Tak we wszystkich samochodach jest napisane w instrukcji jasno, żę po 10- 15 latach należy sprawdzić system Airbag, a dokładniej właśnie gotowośc systemu wytwarzania gazu pędnęgo czyli "gas generator ". Tylko jest jeden ból - żaden serwis tego nie ma jak sprawdzić (nawet za granicami naszego pięknego państwa) - znajomy chciał to zrobić w Mietku w Niemczech to popatrzyli się na niego i powiedzieli, że nie majątakiego oprzyrządowania.
Tak naprawdę to jest to tylko zabezpieczenie się producenta. Według opini znajomego, który jest inżynierem w Boschu w Niemczech to taka poduszka jest skonstruowana tak że odpali i po 20 latach. Testowali poduszki z pierwszej serii ich produktów do S-klasse i nie bylo nawet jednego niewypału - Bosch skupował w Niemczech poduchy od starych mietków S (ze szrotów, od prywatnych właścicieli - akcja była w serwisach wzywali i zabierali stare, a dawali nowe - coś mówił, że trwało to przez 6 m-cy i przetestowali kilkaset takich poduszek).
Wynika z tego, że nie mamy się czym martwić chociaż ja mam na klapce od schowka stosowną naklejkę z datą ważności sytemu airbag'ów - dlatego się go pytałem jak to jest z tymi airbagami.
Lancia i jeszcze raz Lancia
Lancia Kappa 2,4 20V LX Bi-Power