnego przy zwrotnicy koła - 12 zeta sztuka - oryginał włoski

ceny chyba ok ??? :)
była KAPPA 3.0 V6 - jest AR 156 2.4 JTD
Obrazek ObrazekObrazek

Boorek

Post autor: Boorek » 20 kwie 2007, 15:15

:oops: cena którą podałem jest z częściami 8) hehe troche nie jasno się wypowiedziałem części razem z łącznikami stabilizatora 640 a robota około 200-250

Awatar użytkownika
Marcin_D
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Marcin_D » 20 kwie 2007, 17:40

No jeszcze nie tak drogo
łącznik stabilizatora to jest najdroższy - robi go tylko OCAP i kosztuje od 160 do 200 zł (zależy od handlarza)
drążki jak pytałem to mi po 80 - 100 zł wołali
sworznie - zależnie od producenta od 35 do 90zł szt.
to części masz w średnich cenach liczone w tym warsztacie, a za robociznę to tak w miarę normalnie.
Lancia i jeszcze raz Lancia

Lancia Kappa 2,4 20V LX Bi-Power

Awatar użytkownika
mikaeltdi
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Michał

Post autor: mikaeltdi » 29 wrz 2007, 12:05

Hi! Odświeżam temat właśnie zamówiłem łączniki stabilizatora w Autosklep24 za cenę 135zł szt czyli generalnie taniej niż gdzie indziej ...chyba że sie myle ....firmy Ocap ,zobaczymy jak sie to to sprawuje.
Pozdro dla Autosklep 24 za zdrowe podejście do klienta.
była Lancia Kappa 2,4 TDs 1995r.
bylo Renault Espace 1,9DCI 2004r.
bylo Renault Laguna 2 1,9DCI 2002r.
jest Lancia k 2.0 155KM 1996
jest Renault Laguna 3 2.0DCI 2008r. 180KM 400Nm

ODPOWIEDZ

Wróć do „::: Serwisy, sklepy, zamienniki i regeneracje :::”